Kvinners seksualitet:

Dette er kvinners ereksjon

Overser man den, vil hun aldri nyte seksualiteten sin fullt ut, mener sexolog.

HEMMELIGHET: Det er lubrikasjonen i skjeden som er kvinnens egentlige svar på mannens ereksjon, ifølge norske seksualrådgivere.
HEMMELIGHET: Det er lubrikasjonen i skjeden som er kvinnens egentlige svar på mannens ereksjon, ifølge norske seksualrådgivere. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
Sist oppdatert

Ved seksuell stimulering blir klitoris stiv (klitorisereksjon) på lik linje som mannens penis, noe de fleste kvinner vil kjenne ved at klitorishodet blir hardt, veldig følsomt å ta på, og at lystfølelsen øker.

Likevel er det ikke ereksjonen av klitoris som er den raskeste reaksjonen på seksuell stimulering hos kvinnen, men fuktigheten i skjeden. Dette er kvinnens egentlige «svar» på mannens ereksjon.

En forutsetning

Ovenstående leser vi i et informasjonshefte utgitt av Ditt Apotek, skrevet av lege og sexolog Kjell-Olav B. Svendsen som har drevet seksualundervisning i mer enn 25 år. Dette viser seg å være hentet ordrett fra Gyldendal sin grunnbok i sykepleie 2003/2004, skrevet av Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgivning og daglig leder av Sex og samfunn, et ressurssenter for seksualitet.

- Litt av bakgrunnen for å si at fuktigheten eller lubrikasjonen er det egentlige svaret på mannens ereksjon, er at det er det som må til for å få gjennomført et samleie uten at det medfører ubehag, smerte eller skader for kvinnen, forklarer hun.

Lubrikasjonen er kort og godt en forutsetning for at et samleie skal kunne foregå slik som det bør, blir vi fortalt - for at det skal «gli».

VÅT: Når kvinnen er kåt, er hun gjerne våt, sies det. Det er likevel lett å glemme at hun bør være skikkelig våt for å kunne nyte seksuelt.
VÅT: Når kvinnen er kåt, er hun gjerne våt, sies det. Det er likevel lett å glemme at hun bør være skikkelig våt for å kunne nyte seksuelt. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock

Våte lyster

- Man kan ikke bare tenke fysiske mekanismer, påpeker Gamnes.

For selvsagt kan man sammenligne en klitorisereksjon med en penisereksjon, ifølge seksualrådgiveren, som at blodet samler seg i svamplegemer og holdes tilbake der til orgasmen er et faktum.

Men klitorisereksjonen krever som oftest mer direkte stimulering enn en penisereksjon. Lubrikasjonen derimot, er et direkte utslag av det som skjer i hjernen, skriver Gamnes om dette.

- Dette har man sett ved ganske enkle laboratorieforsøk. Lysten, som starter i hodet, har vist seg først ved fuktighet i kvinnens skjede, sier sexolog Thomas J. Winther, kjent fra tv-programmet Trekant på NRK1.

Forsøkene har skjedd ved at kvinner har sittet helt stille i en stol og sett opphissende filmer som passer deres seksuelle preferanserammer. De har ikke kunnet ta på seg selv samtidig.

Supermann vet

- Kvinners seksualitet har vært undertrykt, mens menns har vært hovedfokuset. Siden klitoris synes mest er det også den som har fått mest oppmerksomhet etter hvert, mens lubrikasjonen er blitt litt mer tilsidesatt, sier Winther.

- Kvinnen har stilt veldig mye opp for mannen når han har vært kåt, men etter hvert er vi blitt mer bevisst på at kvinner trenger å klargjøres. Å være en god elsker er jo dessuten forbundet med mannsollen, med Don Juan, og noe som er gjevt, stort og viktig for mannen, men neglisjerer man lubrikasjonsbiten hos kvinnen - ja da nyter hun aldri seksualiteten sin fullt ut, mener sexologen.

Et tankekors er det kanskje også at tørrgnikking av klitoris ikke akkurat tenner kvinnen?

- Nettopp, og er man ikke klar kommer man ikke dit uansett. Det starter i hodet uansett hvordan man vrir og vender på det. Man får ikke lyst mellom bena, det er en reaksjon som skjer oppi hodet, sier Winther.

Lyst og lystproblematikk

Sexolog Thomas J. Winther synes temaet er veldig viktig.

GODT GRUNNLAG:  Den naturlige kvinnelige lubrikasjonen som oppstår ved opphisselse er en forutsetning før man går videre.
GODT GRUNNLAG: Den naturlige kvinnelige lubrikasjonen som oppstår ved opphisselse er en forutsetning før man går videre. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock

- Jeg snakker mye om dette i terapi. Det er så viktig at kvinner skal være klare for å ha sex, før de har det. Det skaper problemer for kvinner ved å presse seg for ofte til å ha sex hvis man ikke er klar for det, sier han.

Smerter er en ting, men smertene og ubehaget kan faktisk få musklene til å trekke seg sammen, informerer seksualrådgiverne. Skjeden kan i verste fall gå i lås.

- Presser man seg gjentatte ganger kan samleiet bli fryktelig vanskelig eller helt umulig, sier Winther.

Han forteller at kvinners seksualitet har vært lite ivaretatt siden tidenes morgen, og at det er oppsiktsvekkende mange kvinner som sliter med dette.

- Bruk derfor god tid. Ikke gnikk på klitoris en time, men bruk tid på stemningen, råder han.

Glidemidler ikke avgjørende

Hva gjelder glidemidler, så kan kvinner føle seg presset til samleie fordi det «bare» er å bruke litt glidemiddel.

- Lubrikasjon er på mange måter blitt både kvinnens lodd og kvinnens fordel, ifølge Gamnes.

- En fordel med glidemiddel er jo at kvinner som sliter med fuktigheten grunnet medikamenter og spesielle medisiner, infeksjoner i underlivet og slike ting kan ta glidemidler til hjelp, og i overgangsalderen får dessuten gjerne kvinner tørrere slimhinner. Glidemiddel kan hjelpe en kvinne som er seksuelt tent, til å gjennomføre samleiet selv om hun sliter med å få lubrikasjonen, sier hun.

Lubrikasjon:

Det er stort sett alltid litt fuktighet i skjeden, selv uten seksuell stimulering. Fuktigheten kommer i hovedsak fra kjertler i skjedeveggen og livmorhalsen. Ved seksuell stimulering øker mengden sekresjon fra skjedeveggen, og i tillegg skilles det ut sekret fra kjertler i kjønnsleppene og skjedeåpningen, slik at fuktigheten i skjeden øker (lubrikasjon). Dette skjer raskt ved lokal stimulering, sanseinntrykk eller fantasier. I opphisselsesfasen og fram til endt orgasme skilles det ut væske fra slimhinnene som legger seg som en film på overflaten. I tillegg til dette vil sekret fra kvinnens ytre kjertler og sekret fra mannens penis fungere som ekstra «glidemiddel» under samleiet.

Kilde: Sykepleierhåndboken 2003/2004, Siv Gamnes

- For en kvinne der alt ligger til rette, hun er seksuelt tent og lubrikasjonen kommer, er det ingen grunn til at man trenger glidemiddel ved vaginalsex, sier hun.

Mannens tenning også viktig

Hva gjelder analsex derimot, må man tilføre fukt i form av et glidemiddel.

- Det er også interessant at potensmiddel for menn bare virker sammen med tenning. Det skjer ingenting om man gir en mann som ikke er tent potensmiddel. Den seksuelle tenningen må være der. Dette kan sidestilles med kvinner - er hun ikke seksuelt tent, og ikke får lubrikasjon, så bør det heller ikke samleie gjennomføres, selv ikke med glidemiddel, sier hun.

- Det er viktig at det er gjensidig godt, avslutter Gamnes.

Følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Det finnes to typer pupper

Se opp for pumpesexen

Er oralsex egentlig sex?

Denne saken ble første gang publisert 28/09 2012, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også