Eks-sex

Har sex med eksen

En av seks sier til Klikk.no at de har sex med eksen. Men dobbelt så mange er overhodet ikke på talefot.

EKS-SEX: Nærmere 1 av 5 av til sammen 3467 som har sagt sin mening, forteller at de fortsatt har sex med eksen.

EKS-SEX: Nærmere 1 av 5 av til sammen 3467 som har sagt sin mening, forteller at de fortsatt har sex med eksen. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Publisert Oppdatert

Enkelte kan ha sex en gang eller to etter bruddet for 'gamle dagers skyld'.

I en uhøytidlig avstemning på Klikk Samliv svarer hele 17 prosent av deltakerne at de fortsatt har sex med eksen.

Til sammen 3467 Klikk-lesere har sagt hva slags forhold de har til sin tidligere kjæreste. Og hele 591 av disse innrømmer altså at de har eks-sex.

- Overraskende

Det høye tallet overrasker psykolog Peder Kjøs.

- Generelt vil jeg si at det ikke er særlig lurt å ha sex med eksen. Da er forholdet i realiteten ikke over. Og så lenge du er bundet opp i et seksuelt forhold med en eks, vil det være ugreit i forhold til det å skulle møte en ny. Det er også en fare for at den ene parten vil ende opp med å bli såret, fordi hun eller han fortsatt har håp om at forholdet kan repareres, tror Kjøs.

Er du venn med eksen din på Facebook? Stem i pollen nederst i saken.

Han tror det kan være vanlig å ha sex sammen et par ganger etter at forholdet er avsluttet, men at det er ikke er så vanlig at det fortsetter slik over tid.

- Enkelte kan ha sex en gang eller to etter bruddet for "gamle dagers skyld". Og ofte er det jo fremdeles en gnist der, det er mange par som tiltrekkes mot hverandre og gjerne skulle ha levd sammen, men som rett og slett ikke får det til, sier psykologen.

Les også: Slik takler du livet som singel

Men om man fortsetter å ha sex med eksen også etter at man har truffet en ny, er det ille, synes psykologen.

- Da lager du mye styr for deg selv. Det er sjelden noen god idé.

Les også: Dette gjør menn feil i senga

Vanskelige brudd

Psykologen synes også det er overraskende at hele 31 prosent, det vil si 1078 av de som har svart, sier at de overhodet ikke er på talefot med eksen.

- Når man kutter noen ut av livet sitt på den måten, har gjerne bruddet vært svært konfliktfylt. Har det for eksempel vært vold i forholdet, er det kanskje like greit at all kontakt avsluttes. Men ofte kan man ha stygge krangler om ting man eier, eller om felles barn, ved et samlivsbrudd. Er konfliktnivået høyt, og man ikke lykkes med å finne løsninger som begge parter føler seg vel forlikte med, er det klart at det er vanskelig å skulle bli venner etterpå, sier Kjøs.

- Det kan virke som om det er svært kort vei fra det å elske noen, til det å stenge det samme mennesket ute fra livet sitt?

- Nei, jeg tror tvert imot at disse parene har gått en lang vei, svarer psykologen.

- Når man bryter all kontakt, har det vært en lang prosess i forkant, og forholdet har sannsynligvis blitt brudd ned over lang tid. Når man velger å ikke være på talefot med eksen, har det gjerne vært et problematisk brudd i forkant.

Les også: Når kvinnen er psykopat

Svært få blir venner

Det er svært få av Klikk-leserne som svarer at de har blitt gode venner med eksen etter bruddet. Kun 15 prosent (515 stykker) svarer dette i Klikks avstemning.

- Behandler man hverandre med respekt og avslutter forholdet på en ryddig måte, kan det være mulig å bli gode venner etterpå. Men jeg tror de fleste synes det er vanskelig å gå fra å det å være kjærester, ha sex og kanskje bo sammen, til å bare skulle være venner. Eksen er gjerne et avsluttet kapittel i livet ditt. Det kan også være problematisk for den nye kjæresten at du er bestevenn med en tidligere kjæreste, sier Kjøs, som selv bare har blitt venn med én av sine ekser, nemlig hun som er mor til hans eldste barn.

- Har man barn, er man tvunget til å måtte forholde seg til hverandre også etter at forholdet er avsluttet. Og det er selvsagt til fordel for barnet at man klarer å opprettholde en god, vennskapelig tone, sier psykologen.

Les også: 10 merkelige fakta om sex

Les mer på Klikk Samliv

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning