Ble avhengig av nettsjekking:

– Nettdating kan gjøre deg kynisk og iskald

– Jeg måtte slutte med nettdating for ikke å bli følelsesmessig amputert, sier forfatter Pernille Dysthe, som sammenligner nettsjekking med spillavhengighet.

AVHENGIG: Forfatter og journalist Pernille Dysthe ble avhengig av nettdating. - Jeg klarte ikke å slutte før jeg oppdaget at det var i ferd med å gjøre meg til en kynisk person, sier hun.
AVHENGIG: Forfatter og journalist Pernille Dysthe ble avhengig av nettdating. - Jeg klarte ikke å slutte før jeg oppdaget at det var i ferd med å gjøre meg til en kynisk person, sier hun. Foto: Foto: Kristoffer Dysthe Bilek
Sist oppdatert
Etter vår første, lille konflikt var forholdet over. Jeg hadde kjærlighetssorg og fikk sjokk da jeg oppdaget at han var online igjen på timen, klar for nye erobringer.

Det begynte så uskyldig. Pernille Dysthe (47) var reportasjeleder i magasinet Eva og opprettet profil på nettdatingsiden Match.com fordi hun skulle skrive en personlig vinklet sak om nettsjekking.

Ville gjerne bli forelsket

- Men jeg hadde vært singel et år og hadde lyst til å møte noen. Jeg ville ikke gjort det uten, forteller Dysthe til Klikk.no.

Dysthe merket fort at det var svært enkelt å komme i kontakt med menn og følte at nettdating passet perfekt for travle mennesker som hun selv, som ikke alltid har anledning til å gå ut for å sjekke.

- Jeg følte at jeg var på hugget og ble smigret av all den oppmerksomheten jeg fikk av mennene. Jeg fikk god kontakt med flere, og lagde fort forestillinger om at den og den personen virket fantastisk. Men det stemte som regel ikke med virkeligheten, da jeg møtte dem IRL (In Real Life) viste det seg gjerne at kjemien ikke var der i det hele tatt.

Skrevet bok

Fakta Pernille Dysthe:

* Forfatter og journalist i magasinet "Henne"

* Gav i 2006 ut boken "Hyper", hvor hun fortalte om hvordan det var å få diagnosen ADHD som voksen.

* Nå aktuell med boken "Besettelsen", en personlig historie om nettdating og avhengighet.

Pernille Dysthes råd til nettdatere:

  • Les profilene svært nøye.
  • Bruk tid også på de som ikke har lagt ut bilde av seg selv. De er etter min erfaring mer seriøse.
  • Møt de du får kontakt med relativt kjapt. Du får mye informasjon ved å se personen som du ikke har sjans til å oppdage i mailer og meldinger.
  • Ikke bruk all tiden din på nettdatingsidene. Lev et normalt liv.
  • Ikke drikk når du er ute på date. Det gjør fort en frosk til en prins.

Hun råder andre nettdatere til "ikke å bygge en person av bokstavkjeks" - det vil si tro at du kjenner noen ut fra velformulerte e-poster og meldinger.

- De flotte mennene smuldrer fort bort ved første møte. Man får mye nyttig, ubevisst informasjon ved å møte noen i virkeligheten, som man ikke har sjanse til å oppdage når man bare chatter på nettet, fastslår forfatteren.

Nå har hun skrevet bok om sin opplevelse med nettdating. I "Besettelsen - en historie om avhengighet" skriver hun om den kvinnelige jeg-personen Nemesis som blir avhengig av sjekkingen på nettet. Alt i boka er ikke selvopplevd, men det aller meste er basert på virkelige hendelser, ifølge Dysthe.

- Jeg har fått innblikk i nettdatingens mørkesider i arbeidet med denne boka. Det er flere som har kommet til meg og fortalt at de er avhengige slik jeg var, og at de har møtt mange kyniske og følelsesmessig ødelagte mennesker - noe jeg tror du etter hvert kan bli når du dater mennesker i hurtig tempo.

Ville bøte på smerten

Pernille Dysthe gikk inn i et forhold til en av mennene hun møtte på nettet - som etterlot henne med knust hjerte.

- Det var mange fine ord innledningsvis. Men etter vår første lille konflikt var forholdet over. Jeg hadde kjærlighetssorg og fikk sjokk da jeg oppdaget at han var online igjen på timen, klar for nye erobringer. "Er det virkelig så lett", tenkte jeg.

Dysthe forstod at hun hadde avslørt den klassiske nettsjekkeratferden:

Mange har det veldig travelt, og får et svært overflatisk forhold til folk, siden markedet er så stort. Det er selve jakten som blir drivkraften, for kanskje går man glipp av den store "gevinsten"?

Nettdatingsider er et yndet sted for mennesker som elsker å manipulere andre og som lyver så de tror det selv.

- Det blir som spillavhengighet. Men det er andre menneskers følelser man spiller med, advarer hun.

Hun oppdaget tilfredsheten ved straks å kaste seg utpå nettsjekkingen igjen, for å "reparere" seg selv etter å ha blitt vraket. Men i den andre enden ventet en enda større tomhet.

- Jeg ville bøte på smerten, men ble etter hvert besatt av spillet og avhengig av å få bekreftelse fra andre. Jeg begynte å chatte med flere av mennene på MSN og gikk i surr på hvem som var hvem. Det første jeg gjorde om kvelden og morgenen var å sjekke profilen på Match. Til og med 12-åringen min reagerte på at jeg satt så mye på nettet.

- Som gambling

Psykolog Peder Kjøs bekrefter at det er fullt mulig å bli avhengig av nettsjekking.

- Det er klart at man kan bli avhengig av nettdating, som av alt annet. Det handler om at man får mye igjen for liten innsats, på samme måte som ved gambling, sier Kjøs til Klikk.no.

- Men det handler først og fremst om at man blir avhengig av den oppmerksomheten og selvbekreftelsen man får gjennom nettsjekkingen, mer enn at selve datingen skaper avhengighet. Noen blir lettere avhengig enn andre. Spenningen, tilgjengeligheten og alle mulighetene som ligger der, appellerer til mange, også de som alt er i et forhold. Det er mange gifte menn som har profil på nettdatingsider. Sjekkenettsteder er en kanal til utroskap, sier han.

Tror du man kan bli avhengig av nettdating? Skriv din mening i kommentarfeltet under.

Lett å lyve

Pernille Dysthe innså til slutt at nettsjekkingen bare forsterket ensomheten etter bruddet.

- Jeg merket at jeg var i ferd med å bli følelsesmessig amputert, at jeg måtte bli kynisk for å overleve der inne. Etter min mening er nettdatingsider et yndet sted for det jeg vil kalle mytomane, narsissistiske mennesker, som skaper forvrengte bilder av sin egen personlighet, som elsker å manipulere andre. De lyver så de tror det selv.

- Det blir som på en bar, det er rundbrenneren som ender opp med alle damene, sier Dysthe oppgitt, men understreker at det på nettet også er kvinner som operer slik.

Peder Kjøs er enig i at det kan være flere med denne personlighetstypen på nettsjekkesider enn andre steder.

- Det er lett å lyve på nettet, og mange vet hvordan de skal framstille seg selv på en mest mulig forlokkende måte. Det er viktig å huske på at selv om man har utvekslet over hundre e-poster, så kjenner man hverandre dårlig når man aldri har møttes i virkeligheten. Det er lite lurt å forelske seg i noen man ikke har sett. Det personen skriver om seg selv kan være oppspinn fra ende til annen, advarer psykologen.

Dysthe sammenligner nettsjekking med den generelle rastløsheten som regjerer i samfunnet. For mange er slike nettsider ikke annet enn rene hekkereir. Folk møtes for å ha sex i garasjer, ved Sognsvann, alle mulige steder, også gifte folk, og det gjelder både kvinner og menn, hevder Dysthe.

Ut av avhengigheten

Pernille Dysthe kom seg ut av avhengigheten ved egen hjelp. Et system likt det hun hadde brukt for sine egne barn for å få dem til å sove, med klistremerker, regler og belønning, ble løsningen. Etter tre uker uten å gå inn på Match.no, unnet hun seg en tur til New York.

Dysthe understreker at hun ikke er motstander av nettdating, men at hun med sin bok ønsker å bevisstgjøre folk ved å dokumentere det hun kaller "den andre siden" - det som ikke omhandler de lykkelige historiene man vanligvis får høre.

- Jeg var kanskje naiv da jeg begynte med nettdating, men om alternativet er å bli iskald og kynisk, vil jeg heller ha illusjonenene mine i behold. Jeg er glad for at jeg ikke mistet meg selv, sier forfatteren.

MANGE BLIR LURT: Det er mange som leter etter den store kjærligheten på nettet. Men det er fort gjort å gjøre en frosk til en prins. - Møt de du chatter med i virkeligheten, råder Pernille Dysthe.
MANGE BLIR LURT: Det er mange som leter etter den store kjærligheten på nettet. Men det er fort gjort å gjøre en frosk til en prins. - Møt de du chatter med i virkeligheten, råder Pernille Dysthe. Foto: Foto: Crestock

- Vil ta det alvorlig

- Skulle det vise seg at noen var avhengige av nettdating, ville vi sett nærmere på det og tatt det alvorlig, men hittil har vi ikke fått inntrykk av at dette er noe problem, sier Ingvild Sommer, sosiolog og prosjektleder i nettdatingsiden Q500 til Klikk.no.

- Stemmer det at mange gifte folk seiler under falskt flagg på nettdatingsider?

- Ikke hos oss. Oppdager vi annonser der gifte søker etter uforpliktende sex, luker vi de bort. Det hender også at vi får inn meldinger om at medlemmer mistenker enkelte for at det kan forholde seg sånn, men det er sjeldent, etter min erfaring, sier Sommer.

Tror du man kan bli avhengig av nettdating? Skriv din mening i kommentarfeltet under.

Har du selv opplevd negative ting med nettdating? Ta kontakt med Klikk.no

Les mer om sex og samliv her

Denne saken ble første gang publisert 08/10 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også