Alkohol

– Ikke skyld på ølbrillene

Du kan ikke skylde på alkoholen hvis du tar feil av alderen.

DÅRLIG UNNSKYLDNING: Hvis du trodde fylla hadde skylda når du tippet feil på alderen, må du tro om igjen.

DÅRLIG UNNSKYLDNING: Hvis du trodde fylla hadde skylda når du tippet feil på alderen, må du tro om igjen. Foto: Foto: Crestock

Publisert Oppdatert
IKKE PENERE: Den nye studien kan tyde på at man synes menneskene rundt oss blir mindre pene desto mer beruset vi selv er.

IKKE PENERE: Den nye studien kan tyde på at man synes menneskene rundt oss blir mindre pene desto mer beruset vi selv er. Foto: Foto: Crestock

Beer goggles

Les om ølbriller på Wikipedia. (Engelsk versjon)

Ølbriller kan ikke lenger brukes som en god unnskyldning for å ta feil av alderen, hevder engelske forskere.

- Det er en allmenn oppfatning at det å drikke alkohol påvirker evnen til å bedømme alder, sier psykolog Vincent Egan, som har ledet studien.

Stupfull eller edru

Men Egan og hans kolleger fant altså ut at selv stupfulle menn ikke var noe dårligere til å bedømme alderen på kvinner, enn menn som var klink edru.

Ølbrille-teorien ble først kjent tidlig på 90-tallet, og hevdet at desto mer du drakk, desto penere ble menneskene rundt deg. Man har også trodd at alkoholen pynter på andres alder.

Les også:

Regn ut promillen din

Derfor blir du fyllesyk

Promille som unnskyldning

Noen menn, tiltalt for seksuell omgang med mindreårige jenter, har brukt promillenivået sitt som unnskyldning i retten. Det finnes også flere eksempler fra norske rettssaler.

En 23-åring ble i fjor straffedømt etter at han hadde voldtatt en 15-åring på fest. Retten mente imidlertid at 23-åringens vurderingsevne ikke var svekket, skriver BA.

Dette er i tråd med forskningen fra Universitetet i Leicester, som hentyder at en slik unnskyldning rett og slett ikke er god nok.

Trodde jentene var eldre

De engelske forskerne brukte et bilde av en jente på 17 år. De lagde også manipulerte bilder som skulle forestille jenta som 13-åring og 20-åring. Noen av bildene av 17-åringen ble også retusjert, slik at det så ut som om jenta brukte sminke.

Bildene ble vist til en gruppe personer som var edru, og til en gruppe personer som drakk alkohol på pub. Testpersonene var fra 18 til 70 år.

Forskerne fant ut at det ikke var noen forskjell på hvilken alder de med promille, og de uten promille, tippet. Det som var felles var at nesten alle, fulle eller edrue, trodde at jentene var eldre enn det de egentlig var.

Ny unnskyldning?

Professor i psykologi, Tim Valentine sier til BBC at resultatene av den nye forskningen også kan komme til å brukes som unnskyldning i rettssalen.

- Forskningen viser at unge ansikt med sminke ser eldre ut, og at mennesker ofte overvurderer alderen til tenåringsjenter, sier Valentine.

Blir ikke penere med alkohol

Men ikke nok med det. Myten om at ølbrillene gjør mennesker blir penere kan også knuses, ifølge studien.

- Personene som drakk alkohol synes faktisk at kvinnene på bildet var mindre attraktive, enn de som ikke drakk alkohol, sier Egan til AFP.

Forskningsresultatene er publisert i British Journal of Psychology.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning