En ekte tøffelhelt

Tøffelheltene føyer seg lydig etter konas kommando. Se faresignalene her.

TØFFEL: Kjell (t.v) i Olsenbanden-filmene vil gjøre alt som kona Valborg sier. Dersom det oppstår uenigheter mellom Valborg og Egon (t.h)., er det ingen tvil om hvilken side tøffelhelten Kjell velger.

TØFFEL: Kjell (t.v) i Olsenbanden-filmene vil gjøre alt som kona Valborg sier. Dersom det oppstår uenigheter mellom Valborg og Egon (t.h)., er det ingen tvil om hvilken side tøffelhelten Kjell velger. Foto: Foto: TV2

Publisert Oppdatert
DOMINERENDE KVINNE: Det er liten tvil om hvem som har kontrollen i ekteskapet mellom Richard og Hyacinth Bucket i den britiske komiserien "Høy på pæra".

DOMINERENDE KVINNE: Det er liten tvil om hvem som har kontrollen i ekteskapet mellom Richard og Hyacinth Bucket i den britiske komiserien "Høy på pæra". Foto: Foto: TVNorge

GOD OG SNILL: Carsten Byhring spilte Kjell i de norske "Olsenbanden"-filmene.

GOD OG SNILL: Carsten Byhring spilte Kjell i de norske "Olsenbanden"-filmene. Foto: Foto: TV 2

Kanskje husker du rollefiguren Richard, mannen til Hyacinth Bucket i den britiske komiserien "Høy på pæra" ("Keeping Up Appearances") eller Kjell i Olsenbanden-filmene.

Les også: Slike menn vil kvinner ha

Gode, lille Kjell er gift med fast bestemte Valborg, som han sjelden tør å motsi. Rolige Richard er under Hyacinths snobbete vinger dag og natt.

De føyer seg begge lydig etter konas instrukser, og kan beskrives som tøffelhelter.

Konas kommando

At det å være en tøffelhelt er et reelt problem for enkelte, viser seg gjennom et brev til samlivsterapaut Frode Thuen i A-magasinet.

Her skriver en fortvilet mann at han er blitt en skikkelig tøffelhelt, i egne og andres øyne. Det har ikke alltid vært sånn. Men i løpet av 30 års ekteskap har det utviklet seg et mønster hvor kona bestemmer det aller meste i hverdagen, mens han føyer seg lydig etter hennes kommando. Han har tidligere prøvd å gjøre opprør, men hun overkjører ham fullstendig.

- For hun er mye sterkere enn meg verbalt, og sikkert også intellektuelt, og setter meg så grundig på plass at jeg alltid blir stående igjen som den store taperen, skriver mannen.

Den danske datingeksperten Julie Badura uttaler til Ekstrabladet hvilke seks faresignaler som vitner om at en mann er blitt en tøffelhelt. Vi vil tro at mye av dette også gjelder for kvinner som er rammet av tøffelheltsyndromet:

1. Kompisene ringer ikke lenger

En gang i tiden ringte kompisene og ville ha deg med på en bytur en lørdagskveld, og på fotballkamp på søndagen. Nå hører du kun fra dem når de har bruk for hjelp til oppussingen. De gidder nemlig ikke lenger å høre unnskyldninger om at du bare skal ha en koselig kveld sammen med kjæresten - igjen.

2. Du kan navnene på rollefigurene i "Frustrerte fruer"

Da du var single lå du på sofaen og zappet mellem Discovery Channel, Eurosport og ja, - av og til porno etter mørkets frembrudd. Nå er det "Frustrerte fruer" og "Sex og Singelliv" som glir over tv-skjermen. Du har med andre ord som den tøffelhelten du er blitt, fullstendig misten makten over fjernkontrollen. Til gjengjeld kan du sitere replikker fra den siste episoden av "De unge mødre". Men hvor kult er egentlig det?

Statsminister Jens Stoltenberg har innrømmet at han liker å slappe av med "Frustrerte fruer".

3. Du avlyser den årlige gutteturen

Den årlige turen med aktiviteter, øl og moro må vike. Nå mener kjæresten din at du må bli voksen og prioritere deres felles kvalitetstid. Du gir etter for kravet, og forteller kompisene dine at du har lovet din kjære å være hjemme på valentinsdagen.

4. Hennes smak blir din smak

Før kjæresten flyttet inn hos deg hadde du ingen hjerteformede duftlys, og du klarte deg helt fint uten. Nå er pizzaen byttet ut med sellerisuppe og X-boksen er stuet bort på loftet, uten å høre med deg om du faktisk liker det eller ikke. Hun holder med andre ord på å ta over både ditt hjem og din selvstendighet.

5. Du har begrenset tillatelse til å gå ut på byen

Når du er på fest med kjæresten, forlater dere moroa når HUN vil hjem. Når du drar alene på byen må du love henne at du er hjemme senest klokken 02.00. Du skal tross alt være opplagt når du treffer foreldrene hennes til lunsj dagen etter. Selvsagt må du også ringe henne en gang i timen for å forsikre henne om at ingen kvinner i byen er så fin som henne.

6. Dere har felles e-mail-adresse

Stakkars mann. Nå har hun virkelig overtaket. Om ikke lenge vil hun foreslå at dere også skal ha felles mobilnummer. Skynd deg å oppette din egen mailadresse, før hun fullstendig kveler livet ditt utenfor parforholdets mur.

Hva mener du definerer en tøffelhelt? Og er det bare negativt? Si din mening i kommentarfeltet nedenfor.

Den underdanige tøffelhelten er også portrettert gjennom tegneseriefiguren Daffy Duck på YouTube:

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning