Illustrasjon: Pasienthåndboka

Akutt nyresvikt

Nyresvikt inntrer når nyrene delvis eller helt mister evnen til å filtrere vann og avfallsstoffer fra blodet. Opphopingen av giftstoffer som normalt ville blitt fjernet fra kroppen av nyrene, kan forårsake alvorlige helseproblemer.

Akutt nyresvikt inntrer raskt. Ca 1 prosent av pasientene som innlegges på sykehus, har akutt nyresvikt. Ytterligere 2-5 prosent av de som er innlagt av andre (alvorlige) årsaker, utvikler akutt nyresvikt under sykehusoppholdet.

Les mer i Pasienthåndboka.

Mens de fortsatt var gift, donerte New York-legen Richard Batista en nyre til sin egen kone.

Langvarig skilsmissoppgjør

Etter 15 år brøt ekteskapet sammen.

Legen er nå innviklet i et fire år langt skilsmisseoppgjør, der han blant annet krever kompensasjon for den tapte nyren.

Les også: Tjener fett på nyresalg

- Hun var utro

Batista påstår at nyretransplantasjonen, som fant sted i 2001, reddet livet til eks-kona.

Legen mener også at kona takket for organet ved å innlede et forhold til en annen mann like etter transplantasjonen.

Tre år senere ba hun om skilsmisse.

Les også: Nyreoperasjonen ga uventede bivirkninger

Unik sak

Batista venter ikke å få nyren tilbake, men krever vel 10 millioner kroner (1,5 millioner dollar) i kompensasjon for den.

- Dette er den eneste saken av sitt slag i New York. Teoretisk sett ber vi om å få nyren tilbake, men klienten min vil naturligvis ikke gjøre noe sånt, sier Batistas advokat Dominic Barbara.

Les mer:

Klikk/helse

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!