- Paradoksalt er at mange av de navnene vi har på kjønnsorganene våre, mannlige som kvinnelige, ikke sier så mye om verken begjær, sex, lidenskap eller kjærlighet, sier filosof dr.art. Knut Kolnar som er førsteamanuensis ved Institutt for kommunikasjon, kultur og språk ved Handelshøgskolen BI i Bergen.

Ord på kjønnsorganer

- Hvorfor er det slik i vår frigjorte verden, at begrepene er reduksjonistiske og ikke «ekspanderende»?, utfordrer han.

Når det gjelder ord for menns kjønnsorganer er det de såkalt «hydrauliske» sidene, altså utforming, prestasjon og design, som er i fokus.

- «Gi jernet», «slenge med kølla» og så videre refererer i større grad til pålitelig mekanikk og velsmurt hydraulikk, ofte koblet til pålitelig erotisk arbeidsmoral, enn det lidenskapelige jegets engasjement i den andre, sier Kolnar som har skrevet bøkene Mannedyret (Spartacus, 2005) og Pornutopia (Akademika, 2011).

Det peker blant annet på at vi i vår kultur har en vitenskap om seksualitet, en Scienta Sexualis, og ikke en ars erotica; altså en nytelsens kunst. Dette innebærer en tanke om at begjæret ikke er fiks ferdig formet i enkeltindividet, men tvert om må utdypes, raffineres og stiliseres, gjennom en slags erotisk dannelsesreise, som gir en grep for å håndtere seksuelt samspill, blir vi fortalt.

- En serie som Trekant, viser for eksempel tydelig hvordan det er sex som positivistisk fakta og ikke som en nytelsens sensitive kunst som dominerer oss. I den forstand kan vi si at praksis og begrep og ord henger sammen. Kølle og pule er barn av den samme forståelse av seksualitet, sier Kolnar.

Kølle, jern, stake...

Ord som kølle, jern, stake, stang, pikk, påle og snurrebass gir ikke umiddelbare assosiasjoner til et rikholdig og velutviklet erotisk repertoar.

Snarere leder de tanken hen til en slags berøringsangst med det begjærende og lidenskapelige jeg, ifølge Kolnar.

- De inneholder en forestilling om en solid, energifylt, pålitelig og arbeidsvillig seksualarbeider. Det er også fremdeles slik at erobring og seksuelt initiativ er pilarer i menns driftsliv, og at det å ikke oppfylle de tradisjonelle parameterne på mannlighet, også i vår frigjorte tid, er forbundet med identitetsskam, sier han.

Hulen, hiet og kom hjem til mor

Når det gjelder ord for kvinners kjønnsorganer, så vitner disse om en passiv seksualitet.

- Jeg er lei av beskrivelsene om hulen, hiet og kom hjem til mor, nærmest. Det er så undertrykkende for det høres ut som om det er bare det kvinner gjør. Det handler om å sidestille kvinnelig og mannlig seksualitet, sier kjønns- og seksualitetsforsker Heidi Eng ved Diakonhjemmet Høgskole.

Generelt har heller ikke gutter fått det største repertoaret tilgjengelig i vår kultur, så egentlig blir det like trangt og stereotypt for guttene som for jentene, bekrefter kjønnsforskeren.

- Menn har også fått en seksualitetskultur tredd nedover seg som fremhever en ensidig maskulinitet som er tøff, nytelsesorientert, promiskuøs og har lite rom for usikkerhet, sjenerthet og passivitet, sier Eng.

Male Sculpture=

BESKJEDEN: Den klassiske greske statuen viser en velskulpturert maskulin mannsperson, med en nokså beskjeden penis. © ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos.com

Passiv og aktiv seksualitet

Mens mannens kjønnsorgan gjerne får tildelt ord som handler om våpen, verktøy eller personnavn (skyteren, nålen og Junior), har kvinnens kjønnsorgan fått tildelt ord som handler om noe fredelig, ofte et sted, natur eller oppbevaring (grotta, blomsten og dåsa).

- Kanskje har denne typen kallenavn for kjønnsorganer oppstått fordi mannens seksualitet har vært forventet å skulle være aktiv?, utfordrer pedagog og sexologisk rådgiver Stine Kühle-Hansen, leder for Amoroteket, en ressurs for museer, vitensentre og skoler.

Hans kjønnsorgan er derfor ofte oppkalt etter redskap fra jakt og krig slik som spydet, pikken og kølla.

- Kvinnens seksualitet har vært forventet å være passiv og hun skulle liksom ta imot (til slutt) jegeren eller såmannen, sier Kühle-Hansen, som samler på kallenavn for kjønnsorganer.

Mannens penis skulle finne sin grotte eller noe «sverdet» kunne oppbevares i.

Bankemus og morrabolle

Fagpersonene Klikk Helse har vært i kontakt med, ønsker seg mer talende ord.

- Jeg har hørt et bra navn på kvinnens kjønnsorgan som ikke assosierer passivitet, nemlig bankemus, som kommer av at blodet strømmer til når hun er kåt og gir en bankende følelse, sier Eng.

Og akkurat som menn har morrabrød, hvorfor har ikke kvinner morrabolle? Vi har jo bollemus... morramus?, spør Eng.

- Fysiologisk sett er det sånn at kvinner har de samme reaksjonene i kroppen, og også kan også våkne litt småkåte for eksempel.

- Det er sikkert dem som vil si at vi ikke må bli helt like, men det skjer jo omtrent det samme i guttekroppen som i jentekroppen, når det gjelder kåtskap. Det kommer også gradvis fram at forskjellene ikke er så store, sier Eng.

Navn på mannens kjønnsorgan:

Dyreliv: Anakondaen, Beistet, Bjørn, Bukseormen, Fleskesvermeren, Den enøyde draken, Knerten, Laksen, Pegasus, Pelefanten, Sjiraffhue, Snabelen, Snila, Tissedyret.

Våpen: Buk, Bukse-bulken, Den lillahodete hevneren, Den skalla armen, Den skallede eremitt, Det tredje benet, Harding, Kjærlighetsarmen, Kuse-Sultan, Lem, Mannslem, Rynken, Tissemann.

Personer: Amors fakkel, Bacon-Bazookaen, Bazookan, Kremkanonen, Harpunen, Kjøttbajonetten, Klubbe, Knallhetten, Kusetyven, Kølle, Nyrepisker'n, Nytelsesstav, Pilen, Pittritten, Skytern, Slynge, Spyd, Sverd.

Verktøy: Babyhammern, Dåseåpneren, Eggstokk-kiler'n, Elskovsstangen, Frydpinnen, Jernet, Joystick, Kjærlighetsjojoen, Knaggen, Konens beste venn, Matrialforvalteren, Mikrofonen, Nålen, Pålæ'n, Seremonimesteren, Skinnfløyta, Skrytepinnen, Skubberen, Snurrebass, Stake, Stakæ'n, Stang, Staur, Tannpirkeren, Tryllestav.

Blomster/natur: Blåklokke, Kosmos, Plantestokken, Snoppen, Soppen, Stilken.

Mat: Agurken, Bratwurst, Brød, Den salte yoghurt, Hotdog, Kjøttdrillen, Kjøttfløyta, Loff, Løken, Pølse, Rynkepølsa, Salamien, Sauseskje, Slikkepinne, Wiener.

Navn på kvinnens kjønnsorgan

Dyreliv: Bessa, Beveren, Gullgåsa, Fiskevannet, Høna, Konta, Kråka, Kusa, Mus Bull's, Flatmusen, Musa, Musling, Pelsen, Pusekatten, Pusen, Pussy, Rotta, Skjora, Sommerfugl.

Kroppdel/egennavn: Fløyelsmave, Gash, Henne, Hennes helligste hjerte, Kuse, Shura, Sjura, Innovertiss, Klitis, Krillerbasse, Kunta, Leppene, Likkja, Lille Ellen, Nissekona, Nyta Mi', Purva, Putte, Puttine, Skjødet, Skritt, Skritt, Slufsa, Snatch, Tapp, Tis, Tissa, Tissekone,Tissen, Twat, Underlivet, Yoni.

Steder: Fittesprekken, Bingosprekken, Det bunnløse hullet, Åpningen, Veien, Det Sorte Hull, Dirtyhullet, Edens have, Galatippen, Grand Canyon, Himmeriket, Jadeporten, Jodleknappen, Koseknappen, Knappen, Knullehullet mitt, Tunnelen, Kjærlighetstunnelen, Elskovshulen, Landingsstripe, Livets port, Morohulen, Nedentil, Pisa, Sprekken, Streken, Trekanten, Venusberget, Venus.

Husvær: Lysthuset, Fittegardiner, Nøkkelhullet, Musehullet, Et lykkelig hjem, Lekeplassen, Hjem kjære hjem, Sluse.

Oppbevaring: Brønnen, Dåsa, Dåse, Gullgruven, Honninggrotta, Kremkonteiner, Parkeringsplassen, Kukkvarmer, Petakkelfjæra, Potta, Pølsebua, Redet, Skattekisten, Skjeden, Sædbanken, Taska, Termometerholder, Penisholder, Penisvarmer.

Blomster/natur: Blomsten, Blomsterknoppen, Busken, Dotten, Dusken, Granskauen, Måsadott, Svaberg, Grotte, Grøfta, Havet, Innsjøen, Hullet, Kløfta, Orkideen, Perla, Roseblader, Rosen, Sinni, Sprekken, Snippan, Kosemose, Tusenfryd, Ungdomskilden.

Mat: Biffen, Bolla, Fiken, Frikadellen, Indrefileen, Kjærlighetsmumsen, Kjøttkløfta, Muffin, Pita, Plomme, Pølsevarmer, Tuttifrutti.

Kilde: Pedagog og sexologisk rådgiver Stine Kühle-Hansen, daglig leder av Amoroteket

På tide å ta f-ordet tilbake

Les hele saken

Se flere saker fra: Alt om penis

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!