Forlovelse

- Et slags ekteskap light

Hva lover man egentlig når man forlover seg i dag?

LØFTE: Noen tror en forlovelse må inkludere en ring, men det har med et løfte å gjøre, ikke ringen. Som regel frir man under en hyggelig omstendighet: Under en middag eller på reise. De aller fleste gjør litt ekstra stas på det.
LØFTE: Noen tror en forlovelse må inkludere en ring, men det har med et løfte å gjøre, ikke ringen. Som regel frir man under en hyggelig omstendighet: Under en middag eller på reise. De aller fleste gjør litt ekstra stas på det. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
Sist oppdatert

FAKTA OM FORLOVELSE

  • I dagens versjon av boka Skikk og bruk står det at forlovelse er «en enighet mellom de to om å gifte seg en gang i fremtiden».
  • Begge parter kan ha forlovelsesringer, bare kvinnen kan ha det, eller man kan vente med å kjøpe ringer til bryllupet.
  • I Norge bruker mange de samme ringene til forlovelses- og gifteringer.

Kilde: Skikk og bruk

«Jeg og samboer har vært forlovet en tid. Vi har ingen planer om å gifte oss. Var enige om at vi forlovet oss for å vise andre at vi er sammen. Og at dersom noen spurte skulle vi si at vi ikke forlovet oss fordi vi skulle gifte oss.»

Kvinnen i Doktoronlines samlivsforum tar opp et tema mange blir forvirret av. Betyr forlovelse at man skal gifte seg?

For en forlovelse er ikke hva det engang var.

Uhørt

Mens noen forlovede svarer "nei" hvis man spør om de har gifteplaner, går andre til alters rimelig fort. På den andre siden er det flere som gifter seg uten å ha markert en forlovelsesperiode først.

- Før var forlovelse et utvetydig signal om ekteskap, men det er det ikke lenger. Noen forlovede har planer om å gifte seg, andre ikke. Før var dette uhørt, sier familie- og samlivsforsker Turid Noack til DinKropp.no.

Tidligere hadde ekteskapet mange praktiske, sosiale og økonomiske funksjoner, som bandt ektefellene sammen, uavhengig av om de var glad i hverandre. Dagens parforhold blir hovedsakelig etablert og opprettholdt for sin egen del.

- Holder døra litt på gløtt

Hva en forlovelse betyr og hvordan den oppfattes er i dag veldig individuelt. Trenden er derimot at en forlovelse er mer uforpliktende enn for noen tiår tilbake.

- Inntrykket mitt er at de aller fleste som forlover seg, ønsker å gifte seg. Samtidig virker det som at forlovelsen har blitt en gylden middelvei for mange. Paret har gitt hverandre et løfte, men holder kanskje døra litt på gløtt - forlovelsen blir en slags prøveperiode. Du kan kalle det et slags ekteskap light, der du får det beste av begge verdener: En blanding av både frihet og forpliktelse, sier Cathrine Walberg, bryllupsplanlegger og daglig leder i Bryllupsbyraaet, til DinKropp.no.

En bindende avtale

Skrur vi tida litt tilbake var forlovelsen et soleklart løfte til hverandre og et signal til omverdenen om at man skulle gifte seg.

Akkurat hvor fort de gikk til alters berodde oftest på de økonomiske omstendighetene til paret og deres familier.

- På 60-tallet var det en fornærmelse å spørre et forlovet par om de hadde gifteplaner. Akkurat det var en selvfølge, sier Noack.

Skandaløst å bryte

I bondesamfunnet var forlovelsen til og med en juridisk bindende avtale om ekteskap, og en offentlig forlovelse var påbudt fram til 1799. En lysning fra prekestolen tre søndager før vielse var faktisk et krav helt fram til 1974.

I boka "Skikk og bruk" fra 1960 står det at å bryte en forlovelse ville bli sett på som skandaløst.

Mer likestilt etter 1960

ROMANTISK: Ringene handler om symboleffekten. Gjennom ringene vil man vise omverdenen at man hører sammen.
ROMANTISK: Ringene handler om symboleffekten. Gjennom ringene vil man vise omverdenen at man hører sammen. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock

- Da samboerskapet slo igjennom på slutten 60- og starten av 70-tallet, parallelt med ungdomsopprør og seksuell frigjøring, endret alt seg. Antall forlovelser falt og selve forlovelsen endret karakter. Koblingen mellom forlovelse og ekteskap ble svekket, og det ble en mer privat handling: Paret viser hverandre at man har gått videre i relasjonen, sier seniorforsker Noack.

- Hva sier utviklingen om parforholdets kår i Norge?

- Før var ekteskapet en forsørgelsesinstitusjon som beskyttet kvinner og barn. Men etter hvert som vi har fått kvinnekull som er i stand til å forsørge seg selv, samt et sikkerhetsnett i samfunnet, er ikke den siden av ekteskapet så nødvendig lenger, mener Noack.

Halvparten forlover seg

Men hvor mange forlover seg egentlig i dag?

SSB gjorde en undersøkelse om temaet i 2001, og av 159 par som var samboere og forlovet, svarte drøyt halvparten at de hadde planer om å gifte seg.

26 prosent svarte at de ikke hadde slike planer, mens 18 prosent visste ikke om de skulle gifte seg eller ikke.

- Samboerskapene har ikke gjort slutt på skikken med å forlove seg, og fortsatt velger rundt halvparten av de unge å forlove seg, sier Noack.

Tallene viser også at de som bor sammen gifter seg etter hvert, men ikke nødvendigvis med kjæresten de bodde med først.

Ingen formell betydning

Men har det noe å si å være forlovet, formelt sett? Per i dag har det ingen særlige juridiske eller økonomiske konsekvenser, men i Forvaltningsloven fra 1967 paragraf 6 nevnes forlovelse som en inhabilitetsgrunn i forvaltningssaker. Disse reglene gjelder også samboere.

Men hvorfor forlover man seg da, når man verken trenger eller ikke engang har planer om å gå til alters?

Vise at man hører sammen

Sosiolog Kari Emilsen har skrevet hovedoppgaven "Samboerskap - vår tids forlovelse?", der hun blant annet spurte 100 deltakende par om nettopp det.

Konklusjonen var:

EKTESKAP LIGHT: I bondesamfunnet var forlovelsen en juridisk bindende avtale om ekteskap, og en offentlig forlovelse var påbudt fram til 1799. En lysning fra prekestolen tre søndager før vielse var faktisk et krav helt fram til 1974. I dag omtales forlovelse som "ekteskap light".
EKTESKAP LIGHT: I bondesamfunnet var forlovelsen en juridisk bindende avtale om ekteskap, og en offentlig forlovelse var påbudt fram til 1799. En lysning fra prekestolen tre søndager før vielse var faktisk et krav helt fram til 1974. I dag omtales forlovelse som "ekteskap light". Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock

- Det handler om symboleffekten. Gjennom ringene vil man vise omverdenen at man hører sammen. Det er den romantiske begrunnelsen. For noen var det også viktig for å føre videre en tradisjon, sa Emilsen den gang til Bergens Tidende.

Forlovelse = trygghet

Styrking av fellesskapsfølelse, romantikk og tradisjoner er noen av stikkordene til at vi holder på skikken om å forlove oss.

- For veldig mange handler det nok om trygghet. En forlovelse blir for mange et bevis på at man har valgt hverandre - i langt større grad enn å bo sammen. Dessuten er selve frieriet ofte svært romantisk og blir et fint felles minne, sier bryllupsplanlegger Cathrine Walberg.

Ingen regler

Mange på frierføtter lurer også på skikker rundt forlovelse. Må man ha ring? Hvilken ring? Hvem skal fri? Og hvordan skal det markeres? Der det før var faste skikker, er det i dag fritt fram.

- Når det gjelder skikker rundt forlovelse i dag er nettopp poenget at det er ingen faste skikker. Det er mange individuelle måter å gjøre det på og det ser ut som det nettopp er poenget for de involverte, mens det tidligere var mer et mønster som var forventet, sier forsker Noack.

Forlovelsesfest

- Noen tror en forlovelse må inkludere en ring, men det har med et løfte å gjøre, ikke ringen. Som regel frir man under en hyggelig omstendighet: Under en middag eller på reise. De aller fleste gjør litt ekstra stas på det. Fler og fler her til lands arrangerer også forlovelsesfest, en importert trend fra USA, forteller bryllupsplanlegger Walberg.

Venter noen år

Mange par er forlovet i årevis før de gifter seg, og bryllupsplanlegger Walberg mener det ofte kommer av praktiske årsaker.

Spør eksperten:

Sexolog Gro Isachsen svarer på spørsmål om seksualitet og samliv på nettstedet Doktor Online.

Det koster 149 kroner per svar, og du kan være helt anonym. Les mer om tjenesten her.

- Det er ganske mange som har et ganske langt tidsperspektiv på når de skal gi hverandre ja. Et bryllup koster mye, så mange par venter noen år. Dessuten er det mange unge som studerer på hver sin kant, og gifter seg først når de har blitt litt mer voksne, sier hun.

Følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

LES MER:

Sovestillingen avslører forholdet

7 dødssynder i parforholdet

Slik er den kvinnelige psykopaten

Hvilken sextype er han?

Dette gjør kvinner feil i senga

Denne saken ble første gang publisert 28/06 2013, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også