Manglende sexlyst hos kvinner:

5 grep for å øke sexlysten

Manglende sexlyst er et vanlig problem. Se hvordan du kan snu trenden.

Pluss ikon
MANGE ÅRSAKER: – Kvinner og deres sexlyst er et vanskelig tema. Man kan ikke trekke en konklusjon og sette to streker under et eneste svar, fordi årsaken til mangel på sexlyst er forskjellig fra person til person, sier ekspert.
MANGE ÅRSAKER: – Kvinner og deres sexlyst er et vanskelig tema. Man kan ikke trekke en konklusjon og sette to streker under et eneste svar, fordi årsaken til mangel på sexlyst er forskjellig fra person til person, sier ekspert. Foto: Getty Images.
Sist oppdatert

At det er mange helsefordeler ved regelmessig sex, er blitt konstatert opp og i mente av verdens forskningselite.

Men av og til butter det, og lysten blir borte. Særlig er det kvinner som opplever dette.

Mange ulike årsaker

– Kvinner og deres sexlyst er et vanskelig tema. Man kan ikke trekke en konklusjon og sette to streker under et eneste svar, fordi årsaken til mangel på sexlyst er forskjellig fra person til person.

Det sier Maria Ebbestad, sexolog og presseansvarlig for Nytelse.no.

Hun forklarer at det kan være mange grunner til manglende sexlyst hos kvinner.

– ET VANSKELIG TEMA: Det sier sexolog Maria Ebbestad.
– ET VANSKELIG TEMA: Det sier sexolog Maria Ebbestad. Foto: Nytelse.no.

– Det kan komme av fysiske årsaker slik som sykdom, overgangsalder eller nedsatt funksjon i skjeden for å gi noen eksempler, sier hun.

Men for andre kan det rett og slett handle om lyst.

– Kvinnen ønsker og vil gjerne ha sex, men det er en vei å gå fra dette ønsket til at lysten melder seg. Det viktigste er å ta tak i problemet og finne ut av hva som må til for å vekke lysten hos akkurat deg, fortsetter sexologen.

For mange er nedsatt sexlyst problematisk, og det kan også være et både sårt og vanskelig tema i en parrelasjon.

Det finnes imidlertid fem grep som kan hjelpe med å øke sexlysten og dermed bidra til at man kommer seg ut av "tørken":

1. Trim bekkenbunnsmusklene

– Ved å trimme bekkenbunnsmusklene, kan du også øke lystfølelsen. De viktigste musklene omkranser skjeden og henger som en hengekøye under de indre organene i bukhulen.

Det forklarer sexolog Gro Isachsen til Klikk.no.

– Mine undersøkelser har vist at 58 prosent av kvinner med seksuelle lystproblemer har svak bekkenbunnsmuskulatur, forteller hun.

Å trene opp god styrke i disse musklene kan derfor være et av de viktigste elementene for å få mer lyst på sex, ifølge sexologen.

– Trening av bekkenbunnsmusklene gir en mer elastisk og stram skjede. Når muskulaturen der nede er i god form, vil sexen kjennes bedre, fortsetter Isachsen.

Hun forklarer at sterk bekkenbunnsmuskulatur gjør at skjedeveggene slutter bedre rundt penis, enten penis er stor eller liten.

– Det gir mer trykk og friksjon under samleiet, til glede for begge, sier hun.

Les også: Fellene som kjører sexlivet i grøften

Svake muskler, svak orgasme

For begge kjønn er det vist at orgasmen blir kraftigere jo sterkere bekkenbunnsmuskulaturen er. Det er jo nettopp disse musklene som går i spasmer under orgasmen.

– Regelen er at svake muskler gir svake orgasmer. Mens sterke muskler gir kraftigere spasmer og kraftigere orgasmer, forteller sexologen.

Isachsen forteller at kvinner erigerer innover, mens menns ereksjon er atskillig mer synlig.

– Trening av musklene gir begge kjønn bedre blodsirkulasjon og kraftigere ereksjon. For kvinner gjør bekkenbunnstrening at skjedeveggene retter seg ut og blir lengre og våtere, sier hun.

Når det kommer til svangerskap, er det vanlig at kvinner opplever økt lyst på sex fordi bekkenbunnsmusklene da blir stående i spenn, siden hele vekten av barnet hviler på disse musklene.

– Men inntil 80 prosent av styrken i disse musklene forsvinner under graviditeten. For å få sexlysten tilbake etter en fødsel er det er svært viktig å få tilbake gammel styrke i disse musklene, understreker sexologen.

Les også(+): Studie: Disse seks minuttene gir deg et bedre sexliv

2. Mat som kan øke lysten

Det har lenge vært snakket om i hvilken grad kosthold kan påvirke sexlysten i både positiv og negativ retning.

Ifølge Ebbestad er et sunt og variert kosthold viktig for å holde sexlysten oppe.

– Anbefalte matvarer er de som inneholder sunne vitaminer og mineraler som frukt, bær og grønnsaker, laks, nøtter og mørk sjokolade, forteller hun og legger til:

– I tillegg er det viktig å drikke rikelig med vann.

Sexologen forklarer at mange kvinner mister sexlyst på grunn av dårlig kroppsbilde og at man ikke føler seg «fin nok».

– I mange tilfeller vil man ha lyset av eller i verste tilfelle så slutter man å ha sex. Ved å spise grønnsaker og ren mat vil man føle seg bedre, sier hun.

TID ER VIKTIG: – Kvinner som kjenner på at lysten ikke melder seg har ofte ikke tatt seg god nok tid, sier ekspert.
TID ER VIKTIG: – Kvinner som kjenner på at lysten ikke melder seg har ofte ikke tatt seg god nok tid, sier ekspert. Foto: Getty Images.

3. Slapp av

Stress og uro er også elementer som kan være bremseklosser når det kommer til et godt sexliv.

– Om man stresser mye i hverdagen finner man ikke tid og rom for sex, sier Ebbestad.

Hun anbefaler derfor å hjelpe hverandre i hverdagen slik at man ikke er helt utslitt når dagen er over.

– Jobb, barn og gjøremål fyller dagene til de fleste og da kommer ofte sex i bakerste rekke. Snakk sammen om hvor ofte dere ønsker å ha sex, og ikke sammenlign dere med andre par. Hva som er rett for dere, trenger ikke være rett for noen andre, sier sexologen.

Hun legger også til at tid er viktig for kvinnens lyst.

– Kvinner som kjenner på at lysten ikke melder seg har ofte ikke tatt seg god nok tid. Hos mange menn vekkes kåtheten umiddelbart, men hos de aller fleste kvinner må hjernen få tid til å omstille seg, forklarer hun.

Også følelser spiller, ifølge sexologen, en viktig rolle i kvinnens jakt på lyst.

– Kanskje hun ikke føler seg vel med eget utseende, er stresset og bare klarer å tenke på alt som skal rekkes eller bare er sliten av hverdagens kjas og mas. Det kan også være hun er lei seg, sint eller rett og slett føler at ikke alt er på plass i parforholdet, utdyper Ebbestad.

Les også: Fordeler ved å stønne under sex

4. Les noveller

Et annet tips for kvinner er erotiske noveller, som har blitt et populært hjelpemiddel.

Selv om erotisk litteratur har fantes lenge, har markedet for denne typen litteratur blitt mye mer tilgjengelig og man finner i dag mye i denne sjangeren på nett.

– Veldig mange kvinner får sving på sexlysten med erotisk litteratur, forteller Ebbestad. Kvinner trenger mer tid, og når man leser bygger historien seg opp og får blodet til å pumpe fortere gjennom kroppen, sier Ebbestad.

Psst: Vi har erotiske noveller her :-)

5. Ta på hverandre

Hvis man opplever at sexlivet er blitt et problematisk område i relasjonen kan det være viktig å legge litt fokus på andre ting enn sexen i seg selv.

Sexolog Ebbestad forklarer at all type nærhet er viktig for å skape sexlyst hos kvinner.

– Ikke gå rett på sak, og dropp forventningen om sex selv om du gir en skuldermassasje, oppfordrer hun.

Ifølge sexologen er det viktig å vise hverandre at dere ser hverandre.

– Fortell også hvor flott du syns partneren din er. Og ikke minst, kyss masse. Det kysses alt for lite når man har vært sammen en stund og det er utrolig hva et kyss kan føre til, avslutter hun.

Denne saken ble første gang publisert 29/04 2011, og sist oppdatert 13/02 2024.

Les også