Bakterier

Kvinnehender fulle av bakterier

Kvinner har mange flere bakterier i håndflatene enn menn, viser ny forskning.

BAKTERIER: Gjennomsnittshånda har rundt 150 ulike arter bakterier på seg. Kvinner har flest.
BAKTERIER: Gjennomsnittshånda har rundt 150 ulike arter bakterier på seg. Kvinner har flest. Foto: Foto: Crestock/Lev Olkha
Sist oppdatert

Forskere ved University of Colorado at Boulder i USA har oppdaget mer en 4700 bakterier på 102 håndflater.

Gjennomsnittshånda har rundt 150 ulike arter bakterier på seg. Og kvinner har langt flere bakterier enn menn, melder BBC.

Overrasket

- Det høye antallet bakterier som ble funnet på hendene til deltakerne i studien, var en stor overraskelse. Det var også det store mangfoldet av bakterier vi fant på kvinnehender, sier leder av studien, doktor Noah Fierer, til BBC.

Les også: Ta orgasmen i egne hender

Ved å bruke såkalt gensekvensering oppdaget forskerne langt flere bakterier enn antatt. De fant også at bakterietypene varierte stort mellom individene. Bare fem arter var å finne blant alle de 51 deltagerne.

Svette og fuktighetskrem

Grunnen til at kvinner har et så stort mangfold av bakterier i forhold til menn, kan være at menn ofte har surere hud. Årsaken kan også være en forskjell i svettekjertlene eller hormonproduksjonen.

Det kan også skyldes at kvinner bruker kosmetiske produkter som fuktighetskrem.

Når du vasker hendene, forsvinner bare noen av bakteriene. Anti-bakterielle midler anbefales dersom du vil være sikker på at også de stae bakteriene forsvinner.

Forskerne vet ennå ikke hvordan bakteriene påvirker huden og om spesielle typer bakterier er mer fordelaktige enn andre.

Direktør ved hygienesenteret på London School of Hygiene and Tropical Medicine, tror derimot ikke det er grunn til å bekymre seg.

- De fleste er sannsynligvis nøytrale, som bare lever der uten å gjøre noen skade eller nytte, sier doktor Valerie Curtis til BBC.

Les også:

Husarbeid gjør kvinner ulykkelige

Foreldre serverer 3000 hvite løgner til barn

Denne saken ble første gang publisert 04/11 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også