Faresignaler ved dating

Åtte tegn på at du dater en drittsekk

- Han prioriterer deg sjelden foran... vel, noe som helst.

FARESIGNALER VED DATING: Tegn på at han er en drittsekk leser du her. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
FARESIGNALER VED DATING: Tegn på at han er en drittsekk leser du her. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Sist oppdatert

Selv om ikke alle tegnene hver for seg forteller deg at du burde frykte for eget liv og helse med det første - gir de deg i det minste en liten «heads up» om at du bør trø varsomt i terrenget.

- Det finnes for eksempel helt opplagte faresignal som de fleste vil reagere instinktivt på og ikke godta overhodet og dermed avslutte forholdet. Så er det de langt mindre alvorlige hendelsene som fungerer mer som et spørsmål for hva en kan leve med over tid, forteller psykolog ved Psykolog i Oslo, Siri Sørlie.

1. Voldelige tendenser og kraftige, verbale raseriutbrudd

- Disse faresignalene er noe de fleste vil reagere instinktivt på. Vold, kraftige verbale raseriutbrudd, vanskeligheter med å holde seg innenfor loven eller problemer med stoff eller alkohol er ofte signal som får varsellampene til å lyse, og det med god grunn, sier Sørlie.

Fantasien om hva forholdet kan utvikle seg til å bli er ofte sterk og altoverskyggende. Risikoen for å ikke få øye på det som ikke stemmer overens med det bildet man har av partneren er stor, ettersom du i forelskelsesfasen ofte ser akkurat det du ønsker å se.

2. Han er «av og på»

Noe som rører kraftig opp i oss og som ofte skaper en masse tanker og lange analyser, er den ubestemte partneren. Han som er litt av og på i kontakten, som du aldri riktig helt blir klok på. Hva vil han med deg? Med dere? Hva ser han for seg at fremtiden vil bringe? Slike spørsmål blir umulig å stille seg selv; du vet rett og slett ikke.

- Det høres kanskje ikke så farlig ut, men dette kan være en veldig belastende situasjon. Det trigger så mye i oss og en kan nesten gjøre hva som helst for å få et svar. Jeg har snakket med flere mennesker som har følt at de ikke har kjent seg selv igjen etter et slikt forhold, forteller Sørlie.

I en slik situasjon kan du oppleve å miste deg selv ganske tidlig i forholdet, og det kan være svært hardt å finne tilbake.

- Det er nesten bare ett råd å komme med om du befinner deg i en slik situasjon, og det er å komme deg unna og bryte all kontakt først som sist, poengterer Sørlie.

3. Han prioriterer deg sjelden foran … vel, noe som helst

Tar man det helt bokstavelig så har man vel strengt tatt et forhold i det hele tatt, så lenge han aldri prioriterer deg. Her er det viktig å tenke seg om mange ganger før man går flere skritt inn i forholdet. Å aldri bli prioritert fremfor verken kompiskvelder, strippeklubb eller en kveld foran TV’en kan utvilsomt sies som på godt filmspråk; «he’s just not that into you».

- Her er vi over i en sone der du antagelig bør være varsom med hva du går inn i, sier Sørlie.

Ofte kan det likevel være følelsen av å bli nedprioritert som styrer oss, fremfor at det faktisk er realiteten.

- At partneren prioriterer annerledes enn du skulle ønske kan også bero på at dere er i ulike livssituasjoner, og at dere ikke har kommunisert ordentlig om hva dere forventer av forholdet og tiden sammen, påpeker Sørlie.

4. Han ringer alltid sent, og vil kun én ting (kan du gjette?)

Du ønsker et seriøst og forpliktende forhold - han ringer deg for å få et ligg. Du føler at du kan snakke i det uendelige om dine ønsker om et langvarig forhold og kjæresteturer til Maldivene - han vrir seg unna med sjel og hjerte.

- Dersom forholdet likevel er bra og dere ikke er usikre på hverandes ønsker, er det kanskje ikke så galt med et slikt forslag. Det kommer helt an på hva dere ønsker av hverandre, sier Sørlie.

Ønsker dere ulike ting, kan det være en idé å ta praten først som sist. Det kan jo være at fysisk bekreftelse er hans måte å si at han virkelig liker deg på? Om det hele handler om sex fra hans side men følelser fra din, bør du tenke deg godt om før du lar deg rive med; her er sjansen stor for å få hjertet knust.

5. Han viser tidlige tegn til sjalusi

- Sjalusi er alltid et dårlig tegn, særlig dersom den sjalu parten ikke har et ønske om å gjøre noe med det. Vil han ikke det, er dette et forhold du bør styre unna, sier psykolog Kim Isaksen hos Psykologene på St. Joseph.

Ofte kan man oppleve en litt sjalu partner som en bekreftelse på at han virkelig liker deg, men blir det overdrevent eller et problem, kan det være lurt å tenke seg om én gang til før man går videre.

6. Du er mer interessert i ham enn motsatt

Kjenner du at du er svulmende forelsket, mens han er mer avvisende og rolig? Det at den ene er mer interessert enn den andre, er ikke uvanlig.

- I slike tilfeller er det lurt at begge setter på bremsen, men det er jo ikke så enkelt for den som er stormforelsket og som ofte bare blir enda mer intens i håp om å bli bedre likt, sier Isaksen.

Ofte er kvinner langt flinkere til å vise følelser enn det menn er, så selv om du føler at han ikke er like interessert i deg som du er i ham, kan det være en idé å snakke om det før du setter kroken på døren.

7. Han har en skuff full av ubetalte regninger

Nå vel, dette rekker vel neppe til å gi ham stempelet «drittsekk», men at det kan være lurt å ta sine forholdsregler før man stuper på hodet inn i et økonomisk kaos, er det liten tvil om.

- For noen er nok dette en helt klar «deal-breaker», og det kan ofte by på problemer på lengre sikt i forholdet dersom ubetalte regninger stadig hjemsøker partneren. På en annen side kan dette også være et problem det vil være mulig å fikse, sier Sørlie.

8. Vennene dine er skeptisk

- Det er en kjent sak at man ikke tenker helt klart når man er forelsket. Da kan det være lurt å sjekke ut hva vennene dine syns om ham, sier Isaksen.

Det er ikke alltid du vil få et ærlig svar om du spør direkte, men vær observant og legg merke til hvordan de rundt dere oppfører seg i nærheten av ham.

Pass på at skepsisen ikke skyldes overbeskyttende venner som av natur ville ha vært kritisk til hvem som helst så lenge han hadde mulighet til å potensielt såre deg.

Denne saken ble første gang publisert 19/02 2016, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også