Åpenhetstyranniet

Derfor trenger du hemmeligheter

– Hemmeligheter er viktige for oss. Vi må ha et bevisst forhold til dem, mener filosof Einar Øverenget.

HOLD PÅ DEM: Deler du dine hemmeligheter med for mange, er de ikke lenger hemmeligheter ¿ og du mister muligheten til å etablere nære forhold til andre.
HOLD PÅ DEM: Deler du dine hemmeligheter med for mange, er de ikke lenger hemmeligheter ¿ og du mister muligheten til å etablere nære forhold til andre. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: colourbox
Sist oppdatert

Vi har alle våre hemmeligheter, informasjon vi holder skjult for andre.

Noen hemmeligheter deler vi med dem som står oss nære, mens andre holder vi helt for oss selv.

- Livet leves ikke bare ute i det åpne landskap, det leves også i det skjulte, forteller Einar Øverenget.

Han er filosof og har skrevet boken «Hemmeligheter», en bok som lærer oss å forstå hva hemmeligheter betyr i livene våre, og hvordan de påvirker oss.

Både dem vi holder for oss selv - og dem vi deler med andre.

Alle har hemmeligheter

Alle mennesker holder noe for seg selv.

- Uansett hvor mye du vet om et annet menneske, så vil det alltid være noe du ikke har kjennskap til. Og slik skal det være. Hemmeligheter er helt nødvendig for oss å ha. Uten hemmeligheter kan vi ikke utvikle oss som mennesker, sier Øverenget.

Hemmelighetene er viktige for å sette grenser rundt oss, grenser som skaper et indre rom og et skille mellom oss og andre mennesker.

- Uten hemmeligheter mister du noe av makten over deg selv. Ved å holde noe for deg selv, tar du eierskap og beskytter ditt eget indre liv. Vi er alle alene på innsiden av våre liv, sier Øverenget.

Ulike grenser

- Vi er alle ulike når det gjelder hvor grensen går mellom å være privat og personlig. Noen er mer reserverte og kan godt oppleves av andre som gåtefulle eller hemmelighetsfulle, mens andre er som en åpen bok og har lett for å by på seg selv, sier coach i Cani Coaching Ingrid Husan.

Hun mener det kan være godt og viktig for alle å ha noe som er helt sitt eller noe som man bare deler med de nærmeste.

Da unngår du at andre forvrenger, utelater og generaliserer informasjon som er viktig og nær for deg.

- Det kan nemlig være veldig sårende at informasjonen gjøres om og fortelles videre med et annet innhold, sier hun.

Bli enige

- Et begrep som brukes er vårt innerste rom, og det kan være godt å sette grenser overfor andre og beskytte dette rommet. Her opererer folk ulikt i forhold til hvor de trekker grensen - enten bevisst eller ubevisst, sier Husan.

Ofte kan det i en sparring situasjon være lurt å definere disse grensene på forhånd for å unngå leie hendelser i ettertid.

- Bli enige om at det som foregår innefor disse veggene skal forbli mellom de som er der inne, sier Husan.

Fellesskap

Når mennesker setter grenser rundt seg er det ikke bare for å holde andre utenfor.

- Det handler like mye om å få rom til å utforske det som er på innsiden. Inni seg selv. Om vi skal kunne være åpne mot hverandre, er det avgjørende at vi får anledning til å være private, sier Øverenget.

- Det kan være sider ved våre liv det ikke er mulig å dele med andre, uansett hvor mye vi skulle ønske det. Vi må akseptere at mennesker har hemmeligheter, legger han til.

Om vi skal ha noen hemmeligheter, må vi ha noen å skjule noe for.

Skaper relasjoner

- Hemmeligheter er et relasjonelt fenomen. De knytter mennesker sammen - og holder dem fra hverandre. Dersom vi deler en hemmelighet, opplever vi et helt spesielt fellesskap til hverandre, sier Øverenget.

De vi forteller hemmeligheter til slipper vi inn i vårt indre rom, inn i vår verden.

- Når vi deler hemmeligheter, skapes det ofte et nært bånd mellom oss. Vi føler oss spesielle når noen deler en hemmelighet med oss, og det oppleves som godt å bli vist tillit og å være tillitsfull, sier Husan.

Hun mener hver enkelt selv må kjenne på hvor hemmelighetsfull man vil være, og understreker betydningen av å vise respekt for dem som forteller deg noe i fortrolighet. Enten det dreier seg om i privatlivet eller på jobben.

- Da skal det holdes hemmelig, sier hun.

Åpenhetstyranniet

Hemmeligheter er et omstridt tema i dag.

Mange mener at det ikke bør være noen hemmeligheter. At det er best hvis ingenting holdes skjult. Alt skal frem. For eksempel på Facebook, og andre sosiale nettverk.

Stadig flere kjendiser bretter ut detaljer om privatlivet sitt, og vi må leve med stadig flere overvåkningskameraer og annen form for overvåkning. Øverenget mener det er viktig å finne det riktige nivået av hemmelighold.

- Deler du dine hemmeligheter med for mange, slutter de å være hemmeligheter.

Ikke del alt

Tenk derfor nøye gjennom hva du legger ut på nett. Du trenger ikke å dele alt selv om det virker som andre gjør det. Pass deg særlig for å være privat på andres vegne.

- Det er helt uakseptabelt å dele andres private ting på nett. Det er viktig at du og de rundt deg kan leve med innholdet for evig, og det finnes nok at eksempler på informasjon som er delt på sosiale medier som for eksempel har hatt konsekvenser i arbeidslivet.

HEMMELIG: Vi har også hemmeligheter for oss selv. Vi har alle sider ved oss selv vi ikke er bevisste på, som gjerne er mer iøynefallende for de rundt oss.
HEMMELIG: Vi har også hemmeligheter for oss selv. Vi har alle sider ved oss selv vi ikke er bevisste på, som gjerne er mer iøynefallende for de rundt oss. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: colourbox

slettmeg.no og datatilsynet.no finner man god informasjon om hva du skal holde for deg selv og hva du kan legge ut på nett, sier hun.

Skjevt bilde

Og selv om det virker som dine nære og fjerne Facebook- eller Twittervenner deler det meste med deg og andre, er det ikke sikkert det er tilfellet.

- De fleste deler kun det som er positivt med sine venner på nett og dropper det som er vanskelig og utfordrende. Dette kan være en ulempe, fordi det gir et skjevt bilde av hva livet handler om. Det kan også skape urealistiske forventninger hos andre, og det er lett å bli misfornøyd med sitt eget liv, mener Husan.

Hemmelighetenes farer

Det er viktig at vi mennesker kan trekke oss tilbake i det private, men samtidig er det viktig at vi ikke utelukkende oppholder oss i det private. Vi må ikke være for hemmelighetsfulle, heller.

- Et menneske som utelukkende holder seg i den private sfære, blir uutviklet som menneske, sier Øverenget.

Psykopater kjennetegnes ved patologisk løgnaktighet, manipulering, manglende dybde av følelser og ufølsomhet/mangel på empati, blant annet.

Man kan si at psykopatene er emosjonelt fargeblinde - de har aldri lært innlevelse eller empati, men vet å late som.

Ensomhet

- Det private må også foredles slik at det ikke blir et privat fengsel. Vi er fullstendig avhengig av å vise oss frem for hverandre. Det er først i møte med andre mennesker den enkelte av oss kan gi oss til kjenne som ikke helt identisk med andre mennesker, sier filosofen.

Uten en slik mulighet vil vi føle oss svært ensomme og isolerte.

- Ingen vil vite noe om oss, og vi vil ikke kjenne noen. Om du fullstendig skjuler ditt indre liv for dine omgivelser og aldri står frem med de meninger, oppfatninger og motivasjoner som ligger til grunn for dine handlinger, blir det vanskelig for andre å skjønne hvem du er, sier han.

Skjuler for deg selv

Ifølge filosofen kan menneskene rundt oss være en viktig kilde til selvforståelse.

Ofte kan de se sider ved oss som vi ikke legger merke til selv.

-Vi har også hemmeligheter for oss selv. Vi har alle sider ved oss selv vi ikke er bevisste på, som gjerne er mer iøynefallende for de rundt oss. Det kan for eksempel dreie seg om hvordan barndommen din egentlig var eller hvordan du selv er som person. Vi bør øve opp evnen til å lytte til andre mennesker for å forstå oss selv, mener Øverenget.

Familiehemmelighetene

Ethvert hjem skjuler noe for verden der ute, holder noe innenfor husets fire vegger.

- Familiehemmeligheter er noe de fleste familier har. Ting familiens medlemmer har vedtatt at de skal holde for seg selv - og ting ingen snakker høyt om, men som alle vet eksisterer. Noen hemmeligheter kan gå i arv. Det kan være ting som misbruk og farskap.

Slike hemmeligheter mener Øverenget det er viktig å snakke om, men det er likevel ikke alt som holdes skjult fordi det ikke tåler offentlighetens lys.

- Familier skal ha hemmeligheter. Uten familiehemmeligheter eksisterer det ingen trygghet. Hjemmet vårt skal være et trygt sted å være. Et sted vi kan trekke oss tilbake til. Et sted vi kan skjule oss litt for omverdenen og vise oss frem nakne, sårbare og ubeskyttet - fordi hjemmet gir oss beskyttelse.

Omgitt av foreldre, søsken og barn skal vi kunne slappe helt av og snakke fritt - uten at dette blir fortalt videre til noen.

Noen hemmeligheter må røpes

Det er viktig å kunne holde på hemmeligheter, men noen ganger blir vi nødt til å bryte tilliten og fortelle de videre.

- Det er noen hemmeligheter du ikke skal holde på. Selv om det er sårende for en venn eller et familiemedlem om du ikke gjør det. Dersom det at du ikke forteller hemmeligheten videre, ødelegger eller fratar andre integriteten må du bryte tillitsforholdet og fortelle dette videre til noen som kan hjelpe. All slags misbruk er for eksempel uakseptabelt, sier Øverenget.

Følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Du løser problemer i søvne

Sjekk om du stresser for mye

Fingrene avslører deg

Sjekk om du skifter sengetøy ofte nok

Sovestillingen avslører forholdet

Denne saken ble første gang publisert 04/12 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også