Stieg Larssons enke i eksklusivt intervju

– Mitt liv er som en Stieg Larsson-bok

Men historien til enken etter suksessforfatteren Stieg Larsson er sann.

SOM I BOKEN: Forfatteren Stieg Larssons enke, Eva Gabrielsson, mener at livet hennes har paralleller til boken Larsson aldri fikk fullført.

SOM I BOKEN: Forfatteren Stieg Larssons enke, Eva Gabrielsson, mener at livet hennes har paralleller til boken Larsson aldri fikk fullført. Foto: Foto: Scanpix

Publisert Oppdatert

- Det som er skrevet av den fjerde boken i Millennium-serien har paralleller til livet mitt slik det har blitt etter at Stieg døde. På mange måter er det som har skjedd med meg en bra story, det er bare så synd at min historie er sann, sier Eva Gabrielsson til Klikk.no.

Enke uten arv

Da Stieg Larsson døde fikk familien hans millionarven og retten til forfatterskapet, fordi Larsson ikke hadde skrevet et gyldig testamente. Familien har ikke ønsket å dele noe av arven med Larssons enke.

- Det er forfatterskapet som var viktigst for meg. Bøkene har blitt til av våre idéer og vår research etter et langt liv sammen, sier Eva.

Fordi familien forvalter forfatterskapet, har de rett til å bestemme over bøkene, men også over filmatiseringen av bøkene.

Har ikke sett filmen

Eva har ikke en gang sett «Menn som hater kvinner» på kino, og har ingen planer om å se filmen senere. Men hun blir skuffet når hun hører at viktige detaljer for henne og Stieg, som forholdet mellom Erika og Mikael, og livet i Millennium-redaksjonen, er redigert bort.

Se trailer fra «Menn som hater kvinner».

Tidligere har familien til Stieg hevdet at den fjerde boken handler enda mer om høyreekstremisme og nazisme enn de tre første i Millennium-serien. Eva vil ikke si noe om tema, men at det fortsatt handler om kvinner som blir dårlig behandlet, det kan hun røpe.

Tør ikke levere fra seg manus

Eva sier at hun sitter på manuskriptet, men hun tør ikke levere det fra seg, i frykt for hvordan det blir brukt.

Stieg Larsson skrev ikke bare de populære bøkene om Mikael Blomkvist og Lisbeth Salander, han har også skrevet flere bøker om høyreekstremisme.

Sammen hadde paret planlagt hva som skulle gjøres med Millennium-bøkene. Ved hjelp av de tre første bøkene skulle de få god nok økonomi til å starte et lite forlag sammen, slik at begge kunne bruke mer tid på det de ville. Først skulle de skrive ferdig bøkene om Lisbeth og Mikael, så skulle de skrive bøker om arkitektur og byggebransje sammen.

MENN SOM HATER KVINNER: Eva Garielsson har ikke en gang sett filmatiseringen av den første Millennium-boken.

MENN SOM HATER KVINNER: Eva Garielsson har ikke en gang sett filmatiseringen av den første Millennium-boken. Foto: Foto: Filmweb

Drømte om fremtiden

Eva er selv arkitekt og tegnet et sommerhus i skjærgården, der paret drømte om å sitte og skrive. Eva og Stieg regnet med å få et par millioner for bøkene. At sukessen skulle bli så stor, ante de ingenting om.

- Jeg tegnet sommerhuset vi planla å bygge i skjærgården, og hadde kontakt med en arkitekt som skulle gjøre drømmen til virkelighet. Vi drømte om å sitte og skrive der. Men så døde Stieg, sier Eva stille.

9. november 2004 døde Stieg av et hjerteinfarkt, bare 50 år gammel.

Nordmenn samler inn penger

Nå støttes Eva i en norsk nettaksjon som er startet av blant annet Jan M. Moberg, tidligere administrerende direktør i Edda Media. Der oppfordres det til å gi penger til Eva.

«Først trodde jeg de var gale. Så trodde jeg på dem. Om det virker som om ordet anstendighet har falt ut av det svenske språket, så lever det i hvert fall på andre siden av våre vakre fjell,» skriver Eva i en hilsen på nettsiden.

