Baksnakking

- Hva sier de egentlig om meg?

Hva gjør baksnakking med oss?

BAK RYGGEN: Ofte er du den siste som får høre rykter og sladder om deg selv.
BAK RYGGEN: Ofte er du den siste som får høre rykter og sladder om deg selv. Foto: Illustrasjonsfoto: iStockphoto
Sist oppdatert

Baksnakking på jobben fører til bedre samhold, hevder den svenske etnologiprofessoren Jonas Frykman.

Han er tilknyttet universitetet i Lund i Sverige og har forsket på baksnakking i arbeidslivet. Hans konklusjon er at baksnakking og sladder på arbeidsplassen faktisk styrker det kollegiale samholdet.

- Viktig for samholdet

Til den svenske avisen Expressen forklarer professoren at baksnakking faktisk er et tegn på at man bryr seg om hverandre.

- Det har en kolossal betydning for samholdet, sier professoren til den svenske avisen.

Les også: Sliter du i forholdet? Spør Rakel om kjærlighet

Han hevder også at det kan få hver enkelt arbeidstager til å føle seg bedre, og kan til og med hjelpe på lav motivasjon og depresjon. Det er det slett ikke alle som er enig i. Per Øystein Saksvik, professor i arbeids- og organisasjonspsykologi ved NTNU i Trondheim, er skeptisk til den svenske professorens påstander.

- Jeg synes det er ekstremt å si at det er sunt med baksnakking. Det er ikke tvil om at det er viktig å snakke sammen, men det gjelder ikke nødvendigvis baksnakking, sier den norske professoren til VG.

Hvis du mistenker at du blir baksnakket bør du straks konfrontere vedkommende med det.

- Jeg vanskelig for å se noen positive effekt i å baksnakke sine kolleger og venner, sier Grace Beathe Mathisen, daglig leder av Arbeidslivstelefonen i Mental Helse.

Les også: Velg riktig sexleketøy

Daglig mottar hun telefoner fra fortvilte kvinner og menn som har problemer blant annet på grunn av baksnakking.

- Det er vanskelig å forsvare seg mot baksnakking, fordi det i de aller fleste tilfelle ikke er håndgripelig. Hvis du mistenker, eller vet, at du blir baksnakket bør du straks konfrontere vedkommende med det, råder Mathisen.

Det er nemlig viktig for hele miljøet at baksnakking ikke får utvikle seg.

Les også: Menn liker sladder best

EKSPERT: Grace Beathe Mathisen, daglig leder av Arbeidslivstelefonen.
EKSPERT: Grace Beathe Mathisen, daglig leder av Arbeidslivstelefonen. Foto: Foto: Mental Helse

Det er ikke din skyld

Ofte er vi den siste som får høre rykter og sladder om oss selv. Mange opplever at når de konfronterer kilden med det de har hørt, blir det overbevisende benektet.

- Hvis man etter en direkte konfrontasjon ikke føler at man når fram, er det en helt vanlig reaksjon at man klandrer seg selv. «Det er bare noe jeg innbiller meg. Det er jeg som tuller.» Men det er ikke det!

Mathisens råd er å gå videre til ledelsen med problemet.

- Gå til lederen din og fortell hva du opplever. En god leder tar slikt på alvor og sørger for å etablere en kultur uten baksnakking. Slike signaler om hva man skal tåle og ikke tåle i et miljø kommer nemlig alltid fra toppen, sier hun til Ute & inne.

Les også: Dette fikser forholdet

Si nei

Men dessverre er det slik på mange arbeidsplasser at sjefene er med på å spre sladder og baksnakker friskt om dem som ikke er tilstede.

Da må du koble inn fagforeningen, og hvis du ikke er tilknyttet en, kanskje bedriftshelsetjenesten.

- Men det finnes en grense for hvor mye du skal tåle, og noen ganger er det ikke mulig å komme ondet til livs. Da er det bare én ting å gjøre: Kom deg vekk derfra, sier Mathisen.

Det er et faktum at de aller fleste av oss liker å høre sladder, og vi liker å være med å baksnakke. Mathisen har et råd til oss:

Dårlig selvbilde

- Neste gang du er med og baksnakker, tenk: Hadde jeg likt at noen sa dette om meg? Uten at jeg fikk muligheten til å forsvare meg? Sjansen for at du svarer nei på det spørsmålet er ganske stor, og da blir det kanskje lett å avstå. Vær tydelig på at du ikke vil være med å baksnakke noen. Si det rett ut: «Jeg vil ikke høre dette.»

Når man kommer som ny inn i et miljø eller på en arbeidsplass, er det alltid noen som er ivrige etter å gi deg noen historier. Da er det viktig å si tydelig ifra at du ikke ønsker å bli farget av andres oppfatninger, men at du ønsker å danne ditt eget bilde, sier Mathisen.

Les også: Dette senker kreftrisikoen

- Det er også slik at de ivrigste baksnakkerne er dem med dårligst selvbilde. Ofte er det slik at de som tåler å bli ledd av, heller ikke har så stort behov for å baksnakke andre. Det har rett og slett å gjøre med hvor robust du er. Men uansett kan du ta et valg: «Jeg vil ikke være med å baksnakke.»

Den snille sladderen

Grace Beathe Mathisen er opptatt av at det også finnes god sladder. Hvis man for eksempel sier til sin kollega: «Du skulle hørt Annes innlegg på møtet! Hun var så velformulert og god - hun var en fryd å høre på.» Se det er god baksnakking, og den har sin misjon.

Det finnes en grense for hvor mye du skal tåle.

Gi din venninne et kompliment - «Kristin, du ser strålende ut i sort!» - så har du gitt henne en god følelse, som hun tar med videre den dagen. Hvis du er med på å snakke fordelaktig om noen, er det stor sjanse for at du også blir utsatt for det samme. Og det er til å bære.

Les også:

Den ultimate dildoguiden

Les mer på Klikk Samliv

Denne saken ble første gang publisert 22/02 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også