Samleieutholdenhet

Hvordan blir jeg mer utholdende i senga?

Her er de faglig anerkjente metodene, satt i system.

TRENER MUSKULATUREN: Menn kan trene muskulaturen på samme måte som kvinner.

TRENER MUSKULATUREN: Menn kan trene muskulaturen på samme måte som kvinner. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos.com

Publisert Oppdatert

For menn som ønsker å holde lenger før utløsning og orgasme fremheves tre metoder: Bekkenbunnstrening, stopp-start-teknikk og sensualitetstrening.

I tillegg er det et tips, til alle menn som ønsker å få bedre kontroll over utløsningen, å endre onanimønster.

Klassisk sexterapi

- Å øve opp bekkenmuskulaturen er alltid viktig og gjør også at man kan holde ut lenger før man «slipper» utløsning og orgasme. Det kan gi større nytelse hos begge, sier overlege i psykiatri og spesialist i klinisk sexologi (NACS) Haakon Aars.

Han har skrevet fagboken Menns seksualitet (Cappelen Damm, 2011).

- Stopp-start-trening er også viktig for de menn som kommer for tidlig, og kan også anvendes i et godt forhold der man ønsker å trene på å holde utløsningen tilbake. Sensualitetstrening er også alltid viktig, men mer for å ta fokus over på hele partner og ikke bare penetrasjon og prestasjon, sier han.

- Hvis man konstaterer at partneren opplever at for tidlig utløsning er et problem, er mitt første råd å bli mer kjent med kjønnet sitt, som kan inkludere start-stopp-øvelser. Har man en god, følelsesmessig forbindelse har man mer kontroll, sier psykolog og spesialist i voksenpsykologi og klinisk sexologi (NACS) Anders Lindskog.

KNIP TIL: For tidlig sædavgang er et av de vanligste seksuelle problemene blant menn. Knipeøvelser er løsningen for mange.

KNIP TIL: For tidlig sædavgang er et av de vanligste seksuelle problemene blant menn. Knipeøvelser er løsningen for mange. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.no

Omlegging av onanimønsteret

De fleste menn utvikler sin seksualitet gjennom onani der de lærer seg «å trekke av» raskt. Senere kan de oppleve å få prestasjonsangst sammen med en partner, og føle at de har prestert når de har fått orgasme

- Jeg anbefaler bekkenbunnstrening i kombinasjon med en omlegging av onani- og tankemønsteret, sier sexolog og ekspert på Doktor Online Gro Isachsen.

Fordi menn ikke tidlig lærer å ta seg tid, slappe av og nyte spenningen i kroppen, etableres det mønstre, eller spor i nervesystemet, hvor impulsen finner raskeste vei fra tenning til utløsning.

Sensualitetstrening

Det paret gjør gjennom sensualitetstrening er at de sammen lager nye veier, etablerer omveier som forlenger veien fra tenning til utløsning.

- Sensualitetstrening er en sexologisk metode som kan være åpning for å oppleve at hele kroppen er en erogen sone som kan utforskes, uten at paret opplever nederlag fordi han går av for raskt, sier Isachsen.

Slik endres også tankemønstrene og opplevelsen om at sex ender i skuffelse fordi forventninger ikke innfris.

- Noen kvinner reagerer med sinne og frustrasjon over uinnfridde forventninger, noe som ofte forsterker hans problem. Resultatet blir ofte at det å ha sex blir en utrygg opplevelse i tillegg til alt det andre negative han måtte assosiere med sex, forklarer Isachsen.

Her finner du Isachsens opplegg for sensualitetstrening.

Start-stopp-teknikken

Sensualitetsøvelsene er utgangspunktet for start-stopp-teknikken, står det å lese på Sexologi.com, nettstedet til sexologene Esben Esther Pirelli Benestad og Elsa Almås.

TRENER MUSKULATUREN: Menn kan trene muskulaturen på samme måte som kvinner.

TRENER MUSKULATUREN: Menn kan trene muskulaturen på samme måte som kvinner. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

- Dette avhenger av den kommunikasjonen man har, og hvor bra eller dårlig kontakt man har med kroppen sin. Jo dårligere kontakt, jo mer grunnleggende arbeid trengs, som sensualitetstrening, før man går på med de mer direkte metodene, forklarer Lindskog.

- Start-stopp-teknikken virker ikke. De som har prøvd å få til orgasmekontroll ved å bruke denne metoden blir ofte mer frustrerte enn før de begynte. Årsaken er at svært mye innsats og ansvar ligger på partneren og ikke den som sliter med prematur ejakulasjon, sier Isachsen.

Start-stopp-teknikken beskrives utførlig på Sexologi.com.

Taoistisk sex

Det finnes også taoistiske teknikker man kan ha nytte av, som beskrevet i Kjærlighetens tao. Man skal bare være klar over at det ikke er samleieutholdenheten som er målet her, men derimot å unngå energitap som følge av utløsning.

- Man skal blant annet kunne trykke på et punkt mellom pungen og anus når man begynner å nærme seg, som skal hindre utløsningen. Fokuset er som sagt et annet, men man kan jo plukke litt biter, sier Lindskog.

En god behandler vil kunne skreddersy et opplegg der man blander de ulike metodene.

- Det er heller ingenting i veien for å eksperimentere selv heller, så lenge man er i kontakt med hva som kjennes bra, sier Lindskog, og understreker at det fordrer at man har snakket med partneren sin først og kan konstatere at for tidlig utløsning i det hele tatt er et problem som bør få fokus.

Isachsens tips:

Isachsen anbefaler en kombinasjon av bekkenbunnstrening og en omlegging av tanke- og onanimønsteret.

For å omlegge onanimønsteret bør han avstå fra samleie i en periode, circa to måneder er nok for de fleste. I denne perioden bør han onanere 20-30 minutter daglig (viktig).

- Mens han onanerer, skal han bli kjent med sitt eget «point of no return», der det ikke er mulig å stoppe utløsningen og øve seg på å stoppe rett før han kommer. Noen ganger bør han avslutte uten å få utløsning, andre ganger kan han få det, sier Isachsen.

Her finner du Isachsens opplegg for bekkenbunnstrening.

Spør eksperten:

Sexolog Gro Isachsen svarer på spørsmål om seksualitet og samliv på nettstedet Doktor Online.

Det koster 149 kroner per svar, og du kan være helt anonym. Les mer om tjenesten her.

Det er også et råd å ikke støte fort, dypt og «energisk» under hele samleiet. Prøv for eksempel denne støtteknikken.

Les også:

Mange gjør nok oralsex litt feil

Dette er kvinners ereksjon

Det eneste en kvinne ikke kan fake

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning