VANNPIPE I BUDAPEST

- Neida, dette gir ingen rus...

Fortvil ikke dersom sola skulle svikte i Budapest. Du kan alltids røyke vannpipe.

STAMGJESTER: ¿ Nei, vi får ingen rus av å røyke disse vannpipene, sier Ticiána og Orsolya, som er fast inventar på Szimpla Kert.

STAMGJESTER: ¿ Nei, vi får ingen rus av å røyke disse vannpipene, sier Ticiána og Orsolya, som er fast inventar på Szimpla Kert. Foto: Foto: Harald Nordbakken

Publisert Oppdatert

Finn billige billetter til Budapest

Det er et trist og vakkert syn som møter oss fra hotellrommet i Belváros. På motsatt side av Donau, over den tett trafikkerte Erzsébet-broen, står Frihetsstatuen og ruver kommunistisk på toppen av den grønnkledde Gellért-åsen. Det var opp dit vi hadde tenkt oss for å få det rette overblikket. Ta turens første ungarske øl. Kjøle oss ned på en hjemmelaget is. Men ingenting av dette virker fristende nå, siden regnet trommer mot ruta og tydeligvis har tenkt å fortsette med dét.

Pytt-pytt, tenker vi. Dette er tross alt Budapest, med 1,8 millioner innbyggere og nesten like mange barer, klubber, kafeer og lignende tilfluktsrom. Ruin-puben Szimpla Kert er første sted å tjore fast paraplyen.

SPILL FRA GALLERIET: Centrál Kávéház er blant de mest tradisjonsrike cafeene i Budapest.

SPILL FRA GALLERIET: Centrál Kávéház er blant de mest tradisjonsrike cafeene i Budapest. Foto: Foto: Harald Nordbakken

Ruin-pub

KÁRPÁTIA: Sakral stemning i denne gamle restauranten, innredet som en enda eldre kirke.

KÁRPÁTIA: Sakral stemning i denne gamle restauranten, innredet som en enda eldre kirke. Foto: Foto: Harld Nordbakken

- Dette er favorittplassen vår. Vi er her flere ganger i uka og røyker vannpipe, forteller 16-åringene Benjámin, Ticiána og Orsolya.

- Vannpiper er veldig populært i Ungarn. Szimpla Kert har noen til utleie, men vi nyter heller medbrakt, forklarer de tre skoleungdommene.

- Og nei, poengterer de: - Vi får ingen rusopplevelse av dette her.

Szimpla Kert er en såkalt rom kocsma - "ruin pub" - og slike har Budapest fått mange av de siste årene. Rom kocsmas blir gjerne etablert i falleferdige boligbygg, og etter hvert som noen av byggene er blitt kondemnert, har puber vært tvunget til å flytte til nye nabolag. Stilmessig er de akkurat så røffe som ruinbegrepet bærer bud om. Men på tross av begrensede oppussingsmidler har interiørdesigneren til Szimpla Kert klart å skape en fantastisk aura; her er det fullt hus hver eneste helg, og også på hverdager er det tett med unge mennesker i lokalet.

- Vi har 15 steder i Budapest som dette. Akkurat like coole, hevder Szilvia Csipe, som i kveld har blitt sittende lenger enn planlagt på Szimpla Kert og drikke øl med venninnene Agnes og Andrea.

- West Balkan er en annen ruinfavoritt, sier jentene. - Det samme gjelder Dupla, Szóda, Tüzraktár...

Klassisk eleganse

LUKÁCS: Forgylt tesalong pusset opp til fordums storhet.

LUKÁCS: Forgylt tesalong pusset opp til fordums storhet. Foto: Foto: Harald Nordbakken

Det er først og fremst på Pest-siden av Donau at tettheten av vannhull kan måle seg med konsentrasjonen av regndråper denne mandagen i mai. Men alt er på langt nær like røft. På tampen av 1800-tallet hadde Budapest status som Europas kaféby nummer én - i hvert fall helt på nivå med Paris - og etter jernteppets fall i 1989 har mange av de legendariske tesalongene og restaurantene blitt restaurert for formidable summer.

ØS PØS: Erzsébet-broen i regn var synet som møtte oss fra hotellrommet.

ØS PØS: Erzsébet-broen i regn var synet som møtte oss fra hotellrommet. Foto: Foto: Harald Nordbakken

- To millioner gikk med til å pusse opp Lukács. Og da snakker vi ikke forinter, men euro, forteller Tamas (25), som serverer husets spesialkake og rågod cappuccino i elegante, forgylte omgivelser. Her ser det meste fullstendig nytt ut, samtidig som det forteller en historie som er mer enn hundre år gammel.

Lukács er bare ett av utallige etablissementer som gjør det verdt å promenere de 2500 meterne som utgjør parade-bulevarden Andrássy Út (med mindre værforholdene tvinger deg til å ta taxi). Midtveis passerer man Liszt Ferenc Ter, hvor utekafeene er som fluepapir på turister så vel som lokalbefolkning. Helt i enden av Ándrassy Út ligger byparken Városliget, hvor folk kan spille sjakk i barokke kurbad og ringle med smykkene sine på stjernerestauranten Gundel - et av de relativt få stedene i Budapest som fortsatt har kleskode.

Moderne chic

Den klassiske elegansen er på ingen måte enerådende i denne byen. For hver restaurant eller kafé som er pusset opp etter fordums idealer, finnes det to - kanskje ti - som dyrker en langt mer moderne chic. Ingen annen storby i Øst-Europa har en like kosmopolitisk puls som Budapest, og mang en dristig designer har fått boltre seg med fremtidsrettet blikk de senere årene. Hvor posh eller punka man vil ha det, blir selvsagt et spørsmål om smak. Men så lenge mangfoldet er så formidabelt, menyene så varierte, prisnivået så hyggelig, og gangavstandene så korte som de er - både i Belváros, Erzsébetváros, Ferencváros og Lipótváros - skal det veldig godt gjøres å føle seg ille til mote.

PARIS, TEXAS: En hjemmekoselig bar i utested-gaten Ráday Út, helt nord i bydelen Ferencváros, med tradisjoner både for toppfotball og røff arbeiderklasse.

PARIS, TEXAS: En hjemmekoselig bar i utested-gaten Ráday Út, helt nord i bydelen Ferencváros, med tradisjoner både for toppfotball og røff arbeiderklasse. Foto: Foto: Harald Nordbakken

Uansett vær.

SZIMPLA KERT: Populær ruin-pub med ungt klientell, liveband nesten daglig og hyggelige priser i baren.

SZIMPLA KERT: Populær ruin-pub med ungt klientell, liveband nesten daglig og hyggelige priser i baren. Foto: Foto: Harald Nordbakken

CORVINTETÖ: Smektende reggaesoul fra dj-anlegget må nødvendigvis gi stor stemning på dansegulvet.

CORVINTETÖ: Smektende reggaesoul fra dj-anlegget må nødvendigvis gi stor stemning på dansegulvet. Foto: Foto: Harald Nordbakken

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning