Nysing

Prosit, tenkte du på sex?

Nysing kan være tegn på seksuell opphisselse.

ATSJO: Enkelte nyser ved tanken på sex, eller etter at de har hatt orgasme. Forskere tror fenomenet kan være mer utbredt enn man skulle tro.

ATSJO: Enkelte nyser ved tanken på sex, eller etter at de har hatt orgasme. Forskere tror fenomenet kan være mer utbredt enn man skulle tro. Foto: Foto: Crestock

Publisert Oppdatert

Det finnes en sammenheng mellom nysing og sex, mener britiske forskere.

Brukte chatterom

Øre-nese-hals-spesialist Mahmood Bhutta ved Radcliff Hospital i Oxford har undersøkt fenomenet sammen med kollega Harold Maxwell, pensjonert psykiater, etter å ha lest om en pasient som hadde ukontrollerte nyseanfall når han tenkte på sex.

De fant så frem andre personer med samme problem via chatterom på Internett, ifølge BBC.

17 personer av begge kjønn som sa at de måtte nyse så snart de tenkte på sex. Tre personer sa de pleide å nyse etter orgasme.

Kan være arvelig

Mahmood Bhutta tror at fenomenet er mer utbredt enn man skulle tro og at det også kan være arvelig.

- Det kan virke rart, men jeg tror at denne refleksen demonstrerer en evolusjonær overlevning når det gjelder den delen av nervesystemet som kalles det autonome nervesystemet, sier forskeren til BBC.

- Dette er den delen som er utenfor vår kontroll, og som kontrollerer hjerterytmen og mengden av lys pupillene våre slipper gjennom. Noen ganger krysses signalene i dette systemet, og jeg tror at det kan være grunenn til at noen nyser når de tenker på sex.

Les også: Slik holder du deg frisk

Pinlig tema

Ifølge forskerne finnes det bare to tidligere referanser til sex og nysing i den medisinske litteraturen. Det siste var et leserinnlegg som stod på trykk i tidsskriftet American Medical Association i 1972, der en 69 år gammel mann som klaget over nyseanfall etter orgasme.

Men Bhutta tror at forlegenhet kan ha forhindret andre fra å innrømme problemet.

Han tror at chatterom på nettet kan være et potensielt verktøy for å undersøke forekomsten av pinlige symptomer som pasienter vegrer seg for å ta opp med legen.

Mahmood Bhuttas studie beskriver også at det kan være en genetisk forklaring på hvorfor en av fire nyser som en reaksjon på sollys.

Eksplosjon i nesa

Nysing oppstår ved irritasjoner i neseregionen, som utløser en refleks som får luften til å strømme ut av nesen som en eksplosjon, i en fart av 150 kilometer i timen.

Andrew McCombe, øre-nese-hals-spesialist ved Frimley Park Hospital bekrefter overfor BBC at det kan være en mulig sammenheng mellom nysing og seksuell opphisselse.

Ved opphisselse vil det autonome nervesystemet sende ut signaler som kan utløse forandringer i kjønnsorganene til både menn og kvinner. Dessuten inneholder nesen erigerende vev som også kan bli overfylt under opphisselse, noe som kan gi trang til å nyse.

Både menn og kvinner kan oppleve å bli tett i nesa når de har sex.

Les også:

Sexmyter - og sannheten

Kvinner flørter, menn går rett på sak

Les mer på Klikk Samliv

Les mer på Klikk Helse

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning