Vil ønsker alle å fremstå som intelligente, og i enkelte situasjoner er det enda litt viktigere enn ellers.

På jobbintervjuet eller i møte med nye forretningskontakter vil man som regel gi aller best inntrykk, og da gjelder det å unngå oppførsel som får deg til å virke litt dum.

Klar i blikket

- Det virker som det å være veltalende, gjennomtenkt, klar i blikket og å legge riktig tyngde på ord i budskapet får en til å virke intelligent, smart eller oppegående, sier coach ved Cani Coaching, Ingrid Husan.

Hun legger til at intelligens tradisjonelt sett handler om hvor gode vi er på å løse komplekse oppgaver gjennom effektivt å bearbeide informasjon og se sammenhenger og løsninger.

Dette kjennetegner en intelligent person:

- Kan forholde seg til mye informasjon

- Kan bearbeide informasjon og se hva som er viktig og ikke viktig

- Har lett for å lære

- Kan gjerne ha mye humor

- Har ofte et behov for å belære andre kunnskapen vedkommende besitter

Kilde: Ingrid Husan, coach

Dersom du vil virke smart, er det for øvrig lurt å holde seg edru. Alkohol påvirker også intelligensen din.

Vis at du lytter

Lisa Wade er rådgiver innen leder- og organisasjonsutvikling og har skrevet boken "Slik lykkes du som medarbeider". Hun forteller at din evne til å lytte også er viktig for hvordan du blir oppfattet.

- Du bør vise at du hører etter, og ikke være for opptatt av å si det du selv skal si. Beveg gjerne hodet litt for å vise at du følger med, sier hun.

Lukk munnen

- Pass også på at du ikke gaper. Ha øyekontakt med den du snakker med, og tenk deg om før du snakker. Det er ikke alltid lurt å si alt man tenker, sier Wade.

Blikket avslører for øvrig ofte løgner, og Wade understreker at man aldri bør lyve i en slik situasjon. Det er imidlertid helt opp til deg hvor mye du vil fortelle.

Anlaug Sanderød

Dette avslører psykopaten

Med denne testen kan du avsløre en psykopat (før det er for seint).

- Det er vel nok av historier om dem som plumper ut med at de kan mer enn de egentlig kan på jobbintervju, sier hun.

Det virker kanskje som en god idé å pynte litt på CV-en der og da, men det føles ikke nødvendigvis like bra når du må lære deg fransk på noen uker.

Husk at har dere øyekontakt, er det også lettere å gi et godt førsteinntrykk.

Ikke snakk for høyt

Wade anbefaler også at du formuler deg slik at den du snakker med skjønner at du forstår at det er mulig å ha andre meninger enn deg.

Lisa Wades tips til deg som vil virke intelligent:

1. Hold munn. Av åpenbare grunner er det lettere å fremstå som intelligent hvis du ikke åpner munnen i et sett og avslører det motsatte.

2. Vær bevisst på munnen din. Samlede, nøytralt utseende lepper gir et verdig inntrykk, men du kan også virke litt avisende og hard. En forsiktig åpen munn viser at du er åpen og mottagelig for det som måtte komme. Har du derimot munnen for åpen, fremstår du som måpende og dum.

3. Bruk rolige bevegelser. Forsiktig, ettertenksom nikking med hodet er bra.

4. Se på den som snakker. Et fast blikk viser styrke, selvtillit og dybde. Pass på at blikket ditt fremstår som rolig og interessert, ikke stirrende.

5. Ikke fnis. Et behersket smil kan derimot være på sin plass. Spar skogglatteren til du er blant venner.

6. En lett bekymret mine kan være virningsfullt. Du er et ansvarlig menneske som tar jobben og verdenssituasjonen inn over deg.

7. Reis deg når du hilser på noen. Øv deg på et fast, realt håndtrykk.

8. Dobbeltsjekk at smekken er igjen og at du ikke har sølt egg på kragen.

Fra "Slik lykkes du som medarbeider" av Lise Wade

Ikke snakk for mye og for fort, noe vi har en lei tendens til å gjøre når vi blir nervøse eller veldig engasjerte.

- Pass også på stemmeleiet. Særlig kvinner begynner ofte å snakke med høy stemme når de blir nervøse. Det gir ikke noe intelligent inntrykk, sier Wade.

Følelser i veien

I enkelte situasjoner er disse rådene viktigere enn i andre.

Blant venner og familie føler de fleste av oss seg komfortable, mens nervene kanskje står mer i spenn når vi skal møte den nye svigerfamilien.

- Av og til kan det forenkle kommunikasjonen at man virker intelligent. Følelser kan ofte komme i veien og gjøre en samtale mindre intelligent, mener Husan.

Et annet poeng ved å fremstå som intelligent, er ifølge Husan at dette er et personlighetstrekk som vekker nysgjerrighet, respekt og tillit hos andre.

Intelligent med følelser

I andre situasjoner igjen kan følelsene få deg til å virke mer intelligent, sier coachen videre.

- Med dette mener jeg at kontakt med hjertespråket eller vårt indre kan gjøre en samtale ren, naken og ubeskyttet. Resultatet kan blir en svært emosjonell, intelligent samtale, sier hun.

For smart?

Men for all del - det kan bikke over.

Virker du for intelligent, er det slettes ikke noe positivt det heller.

- En tipper over når en er så opptatt av å fremme sine synspunkter og trosser respekten eller hensynet for religiøse, moralske og politiske tabuer. Eller når man må hevde seg gjennom å vise alt en har gått i dybden av i filosofi, politikk, språk eller annen kunnskap en har tilegnet seg, sier Husan.

Stillhet er OK

Inger Lise Kvås

Fingrene avslører deg

Vil du bli rik og fruktbar? Sjekk om fingeren er lang nok.

Et annet tips er å ikke være redd for tomrom i samtalen.

Det gjør ikke noe om det blir stille litt, og det er slettes ikke din oppgave å fylle eventuelle stille perioder.

- Kvinner er spesielt redde for dette, og når man prøver å finne på noe å si, kan det fort komme mye dumt ut av munnen. Du har ikke eneansvar for den gode stemningen, og det å gjenta og gjenta noe er ikke bra. Det er helt greit å si noe og så bli stille. Det er ikke nødvendigvis den som sier mest som er mest intelligent, sier Wade.

Tro på deg selv

Sist, men ikke minst, er det viktig at du har tro på deg selv og tror selv at du er intelligent.

Gjenta for deg selv at du er smart, snartenkt og har gode ideer.

Hvis du ikke tror det selv, er det nemlig lite sannsynlig at andre vil tro det heller.

Still også spørsmål og sug til deg kunnskap, og husk å bruke kunnskapen riktig. Ikke skryt av det du kan eller fremhev deg selv i alle situasjoner.

Da vil du i beste fall bli oppfattet som en nerd, men det er nok like sannsynlig at folk trekker seg unna og syns du er en skikkelig bedreviter.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!