Overgangsalder

Symptomene på overgangsalder varierer

Noen opplever få eller ingen symptomer, mens andre kan få store plager.

OVERGANGSALDER: Hos de aller fleste kvinner oppstår overgangsalderen rundt 45-55 års alder. Symptomene er svært individuelt, men det mest kjente er hetetokter, hodepine og svimmelhet.
OVERGANGSALDER: Hos de aller fleste kvinner oppstår overgangsalderen rundt 45-55 års alder. Symptomene er svært individuelt, men det mest kjente er hetetokter, hodepine og svimmelhet. Foto: Colourbox
Sist oppdatert

Menopause er tidspunktet for en kvinnes siste menstruasjon og kan defineres 12 måneder etter siste blødning.

Overgangsalder, også kalt klimakteriet, omfatter noen år før og etter menopause.

- Hos de aller fleste kvinner oppstår menopause rundt 45-55 års alder. Før eller etter denne alderen er det snakk om tidlig eller sen overgangsalder. Omkring 1% av norske kvinner kommer i overgangsalderen før de fyller 40, forteller Wolfgang Eichstetter, gynekolog ved A-Medi medisinske senter i Asker.

Tidspunktet for menopause er avhengig av flere faktorer som arv, alder ved første menstruasjon, røyking og kroppsvekt. Overgangsalderen vil også inntre etter operasjoner, stråle- eller cellegiftbehandling som påvirker eggstokkene.

Symptomer på overgangsalder

  • Uregelmessige menstruasjonsblødninger og bortfall av denne. Man sier at man har vært gjennom overgangsalderen når det er 1 år siden siste blødning.
  • Hetetokter og nattesvette. 80% av kvinnene opplever nattesvette.
  • Forstyrret nattesøvn, humørsvingninger, hjertebank, konsentrasjonsvansker, redusert sexlyst og vektøkning.
  • Tørrhet, sårhet og ubehag i underlivet.
  • Muskel- og leddsmerter
  • Problemer med fordøyelse og oppblåst mage
  • Økende allergitendens
  • Tendens til hyppigere vannlating
  • Brennende tunge
  • Dårlig lukt fra munnen
  • Ryggsmerter og økende hudkløe
  • Kvinner merker ofte generell hårtap og økende hårvekst i ansiktet som forårsakes av nedsatt hormonproduksjon i blant annet binyrebarken

Kilder: Wolfgang Eichstetter, gynekolog, A-Medi medisinske senter i Asker og Daniel Sørli, lege og daglig leder, Dr.Dropin AS

Dette bør du vite om overgangsalderen

Hvorfor overgangsalder?

Når en kvinne blir kjønnsmoden i puberteten, går kroppen gjennom store endringer slik at hun blir fruktbar. Denne perioden avsluttes når hun kommer i overgangsalderen og slutter å menstruere.

Overgangsalderen kan deles i fire faser: premenopause, perimenopause, menopause og postmenopause.

De fleste tenker på overgangsalderen som den perioden da de opplever fysiske endringer og plager, samt mister menstruasjonen - den såkalte perimenopause. Men dette er i virkeligheten andre steg på veien.

- Menopause er siste mens, men perioden i livet der man merker disse endringene varer alt fra 3-7 år, av og til også enda lengre, forteller gynekolog Åsle-Marit Ullern.

- Kvinner er født med alle de eggene vi trenger, og fra pubertet forbruker vi av kontoen vi har i eggstokkene. Når eggene er oppbrukt og kontoen tom, går vi gjennom menopause, forklarer hun.

Les også: Symptomene du må ta på alvor

Symptomene på overgangsalder varierer

Ofte starter den med uregelmessige menstruasjoner, og fysiske og hormonelle forandringer i kroppen som kan føre til varierende plager.

Det er svært individuelt hvor lenge kvinner kan ha overgangsplager. De fleste som har mye plager har disse i to til fire år, men noen vesentlig lenger. I den norske undersøkelsen ”Kvinnekohorten” i Hordaland, rapporterte 1% av kvinnene daglige symptomer i opptil 10 år.

Ifølge Eichstetter er hetetokter det vanligste og mest kjente symptomet på overgangsalderen. 4 av 5 kvinner rammes av dette etter menopause. Et hetetokt oppleves som intens varme som kommer i bølger og føles særlig på overkroppen, halsen og hodet. Ofte blir de etterfulgt av kraftig svetting.

- Hetetokter kan også medføre rødming, hjertebank, hodepine, svimmelhet, kuldefølelse og indre uro. Anfallene kan oppleves svært ubehagelige og er mer intense om natten eller i forbindelse med stress, forklarer gynekologen, og legger til:

- Mange kvinner vil oppleve å få innsovningsvansker, nattlig oppvåkning på grunn av hetetokter og uro, eller våkne tidligere enn normalt. Søvnproblemer kan i sin tur følge til både nedsatt livskvalitet og økt psykologisk sårbarhet.

De første tegnene på overgangsalderen

Symptomer på at du er i premenopausestadiet er hyppigere menstruasjon, nedsatt seksuallyst, hyppigere vannlating, og tørrere skjede.

- Hormonendringene, som kulminerer med bortfall av mens, går over mange år. Eggstokkene lager hormonene østrogen og progesteron. Det er først et fall i progesteron - og dette merkes først ved at syklusen blir kortere, forklarer Ullern.

Overgangsalderen, med sine fire stadier, er av individuell varighet.

- Det er foreløpig ingen test som sier hvor lang tid denne prosessen tar. Det beste er å spørre sin mor, da tidspunkt for menopause er til dels arvelig. Menopause er tidspunkt for siste mens, og den kan fastslåes først når det er gått ett år og man ser seg tilbake og ikke har hatt mens, sier Ullern.

Symptomer på den perimenopause fasen er:

  • Nattesvette
  • Hetetokter
  • Søvnproblemer
  • Humørsvingninger
  • Endringer i vannlatingsmønster
  • Mindre seksuallyst
  • Konsentrasjonsproblemer

- Nattesvette og humørendringer er vanligst, men de andre symptomene ser vi også hyppig, sier Ullern.

Les også: Sju råd for å redusere blodtrykket

Fokus på livskvalitet

Kvinner som kommer i overgangsalder har realisert seg som kone og mor, er på toppen av karrieren og har cirka halvparten av livet foran seg som de skal leve med kvalitet.

- Overgangsalder er en fysiologisk prosess og ingen sykdom. For mange kvinner er overgangsalderen ikke noe problem, og mange kommer gjennom den uten store plager, mens andre har så store plager at det går ut over livskvaliteten, sier Eichstetter.

Han forteller at det er mange kvinner som ønsker behandling for både å redusere symptomer, men også med tanke på helsemessige effekter og livskvalitet. Samtidig har mange av dem hørt at det kan være farlig, og at det kan øke risikoen for blodpropp, brystkreft og hjerte- og karsykdommer.

- Data fra år 2000 viser at 34% av kvinner er redde for å dø av brystkreft. I realiteten dør 34% på grunn av hjerte,- pluss 10% grunnet hjernekarsykdommer som hjerneslag, mens kun 4% dør grunnet brystkreft. Dødelighet av brystkreft og tilbakefall hos overlevende er lavere hos kvinner som brukte hormon replacement therapy (HRT), påpeker gynekologen.

Slik blir overgangsalderen lettest

Kilde: Wolfgang Eichstetter, gynekolog, A-Medi medisinske senter i Asker

Fra overgangsalderen er det viktig å ta vare på helsen, spesielt med tanke på beinstyrke og hjertet. Dette kan du gjøre ved å:

- Spise balansert og sunt med rikelig med frukt og grønnsaker. Middelhavsdiett anbefales. Du bør også få i deg rikelig med kalsium fra melkeprodukter.
- Ha et moderat alkoholforbruk.
- Holde en sunn vekt.
- Ikke røyke.
- Trene regelmessig kraft og utholdenhet, som for eksempel pilates, tai chi, svømming, jogging og turgåing.

Det er mye en kvinne kan gjøre selv for å lette plagene i overgangsalderen:

- Forsøk å redusere stress, da hetetoktene kommer hyppigere under stress.
- Mange sliter med lite energi og søvnforstyrrelser, så sørg for gode rutiner for søvn og hvile.
- Regelmessig mosjon, meditasjon, luftige klær og kjølig soverom hjelper på hetetokter.
- Noen kvinner rapporterer mindre symptomer om de holder seg unna sterkt krydret mat, alkohol og varme drikker.
- Matvarer og kosttilskudd med vitamin D og kalsium for å forebygge benskjørhet. Dette er spesielt viktig for dem som kommer tidlig i overgangsalderen.
- For noen kvinner er plagene så store at livskvaliteten blir betydelig forverret. Da er det lurt å ta en prat med lege med tanke på eventuell behandling.

Denne saken ble første gang publisert 06/12 2018, og sist oppdatert 06/12 2018.

Les også