Overgangsalderen

Gjør overgangsalderen spiselig

Ved å slutte å fylle kroppen med giftstoffer kan overgangsalderen utsettes, hevder islandsk kostholdsguru.

SUNT ER FORTSATT SUNT: Selv om den nye studien viser at kosthold ikke hadde avgjørende betydning for hvorvidt man får kreft, spiller det definitivt en rolle i forhold til vekt. Overvekt vil fortsatt gi disposisjon for enkelte krefttyper.

SUNT ER FORTSATT SUNT: Selv om den nye studien viser at kosthold ikke hadde avgjørende betydning for hvorvidt man får kreft, spiller det definitivt en rolle i forhold til vekt. Overvekt vil fortsatt gi disposisjon for enkelte krefttyper. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Publisert Oppdatert

Thorbjörg Hafsteinsdottir mener at ved å legge om kostholdet kan overgangsalderen utsettes med flere år. Dette har hun erfart i sitt arbeid med kvinner med fertilitetsproblemer. Disse kan blant annet ha ujevne menstruasjonssykler, som kan være tegn på begynnende overgangsalder.

- Dersom kvinnen fortsatt er i fødselsdyktig alder, vil det kunne være en risiko for henne å få symptomer på overgangsalder, sier Hafsteindottir til klikk.no.

- Mister man evnen til å produsere egg, kan det ikke omgjøres.

Målsettingen er derfor å skyve på overgangsalderen og vedlikeholde en god fruktbarhet så lenge det er ønskelig.

Galt kosthold

Hafsteinsdottir har jobbet mye med kvinner med fertilitetsproblemer. I dette arbeidet har kosthold vært et sentralt element.

- Dette har jeg gode erfaringer med. Det viser seg at kvinner med ujevne menstruasjonssykluser, som jo er et symptom på overgangsalder, har et galt kosthold og mosjonerer for lite. Når dette er rettet opp kommer også menstruasjonssyklusene tilbake i system.

Les også: Er du fertil om fem år?

Kolesterol viktig

Kvinners fruktbarhet påvirkes av hormonbalansen i kroppen. Kommer balansen i ulage, vil dette kunne svekke fertiliteten.

- Svarene ligger i livsstilen. Kvinner lider av fettredsel og fyller seg daglig med miljøgifter, sier hun til den danske Jyllands-posten.

- Vi er oppdratt til å være redde for fett. Men det har fått konsekvenser for kvinnene, fordi de trenger det gode fettet (umettet fett, red. anm.) for å produsere hormoner, utdyper Hafsteinsdottir til klikk.no.

- Det er kolesterol som danner utgangspunktet for produksjon av kjønnshormoner, sier overlege Mette Haase Moen ved Kvinneklinikken på St. Olavs Hospital i Trondheim, og en av landets fremste eksperter på kvinner og overgangsalderen.

Les også: Slik spiser du deg fruktbar

For mye sukker

Hafsteinsdottir mener at det også handler mye om å fjerne negative stoffer fra kroppen, blant annet sukker.

- For mye sukker vil påvirke kvinnens hormonsystem.

Haase Moen avviser derimot at sukker har direkte betydning for produksjonen av kvinnelige kjønnshormoner.

- Unngå hormonforstyrrende mat

Hafsteinsdottir er opptatt av at kostholdet skal inneholde gode fettstoffer og gode proteiner, og har skrevet mye om dette i boken sin "10 år yngre på 10 uker".

- Sørg også for tilskudd av vitaminer som sink, selen, magnesium, B6, B9 og B12. Spis så mye økologisk som mulig, slik at man unngår mest mulig hormonforstyrrende mat.

Les også: Den perfekte alder for barn

- Overgangsalderen kan ikke utsettes

Til forskjell fra Hafsteinsdottir mener Haase Moen at overgangsalderen ikke kan utsettes ved å endre til en sunnere livsstil.

- Ved uregelmessige menstruasjoner som skyldes unormal eggløsning, kan imidlertid den normale syklusen gjenopprettes ved at kvinnen går ned i vekt. Vi vet også at hos røykere inntreffer overgangsalderen ett til to år tidligere.

Les også: Timing er viktigst for å bli gravid

Eggbank

Ifølge Haas Moen ligger alle kvinnens egg klare i fosterlivet i de øyeblikk hun fødes, som en form for eggbank.

- Rundt 500 egg kommer til eggløsning, resten av dem går til grunne i det som kan kalles en programmert celledød. Men vi har dessverre ingen mulighet til å hindre denne prosessen, utover det å unngå å røyke.

Les også:

Kunsten å planlegge barn

Derfor blir ikke magen den samme etter fødselen

Les mer på Klikk Helse

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning