Mennesker med stemmer som blir vurdert som sexy og attraktive, har en tendens til også å ha bedre kroppssymmetri, hevder forsker.

- Lyden av stemmen til et menneske avslører en god del biologisk informasjon.

Det sier Susan Hughes, evolusjonspsykolog ved Albright College i Reading, til LiveScience.

Hughes understreker at en attraktiv stemme ikke nødvendigvis innebærer at personen har et vakkert ansikt. Hennes nye studie ble publisert i juninummeret av tidsskriftet "Journal of Nonverbal Behavior".

Attraktive stemmer

I sin studie har Susan Hughes latt 100 personer høre på opptak av stemmer som de så skulle rangere etter ni trekk som er viktige ved valg av partner: tilgjengelighet, dominans, sunnhet, ærlighet, intelligens, sannsynlighet for å få datet, modenhet, utseende og utstråling.

Vi kan være enige om hva som er en tiltrekkende stemme, men vi kan ikke fange det med en datamaskin

De som deltok i studien var jevnt over enige i hva som gjorde en stemme tiltrekkende, men forskeren klarte ikke å finne et felles trekk som gjorde at disse stemmene hørtes tiltrekkende ut.

- Vi kan være enige om hva som er en tiltrekkende stemme, men vi kan ikke fange det med en datamaskin, sier Hughes til LiveScience.

Viktig i villmarken

En symmetrisk kropp er genetisk frisk, ifølge forskere, og i evolusjonære termer betyr det at symmetri var en viktig faktor med tanke på valg partner da vi levde i villmarken. Men noen ganger kan forandringer under svangerskapet forskyve denne balansen. For eksempel blir lengdeforholdet mellom peke- og ringfinger bestemt under første trimester, en tid der også stemmen og strupehodet utvikler seg.

Om hormonbølgen som påvirker stemmeutviklingen også påvirker fingerveksten, skal det være en sammeneheng mellom en persons stemme og lengdeforholdet mellom fingrene.

Susan Hughes mener altså at det er mer av fysikken vår som følger utviklingsforløpet til stemmen når vi blir formet i mors mage.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!