Positive tanker og selvtillit

Optimisme kan gjøre vondt verre

Positiv tenking kan gi deg dårlig selvtillit.

POSITIV TENKING: Noen ganger kan det bli for mye av det gode.
POSITIV TENKING: Noen ganger kan det bli for mye av det gode. Foto: Foto: Crestock
Sist oppdatert

For noen kan optimistiske tanker være til mer skade enn til hjelp, ifølge The Economist.

Er det så positivt?

"Jeg skal klare eksamen", "Jeg er en fantastisk person og vil finne kjærligheten igjen" eller "Jeg er dyktig og fortjener høyere lønn" er fraser som studenter, mennesker med kjærlighetssorg og arbeidstakere gjentar for seg selv foran speilet, igjen og igjen. Noen inspirert av de mange selvhjelpsbøkene om positiv tenking.

Ny forskning tyder på at positive tanker ikke nødvendigvis gir deg bedre selvtillit.

Tror ikke på andres meninger

Siden 1960-tallet har psykologer visst at mennesker har lettere for å akseptere utsagn som er nært opptil det vi selv tror og synes, og at vi tar avstand fra de meningene som ikke passer med vårt eget syn.

Hvis noen som betegner seg selv som vennlig, blir fortalt at de er ekstremt sosiale, vil de antagelig akseptere dette som en sannhet. Men hvis noen sier at de har en elendig sosial intelligens, vil personen ta avstand fra utsagnet.

"Jeg er elskverdig"

Kanadiske forskere lurte på om det samme fenomenet kunne påvirke hvordan personer med dårlig selvtillit oppfattet positive utsagn om seg selv.

I studien som ble gjort ved Universitetet i Waterloo i Canada målte man selvtilliten til 68 menn og kvinner med godt utprøvde metoder.

Testpersonene skulle bruke fire minutter på å skrive ned tanker og følelser de hadde. Mens de gjorde dette skulle halvparten si "Jeg er en elskverdig person" hver gang de hørte en klokke ringe.

Positivitet ga negativ følelse

Rett etter oppgaven ble testpersonene stilt en rekke spørsmål. Så ble personenes sinnstemning målt. Slik skulle man finne ut hvordan personene faktisk følte seg etter å ha sagt positive ting om seg selv.

Joanne Wood, som ledet studien, fant ut at hvis du sier positive ting om deg selv kan det gi deg en negativ følelse hvis du har dårlig selvtillit. Det er fordi det positive som blir sagt er i konflikt med det du faktisk tenker om deg selv.

Forsterker det negative

Selv om man sier noe positivt om seg selv, blir virkningen at man tenker enda dårligere om seg selv. Personer med dårlig selvtillit mener rett og slett at positive utsagn er så langt fra sannheten at det forsterker det negative synet de har på seg selv, i stede for å ta det bort.

For personer med lav selvtillit vil med andre ord selvhjelpsbøker om positiv tenking gjøre vondt verre, hvis vi skal tro denne studien.

Vond smak i munnen

Karl Halvor Teigen, professor ved psykologisk institutt, Universitetet i Oslo mener at det testpersonene skulle si til seg selv, kanskje var litt i overkant.

- I dette tilfellet handler det om å påtvinges positive utsagn som man vet er overdrevne. Da sitter man igjen med en vond smak i munnen, sier Teigen.

Understreke det man tror på

Han tror imidlertid ikke at alle positive tanker om deg selv, behøver å være negative.

- Poenget er at man ikke skal bli påtvunget tanker som overhodet ikke stemmer med selvbildet. Hvis de bare er litt i overkant, og understreker det man egentlig tror på, kan de hjelpe bra.

Realistisk

Litt beskjedne, positive tanker, som er realistiske kan være bra, mener professoren.

- Kanskje personer med dårlig selvtillit burde si til seg selv "jeg er en realistisk person", og være litt stolt av det.

Motforestillinger

Forskerteamet fra Canada fant også ut at det var en måte å få personer med lav selvtillit til å føle seg litt bedre.

- Artikkelen nevner også en tredje studie hvor testpersonene fikk lov til å ha motforestillinger mot utsagnet. Da var de med lavt selvbilde mindre nedslått etterpå, presiserer professor Karl Halvor Teigen.

Studien er publisert i Psychological Science.

Denne saken ble første gang publisert 24/06 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også