Ikke tilfeldig

- Jeg ble utrolig glad og overrasket over initiativet. Det er en tillitserklæring fra mennesker som bare har sett meg på TV. Men jeg tror ikke det er tilfeldig at et slikt prosjekt skulle starte hos nordmenn. Dere har en større mentalitet for hva som er rettferdig og ikke, og dere er ikke redde for å handle, mener Eva Gabrielsson.

Det har også blitt opprettet støttesider i Sverige, England og USA.

Ville ikke gifte seg

Stieg Larsson ville ikke at han og Eva skulle gifte seg. Forfatteren fikk drapstrusler fra nasjonalistiske miljøer, og ville ikke at hans motstandere skulle vite om Eva. Når Larsson snakket offentlig sa han aldri noe om samboeren sin gjennom 30 år.

- Det er ironisk at dette rammer meg i ettertid ved at jeg ikke får noen arv, men jeg er veldig glad for at han beskyttet meg. Det trengte jeg, sier Eva.

Foreslo giftemål med faren

ER I BØKENE: Eva Gustavsson sier at de som har lest bøkene, kjenner Stieg. Hans stemme er så tydelig at hun flere ganger gråt da hun leste i bøkene etter at Stieg gikk bort.

ER I BØKENE: Eva Gustavsson sier at de som har lest bøkene, kjenner Stieg. Hans stemme er så tydelig at hun flere ganger gråt da hun leste i bøkene etter at Stieg gikk bort. Foto: Foto: Gyldendal

1. mai viser NRK en dokumentar fra svensk TV om arvestriden. I den kommer det frem at familien, mindre enn ett år etter at Stieg døde, kom med et forslag til løsning av arvestriden.

- Eva, du kommer jo til å gifte deg igjen uansett, du kan jo gifte deg med faren til Stieg, så løser arveoppgjøret seg også, sa de til meg, sier Eva.

I dokumentaren sier faren, Erland Larsson, og broren, Joakim Larsson, at det hele var ment som en spøk.

Strevde med sorgen

- Jeg strevde med sorgen, det var kort tiden siden Stieg døde, og jeg oppfattet det kun som ondsinnet. Som om konene liksom skulle gå i arv i slekten, sier Eva oppgitt.

Selv sier Eva at hun og Stieg besøkte foreldrene med jevne mellomrom, men at kontakten med broren var mest av plikt.

- Alle var så ulike meg og Stieg, men vi holdt jo kontakten. Men selv om vi er ulike har vi kjent hverandre i 32 år. Hvordan kan folk gjøre noe sånt etter å ha kjent hverandre så lenge, spør Eva.

Bok og film om Evas liv

Hun er sikker på at Stieg ikke hadde akseptert hvordan hun har blitt behandlet av familien etter hans død.

- Stieg var en handlingens mann. Han hadde aldri godtatt dette.

Nå vil Eva fortelle sin historie, gjennom en bok. Halvparten av boken er ferdigsskrevet. Dessuten skal et danske filmselskap lage film om livet til Stieg og Eva.

Stieg og Mikael

Om livet til Eva Gabrielsson har paralleller til boken Stieg Larsson aldri fikk skrevet ferdig, vet ingen før boken eventuelt kommer ut. Men at Stieg selv er en stor del av personene i sine egne bøker, det er ikke Eva i tvil om.

Mange har trukket paralleller mellom Mikael Blomkvist og Stieg Larsson. Forfatteren, journalisten, idealisten, og den drapstruede antirasisten. Begge jobbet hardt, også for å koble av, og begge var sjefsredaktører for et tidsskrift. Stieg Larsson jobbet i Expo inntil sin død.

Gråt da hun leste

Men Eva synes Stieg gjennomsyrer bøkene sine. Hun har sagt at hun flere ganger gråt da hun leste bøkene, fordi Stieg var så til stede i det han hadde skrevet.

- Jeg tror de som liker bøkene, hadde likt Stieg. Leserne har blitt kjent med ham gjennom bøkene, selv om de ikke vet det. Han skrev som han snakket og moralen, omsorgen for kvinner, generøsiteten, hardheten og samtidig den myke varmen, er til stede. Slik var Stieg, sier Eva, og holder pusten et øyeblikk før hun blir stille.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning