Råd mot mygg

Myggen elsker kåte mennesker

Myggen er et enkelt dyr. Finner den ikke naken hud, flyr den videre.

FORSKER PÅ MYGG: Ved et universitet i Florida har forskere forsøkt å finne ut hvorfor noen mennesker tiltrekker seg mer mygg enn andre.

FORSKER PÅ MYGG: Ved et universitet i Florida har forskere forsøkt å finne ut hvorfor noen mennesker tiltrekker seg mer mygg enn andre. Foto: Foto: Scanpix

Publisert Oppdatert

Råd mot mygg

  • Lange bukser og en langermet trøye forhindrer myggen fra å stikke. Hvis du sover steder med mange mygg, kan du eventuelt bruke et helt allminnelig myggnett uten impregnering.
  • Bruk aldri myggmidler på barn under tre år. Gi dem i stedet tøy med lange ermer og ben, eller bruk et allminnelig myggnett uten impregnering.
  • Dersom du bruker myggmidler, vær oppmerksom på om de er godkjent. I følge Produktforskriften skal de ikke inneholde mer enn 20 prosent DEET.
  • Bruker du myggmidler, bruk dem kun der hvor myggen kommer til, som for eksempel ankler, hals og håndledd.
  • Myggmidler kan inneholde duftstoffer som avskrekker myggen. De samme stoffene kan være allergifremkallende på sår og solbrent hud.
  • Bruk aldri myggspray direkte i ansiktet. Bruk heller en stift. Spray eventuelt en liten mengde ut i hånden og fordel det i ansiktet. Unngå å bruke myggmiddel rundt øynene, på leppene og områder med sår eller solbrent hud.
  • Les alltid etiketten før du kjøper et myggmiddel.

Mer om mygg og myggmidler fra den danske Miljøstyrelsen.

Kilde: Den danske Miljøstyrelsen

Går armene dine som vindmøller disse fuktige, myggvennlige sommerkvelder?

Aftenposten melder om myggsvermer på størrelse med skypumper. Mot slike horder er det fornuftigste kanskje bare å holde seg inne. Men om du likevel bestemmer deg for å ta opp kampen, er det flere måter å gjøre det på.

Ifølge den danske Miljøstyrelsen er den mest effektive løsningen på hele marerittet å ta på seg lange bukser og en langermet, tynn genser, slik at myggen rett og slett ikke finner noe sted å stikke.

Les også: Hatt med myggnetting

Midt i myggtiden

"Månedene mellom mai og august er nemlig myggens storhetstid," skriver Aftenposten. Og det er hunnmyggens jakt på næringsrikt blod til sine egg som er årsaken til det hele. Hun må rett og slett ha menneskeblod for at de små skal kunne vokse opp.

Litt naivt kan vi derfor tenke oss at dersom vi klarer å hindre myggen i å suge blod, så reduserer vi antallet myggavkom også.

Les også: Test av stasjonær myggavviser

La den stikke

Men dersom den lille plageånden likevel har funnet et sted å stikke, er rådet fra Miljøstyrelsen å la den få gjøre seg ferdig.

Begrunnelsen er at myggen, når den flyr av gårde, tar med seg noe av giftstoffet som ellers ville ha skapt kløe.

Les også: Dette gjør du ved insektsstikk

Riktig myggmiddel

Skal man hindre at myggen får syn på en eneste bar hudflekk, må man dekke seg til hundre prosent. Men å sitte ute med hansker og finlandshette i tillegg til heldekkende klær, er neppe særlig hensiktsmessig eller bekvemt.

Et myggmiddel kan derfor være løsningen, og først og fremst dem som inneholder DEET.

Det er bare viktig å påse at det ikke inneholder for mye DEET. Ifølge den såkalte Produktforskriften skal myggmidler IKKE inneholde mer enn 20 prosent DEET.

Les også: Test av myggmidler

Unngå sår og ansiktet

Ifølge denne artikkelen på VG Nett skal myggmidler ikke brukes på åpne sår eller direkte i ansiktet. Det samme gjelder også steder som er solbrent. Unngå også å bruke middelet rundt øynene.

Generelt er det viktig å følge anvisningen på pakken, og man bør kun kjøpe godkjente myggmidler som fås på apotekene.

Ikke myggmidler til småbarn

Ifølge Produktforskriften skal ikke myggmidler som inneholder DEET brukes på barn under tre år, og alle godkjente myggmidler skal derfor være merket med følgende advarsel: "Må ikke brukes på barn under tre år, brukes med forsiktighet på større barn."

Rådet fra den danske Miljøstyrelsen er derfor å ta på de små klær med lange bein og armer. Man kan også dekke barna til med myggnetting, dersom det er hensiktsmessig (f.eks. over senga eller vognen). Denne myggnettingen må imidlertid ikke være impregnert med myggmiddel.

Smør inn klærne

For litt større barn er rådet fra Folkehelsa kun å bruke myggmiddel på små, avgrensede områder og heller bruke middelet på klærne.

"Klesplagg kan også impregneres med permetrin, som ikke er særlig giftig for mennesker, men som ikke bør innåndes og ikke spises.", skriver de.

Les også: Betennelse etter insektsstikk

Myggnetting

I tillegg til bruk av dekkende klær og myggmidler, anbefaler Folkehelsa å bruke myggnetting der det er hensiktsmessig, som for eksempel foran åpne vinduer.

Folkehelsa råder også til å smøre inn nettet med permetrin.

Les også: Steng myggen ute

Hold deg i ro og ikke vær kåt

Av de mer kuriøse rådene for å holde plageåndene unna er å sitte myggestille.

Forklaringen er ifølge amerikanske forskere at myggen tiltrekkes av karbondioksidet som du puster ut og lukten fra ånden din. Sitter man derfor helt i ro, utsondrer kroppen mindre av menneskets mygglokkemidler.

Adressa.no kan melde at dess mer kjønnslukt man utsondrer, jo mer rabiat blir myggen.

IKKE DREP MYGGEN: Når myggen først har stukket, kan du med fordel la den suge seg ferdig.

IKKE DREP MYGGEN: Når myggen først har stukket, kan du med fordel la den suge seg ferdig. Foto: Foto: Scanpix

"Kombinasjonen alkohol og feromoner som skilles ut ved seksuell opphisselse, ser ut til å virke tiltrekkende på mygg," sier insektsforsker Reidar Mehl til avisen.

Tilbake til Klikk Helse

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning