Råd mot kviser

Du gjør vel ikke dette med kvisen din?

Kan føre til flere kviser, arr, utvidede blodkar og større porer.

KVISEPROBLEMER: Følg disse fem rådene, så kanskje du slipper billig unna kvisekrisen. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

KVISEPROBLEMER: Følg disse fem rådene, så kanskje du slipper billig unna kvisekrisen. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Publisert Oppdatert

Det trenger ikke å bli helt krise selv om en kvise dukker opp på verst tenkelig tidspunkt.

Noen får mange kviser, mens andre får en kvise i ny og ne. Felles for oss alle er at vi gjerne skulle vært foruten.

Det er mye som kan forårsake kviser, og selvsagt er det ting du helst bør unngå å gjøre når kvisen har poppet frem.

Her er ekspertenes beste råd:

1. Unngå triggerne 

Er du veldig utsatt for å få kviser, bør du prøve å finne ut hva som trigger kvisene. Dette er individuelt fra person til person.

- Unngå de faktorene som trigger akkurat din hud. Vi vet at stress er en stor pådriver, men også mobiltelefonen din kan gi deg uren hud. Dette skyldes at friksjon, varme og bakterier fra telefonen kommer borti huden hele tiden, sier hudterapaut Ann-Kristin Stokke, som er fagsjef i hudpleieklinikken Skintific AS. 

Hormoner er også en trigger, så mange får mer kviser ved for eksempel menstruasjon eller graviditet.

- Mange sliter med kviser og akne på grunn av prevensjonsmidler. Ved bruk av hormonspiral og p-stav kan plagene vedvare lenge etter at du har sluttet å bruke prevensjon, forklarer Stokke.

2. Bruk riktige produkter

Dersom du bruker feil produkter, vil det kunne føre til uren hud. Ifølge Stokke er det veldig viktig å velge riktige produkter, tilpasset sin hud.

- De som er veldig plaget med mye kviser eller akne, bør søke profesjonell hjelp. De mest avanserte spesialproduktene, særlig de som er tilpasset voksenakne, er dyrere, men det er fordi det er produkter med høy konsentrasjon av aktive stoffer.

Men fortvil ikke dersom lommeboken ikke tillater de dyreste produktene, du kan få gode produkter til en mye rimeligere pris. De fleste hudpleieserier har disse produktene.

- Du kan få veldig gode produkter til tenåringsakne, som koster ned mot 200 kroner. Selv unge voksne kan bruke disse produktene, selv om de er beregnet på ungdomshud.

Noen reagerer på skjønnhets- og stylingprodukter. Parfyme og hårprodukter kan gi kviseutbrudd.

- Plastikkstoffene som finnes i mange hårprodukter kan gi kviser langs hårfestet. Og dersom du er for dårlig til å rense huden kan det bli liggende igjen rester, som igjen kan føre til kviser. Stylingprodukter kan også smitte via håret og fra putetrekket, til huden, så det kan være lurt å skifte putetrekk ofte, sier Stokke. 

3. Ikke pill!

Du har sikkert hørt det før, men når kvisa er moden skal det mye til for å unngå å klemme på den. Ifølge hudterapauten vil pirking kun gjøre vondt verre.

- Det beste er å overlate klemmingen til en hudterapaut. Dette er fordi huden må preppes og rengjøres nøye. Vi bruker spesielle verktøy for å åpne porene før vi klemmer, sier Stokke.

Om du tar saken i egne hender kan du trigge flere kviser, få arr, eller ende opp med utvidede blodkar og større porer.

4. Kvisekrise?

Noen er heldige, og får sjelden kviser. Men når man først får en skikkelig kvise, er det mange som blir helt fortvilet og lurer på hva i all verden de skal gjøre for å bli kvitt den fortest mulig.

- Ved kvisekrise finnes det punktbehandlingsprodukter som kan brukes rett på kvisa. Produktet skal påføres hver sjette til åttende time, og da vil kvisa bli borte ganske fort, forklarer Stokke. 

5. Spis og drikk riktig

Har maten du spiser innvirkning på huden din, og vil mye sukker føre til uren hud? Ifølge Stokke viser nyere forskning at ja, maten du spiser kan gi kviser.

- Sukker, melk og raske karbohydrater trigger kviser. Så dersom du sliter med uren hud, vil ikke Mc Donald’s være det beste valget. Spis mest mulig ren mat, laget fra scratch, råder Stokke.

Og dersom du skal ta deg en fest uten å måtte slite med fyllekviser i ettertid, er det lurt å velge tørr hvitvin fremfor søte drinker.

- Ifølge kinesisk medisin er det en link mellom ansiktet og de ulike organene i kroppen, hvor det sies at leverpunktet sitter mellom øyenbrynene. Derfor kan du få kviser mellom brynene etter en fyllekule.

Akne både blant tenåringer og voksne

Det er ikke bare egne feil eller dårlig mat som fører til kviser, noen er også genetisk disponert for akne, og alvorlighetsgraden varierer. Noen sliter med uren hud livet ut, mens andre bare får en kvise innimellom.

- I ungdomsårene er det viktig med god hudpleierutine og medisinsk hjelp samtidig. Medisinen kan være tøff mot hår og hud, så du må passe på at produktene beskytter huden, tilfører fuktighet og hindrer arrdannelse som medisinen kan gi, sier Stokke.

Stokke mener at akne kan oppleves som veldig traumatisk for mange tenåringer, selv om det er vanlig. 80 prosent får akne i løpet av ungdomsårene, og det finnes til og med egne supportgrupper på nettet.

Hormoner og stress

- Det kan være svært problematisk for tenåringer å ha uren hud, det viktigste i den alderen er jo å ha en plettfri hud! Heldigvis vil det ofte gi seg når man nærmer seg 20, men så kan man få det tilbake igjen etter fylte 30.

I dag er det en stor andel kvinner som får akne i 35-40-årsalderen, gjerne linket opp mot hormoner og stress.

- Før var det et mer ukjent problem, da snakket man ikke om voksenakne. Men nå jobber vi like mye med kviser hos voksne mennesker, hvor det er typisk med utbrudd på haken og kjeven. 

Gode produkter er avgjørende

Lillian Natås i Din Hudterapaut har jobbet som hudterapaut siden 1999. Hun kan understreke viktigheten av å bruke riktige produkter.

- Du får bedre og sunnere hud av gode hudpleierutiner. Vær flink til å rense huden godt, også dersom du ikke bruker sminke. Det er viktig å ha gode rutiner både morgen og kveld, sier hun.

Mange tror at man skal bruke produkter som tørker ut kvisene. Ifølge Natås er dette helt feil.

- Det gir helt motsatt effekt, slik at kvisene blir verre! Det vil øke talgproduksjonen, som vil føre til mer kviser. Det er viktig å gi huden masse fuktighet. Jeg har tenåringer selv, og ved et kviseutbrudd hjelper det veldig å gi en god peeling, fuktighetsmaske, og smøre med en god fuktighetskrem.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning