Sjekking, dating og samliv

Like lette på tråden som menn

Kvinner er mindre kresne om tilbudet av menn er lite, og kvaliteten på dem er lav, viser ny undersøkelse.

LETT PÅ TRÅDEN: Kvinner er like lette på tråden som menn, viser en ny undersøkelse.

LETT PÅ TRÅDEN: Kvinner er like lette på tråden som menn, viser en ny undersøkelse. Foto: Foto: Crestock

Publisert Oppdatert

En omfattende vitenskapelig undersøkelse som er offentliggjort i tidsskriftet «Trends in Ecology and Evolution» antyder at det ikke er en universell paringstrategi for mennesker at menn hopper på alt med puls, og kvinner alltid sorterer.

Det har forskere trodd i over 60 år.

I 1948 lagde genetikeren Angus J. Bateman undersøkelser av bananfluers paringsstrategier. Med Darwin på lur, konkluderte han med tre punkter.

A: Mannlig evolusjonær suksess (antall avkom med forskjellige hunner) er mer variabel enn kvinnelig.

B: Hanner får mer evolusjonær suksess ved gjentatte paringer enn hunner.

C: Hanner er mer villige til paring og mindre diskriminerende enn hunner.

Denne undersøkelsen har i ettertid blitt stående som berømt og meningsdannende.

Batemans konklusjoner støttet den vanlige antakelsen at alle hanndyr, også blant mennesker, er mer løsslupne og innstilt på konkurranse enn kvinner.

Kvinnene er til gjengjeld mer kresne i valg av partner.

Denne gamle undersøkelsen fikk forskerne til å sette i gang en ny og omfattende undersøkelse, for å finne ut om det virkelig er slik.

Testet teoriene på mennesker

Den nye undersøkesen som ble ledet av psykologen Gillian Brown fra University of St. Andrews, nyanserer bildet av menneskets paringsstrategi.

UT I NATUREN: Kvinner og menn er akkurat like lette på tråden i jakten på en å pare seg med, viser undersøkelse.

UT I NATUREN: Kvinner og menn er akkurat like lette på tråden i jakten på en å pare seg med, viser undersøkelse. Foto: Foto: Crestock

- Vi forsøkte å lage en omfattende analyse av diverse teorier om seksuell seleksjon, satt opp mot diverse data om paringsstrategier og reproduksjonssuksess i forskjellige befolkninger rundt omkring på kloden, for på den måten å få en bedre forståelse for menneskets kjønnsroller, forklarer Brown i undersøkelsen.

Psykologen og hennes kollegaer undersøkte 18 forskjellige befolkningsgrupper for hvordan de velger partnere og hvem de får barn med.

Lav tilgang senker kvinners kresenhet

Undersøkelsen viste at menn har større variasjon med hensyn til reproduksjonssuksess enn kvinner.

I monogame kultur, hvor man holder seg til en partner om gangen, ble det påvist stor likhet mellom kvinnelig og mannlig suksess.

Dette avgjør partnervalget

Forskerne analyserte faktorer som avgjør partnervalget. Forskjell på kjønnenes dødelighet, antallet kvinner i forhold til menn, befolkningstetthet og kvaliteten av potensielle paringsemner.

Forskerne kom frem til at kvinner er mindre kresne om tilbudet av menn, og kvaliteten på dem er lav - og spesielt hvis begge er oppdratt til å tro på den ene, store kjærligheten.

Kilde: Ekstrabladet.dk

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning