Farlig ferie

Unngå sort hennatatovering

Sprukken hud, arr og hevelse kan være følgene av sort hennafarge.

RØD HENNA: Den tradisjonelle tatoveringen kjennetegnes ved en rødbrun farge, og er ikke farlig.

RØD HENNA: Den tradisjonelle tatoveringen kjennetegnes ved en rødbrun farge, og er ikke farlig. Foto: Foto: Crestock

Publisert Oppdatert
FARLIG: Den sorte hennafargen kan gi allergiske reaksjoner, i verste fall varige men.

FARLIG: Den sorte hennafargen kan gi allergiske reaksjoner, i verste fall varige men. Foto: Foto: Crestock

Mange synes det er spennende å ta hennatatovering når de er på ferie i utlandet. Det mange ikke vet er at fargen som finnes i svarte hennatatoveringer kan være farlig.

- Sort hennatatovering kan medføre kraftige allergiske reaksjoner. Kløe, sprukken hud, sår, hevelse og arr kan komme som følge av kroppsmalingen, sier Julie Tesdal Håland hos Mattilsynet.

Reaksjonen viser seg vanligvis etter ett til tre døgn, i noen tilfeller først etter tolv døgn.

- Den opprinnelige hennatatoveringen, som har en rødbrun farge, er ufarlig. Det er den sorte hennatatoveringen du bør styre unna, sier Håland.

Les også:

Flyturene du ikke vil oppleve

Angelinas nyeste tattis

Kontakt lege

For å oppnå det sorte blekket, og sikre tatoveringen lang varighet, benyttes det et høyt konsentrat av paraphenylenediamine (PPD) og paratoluendiamin (PTD).

Fargestoffet som brukes i tatoveringen blir værende i huden over en lang periode og kan derfor gi symptomer flere måneder i etterkant.

- Dersom du får en reaksjon er det viktig at du behandles av lege så fort som mulig. Dette kan være skummelt dersom du befinner deg i utlandet, og er langt fra legehjelp. I verste fall kan du gå inn i allergisk sjokk, sier Ina Haakensen, daglig leder på Skin in Klinic.

Er du usikker på om du er allergisk, kan du finne ut dette på egenhånd.

- Påfør en liten mengde av hennafarge i albuleddet, her er huden tynn og følsom. La fargen sitte der natten over. Får du ingen allergisk reaksjon, er det ingen fare, sier Haakensen.

Allergi du aldri blir kvitt

Har du først utviklet allergi mot PPD blir du aldri kvitt den. Hårfargemidler som inneholder PPD skal være merket med p-phenylenediamine i ingredienslisten. Andre produkter som kan inneholde PPD, for eksempel en del svarte tekstiler, trykkfarger og lær- og pelsfarger, er vanligvis ikke merket. Det kan derfor være vanskelig å unngå fargestoffet i dagliglivet. I EU - land er det ulovlig å bruke PPD i hennatatoveringer, men de ulovlige fargene er likevel i bruk enkelte steder.

Les også:

De verste hotellene

Bedre plass med vakuum

Tilbake til Klikk Reise

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning