Romantiske filmer

Romantikk i stua og på kino

Vinteren er høytid for filmtitting, og hva er vel koseligere enn å krype opp i sofaen og nyte en god romantisk fim?

ROMANTISK?: Julie Deply og Ethan Hawke spilte sammen i Før soloppgang, og oppfølgeren Før solnedgang. Men var filmene romantiske?

ROMANTISK?: Julie Deply og Ethan Hawke spilte sammen i Før soloppgang, og oppfølgeren Før solnedgang. Men var filmene romantiske? Foto: Foto: AccuSoft Inc., All right

Publisert Oppdatert
APEROMANTIKK: Naomi Watts og Adrien Brody spilte mot hverandre i King Kong. som Ingvald Bergsagel synes er en romantisk fim.

APEROMANTIKK: Naomi Watts og Adrien Brody spilte mot hverandre i King Kong. som Ingvald Bergsagel synes er en romantisk fim. Foto: Foto: Universal Studios.

FORELSKET: Annika (Ann-Sofie Kylin) og Pär (Rolf Sohlman) i En kärlekshistoria.

FORELSKET: Annika (Ann-Sofie Kylin) og Pär (Rolf Sohlman) i En kärlekshistoria. Foto: Foto: Walter Hirsch/Oro Film

Hvis dere er to, er sjansen stor for at dere er uenige om hva som er romantisk.

Det strides som kjent i både krig og kjærlighet, og når det kommer til kåring av tidenes mest romatiske filmer, viser det seg at det noen synes er toppen av romantikk, synes andre er skvip, som avskjedsscenen i Titanic der Kate Winsets rollefigur sier "I'll never let go, Jack. I promise", rett før hun slipper taket i ham så han synker.

Den regntunge sluttscenen i filmen "Fire bryllup og en gravferd" topper flere lister over tidenes mest romantiske filmøyeblikk.

Bejublet - og slaktet

Den samme scenen kaprer førsteplassen på CNNs The Screening Rooms liste over romantiske svisker - med denne kommentaren: "Hugh Grant escapes Bridezilla to pour his heart out to Andie MacDowell, who utters her painfully corn-dog response: "Is it still raining? I hadn't noticed"." Hvorfor er har vi så ulike preferanser?

- Jeg tror det er fordi vi har forskjellig syn på romantikk, sier filmanmelder i NRK Petre , Birger Vestmo. - Det noen synes er kitch, går rett i hjerterota på andre. Noen liker det klissete, at det er smurt litt tykt på, imens andre er mer kyniske eller realistiske. Selv er jeg en håpløs romantiker og tåler det meste av klisjeer, sier trønderen.

Får som fortjent?

Vestmo nominerer blant annet "Før soloppgang", "Moulin Rouge" og "Vitenskap om drømmer" til Klikk.nos kåring av romantiske filmer. Dermed bryter han med den tradisjonelle oppfatningen av hva en romantisk film er, i alle fall hvis vi skal sammenligne med andre lister som ligger ute på nettet der filmer laget før 1990 dominerer sterkt.

Det kan være at den klassiske romantiske filmen er på vei ut av lerretet, noe Times Online skrev en kommentar om:

"Vi får filmene vi fortjener. Dagens filmer er tidsåndens ekko. De er laget av menn, for menn, og målgruppen er menn i alderen 14-29. Bråkete, fulle av smell, krasj og spesialeffekter, ingen lange kyss, ingen samtaler om kjærlighet. (¿) Hvordan kan det være annerledes? Ekte kjærlighet dreier seg om hjelpeløse kvinner som kontrollerer sterke menn med kjærlighetens makt, og kvinner ønsker ikke lenger å være hjelpeløse, og menn trenger ikke lenger være sterke. Maskiner er det for dem.", skriver Times Onlines kommentator.

Sjanger i endring

- Det går romantiske filmer på kino hele tiden, men det er ikke sikkert de passer inn i den tradisjonelle oppfatningen av hva som er en romantisk film. Selv er jeg glad i mange romantiske filmer, som Happy Together av Kar Wai-wong, Manhattan av Woody Allen og Harold and Maude av Hal Ashby. Men jeg har også filmer som King Kong, både 1933 og 2006-versjonen, og True Romance på listen over mine romantiske favoritter, sier Ingvald Bergsagel, filmjournalist og medforfatter av filmsitatboken Jasså, døkk sit og glor. Bergsagel tror både personlige preferanser og dagsform kan spille inn på hvorvidt du oppfatter en film som romantisk eller klisjéfylt.

- For meg handler det også om en slags smerte. Kjærligheten må møte motstand. Den må være vond og umulig, før det kan bli virkelig godt, for å si det sånn, sier Bergsagel.

De filmene som går igjen på listene laget verden over, er Casablanca (1942), Den fabelaktige Amelie fra Montmartre (2001), Tatt av vinden (1939), Ghost (1990), Titanic (1997), Notting Hill (1999), When Harry met Sally (1989), La Dolce Vita (1960) og Fornuft og følelser (1995). Bli med på Klikk.no sin egen kåring under filmsnutten, som viser den berømte "Nobody puts baby in a corner-scenen fra Dirty Dancing (1987):

Les også:

Droppet Senkveld i protest

Det var som et løpsk tog (DiCaprio om Titanic)

Hvem er best som Lara Croft?

Her er de ekte filmsex-scenene

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning