Sexleketøy kan gi nerveskade

Kan gjøre større skade enn nytte for sexlivet

Onanimønsteret kan gå ut over parsexen.

ONANIMØNSTER: Måten man onanerer på kan «sette seg» og bli et fast onanimønster, slik at det kan være litt vanskelig å oppnå seksuell nytelse på andre måter.

ONANIMØNSTER: Måten man onanerer på kan «sette seg» og bli et fast onanimønster, slik at det kan være litt vanskelig å oppnå seksuell nytelse på andre måter. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Publisert Oppdatert

Er det en sammenheng mellom kvinners bruk av sexleketøy og evne til å få orgasme under vanlig samleie?

«Jeg har hørt at kvinner som ofte bruker sexleketøy har vanskeligere for å få orgasme under vanlig samleie? Stemmer dette?», skriver «mann 27» til kursholderne ved avansertseksualitet.no, som svarer på spørsmål i bloggen En indre verden.

Svaret til kursholderne er fyldig, men kan oppsummeres slik:

- Å stimulere klitoris underveis i samleiet er nødvendig for de fleste kvinner, selv om evnen til å få vaginalorgasme hos mange også kan læres. Vibrator brukt på klitoris underveis i samleiet kan derfor være nyttig for kvinner som ellers sliter med å få orgasme.

- På samme måte vil sexleketøy brukt i skjeden kunne hjelpe henne med å identifisere de følsomme punktene hun har der. Mange kvinner strammer også automatisk pc-muskelen når de har sexleketøy inne i seg, noe som er bra for å gjøre henne mer orgasmisk.

- Måten man onanerer på kan imidlertid ofte «sette seg» og bli et fast onanimønster, slik at det kan være litt vanskelig å oppnå seksuell nytelse på andre måter. Dersom onanimønsteret ikke lar seg kombinere med samleiet og eller man opplever at det å være vibratoravhengig oppleves som upraktisk, kan man eventuelt lære seg andre onaniteknikker.

- Det er derimot et unntak, og det er hvis hun bruker vibrator med så stor intensitet at hun blir nummen. Nummenhet er et varsel om potensiell nerveskade, og det å fortsette forbi dette punktet kan redusere følsomheten hennes.

Så fremt man også klarer å stimulere seg selv til orgasme på andre måter enn ved hjelp av vibrator er (rengjorte!) sexleketøy utelukkende en seksuell berikelse, lyder konklusjonen til kursholderne ved avansertseksualitet.no.

Vibratorer bør ikke erstatte onanikunsten, men heller være et supplement.

Vibrator på sterk styrke

Vi har tatt spørsmålet videre til Siv Gamnes som er spesialist i sexologisk rådgivning (NACS) og daglig leder av Sex og samfunn - senter for ung seksualitet (tidligere Klinikk for seksuell opplysning). Hun bekrefter at det ikke kan gis noe kort fasitsvar på spørsmålet.

Hun opplever det for eksempel som litt kategorisk å si at alle trenger manuell klitorisstimulering. Hvordan den må stimuleres har man nemlig høyst ulike forutsetninger for å finne ut av.

- Men dersom hun er blitt vant til å bruke en vibrator på sterk styrke og det blir for lite stimulering med en penis, så bruker hun i hvert fall ikke musklene i underlivet sitt, sier Gamnes, og forklarer at klitoris er svamplegemer som ligger innenfor muskulatur, og dersom denne muskulaturen blir brukt og aktivisert, vil derfor klitoris bli indirekte stimulert.

- En måte å øve opp muskulaturen i skjeden er ved å benytte sexleketøy uten vibrasjon i skjeden, og la musklene være det som beveger leketøyet inn og ut. Trener man derimot hele tiden på å få en stimulering veldig direkte på klitoris, så vil jo samleiestillinger som ikke stimulerer klitoris direkte bli et problem, sier Gamnes.

PARTNERPRAT: Det kan være flere grunner til at kvinner holder seg til vibratoren. Noen våger ikke fortelle partnereren hva som skal til for at de skal oppnå høyest mulig nytelse og orgasme.

PARTNERPRAT: Det kan være flere grunner til at kvinner holder seg til vibratoren. Noen våger ikke fortelle partnereren hva som skal til for at de skal oppnå høyest mulig nytelse og orgasme. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos

Samleiestillingen kalt "sjøstjernen" tillater manuell stimulering av klitoris eller stimulering med en vibrator utført av enten mannen.

Sexleketøy, fingre, muskler

Hun er ellers «med på den» at det onanimønsteret man har, kan sette seg og bli et fast mønster. Man kan likevel ikke si hva som fungerer best for andre, enten man foretrekker å bruke sexleketøy, fingrene, musklene eller tantriske teknikker.

- Ved onani har du heller ikke lukten og feromoner fra den andre, som kan være med på å øke tenningen, så man kan godt ha to ulike teknikker og bli tilfredsstilt av begge, eller man kan veksle mellom dem, sier Gamnes, og bekrefter det velkjente «mange veier til Rom».

Nummenhet i forbindelse med onanering er for øvrig så sjelden at dette ikke bør blåses opp, ifølge Gamnes.

Når innlært onanimønster er rigid, vanskelig å modifisere og lite parvennlig, går det lett ut over felles glede av sex.

To orgasmeteknikker

Seksualunderviser Stine Kühle-Hansen som holder foredrag om onanikunsten og det å inkludere egne selv-stimuleringsmåter med partner, pleier å si at det er en fordel å utvikle minst to måter å tilfredsstille seg selv på fordi det gjør det lettere å inkludere en partner.

- Jeg anbefaler ingen å endre sin onaniteknikk, men gjør tilgjengelig konstruktive råd. De fleste kan lære seg flere måter å massere seg til nytelse og orgasme, men de må øve, sier hun.

Hun blir ofte kontaktet av kvinner som ikke klarer å få orgasme på andre måter enn med en kraftig vibrator på kjønnsorganet.

Noen ganger er det deres partner som tar kontakt, fordi de føler at de kommer til kort.

- Det kan være flere grunner til at kvinner holder seg til vibratoren. Noen våger ikke fortelle partnereren hva som skal til for at de skal oppnå høyest mulig nytelse og orgasme. Andre har prøvd, men de synes det blir for svak stimulering med fingre, tunge eller penis. Den tredje gruppen er de som ikke er sjenerte eller hemmet, men som synes det tar for lang tid uten vibrator, sier Kühle-Hansen.

Mekanisert sexliv

I den første kategorien er et onanitabu som er til hinder for å bruke noe annet enn vibrator, og hun bruker den som oftest uten partner tilstede. I den andre kategorien har kroppen blitt innstilt på kraftig stimulering og gir kun respons på denne kraften. I den tredje kategorien er det utålmodige kvinner som vil ha mye og mange orgasmer, og dette er lettere med en vibrator.

- Det er fremdeles mange som synes at det ikke går an å snakke om onanikunster og slike dyrebare håndverk. Har du ikke et ordforråd er det vanskelig å bestille det som er best for deg og mange kvinner gir opp og finner løsninger med vibratorer i stedet, sier Kühle-Hansen.

Hun opplever at den største utfordringen i Skandinavia, er at kvinners sexliv er blitt mekanisert. «Fast food-sex» er nesten blitt en trend, ifølge seksualunderviseren.

- Det er selvfølgelig greit det også, men vår oppgave som fagfolk eller sexologiske rådgivere er å illustrere fordelene med å få et språk om egen nytelse og individuelle behov slik at dette kan kommuniseres til partnere, sier hun.

Les også:

Får han orgasme eller utløsning?

Det eneste en kvinne ikke kan fake

Dette kan skje med menn som ser porno

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning