Unngå å bli tynn i håret

Syndene som gir tynt hår

Det finnes et par ting du ikke bør gjøre for ofte.

SKÅNSOM: Du må passe på hodebunnen også, ikke bare håret.

SKÅNSOM: Du må passe på hodebunnen også, ikke bare håret. Foto: Illustrasjonsfoto: Thinkstockphotos

Publisert Oppdatert

Det er mange underliggende årsaker til håravfall, som arv, sykdommer og infeksjoner, men noen årsaker til at vi mister hår, rår vi faktisk over selv.

Vi har dukket ned i havet av myter og påstander, og sjekket dem opp med anerkjente Cato Mørk, hudlege dr.med. ved Akershus hudlegesenter og professor ved NTNU i Trondheim, og hudlege Jon Langeland ved Hudklinikken i Oslo.

Resultatet er en liten oversikt over hårsynder disse to mener at det er faglig hold i å nevne.

Jon Langeland svarer også på alt du lurer på om hud og hår, via spørretjenesten Doktoronline.no.

Gjør minst mulig med håret!

For hvem ønsker vel ikke å beholde sitt ungdoms hår så lenge som mulig?

- Første bud er å gjøre minst mulig med håret. Håret er bygget opp av små taksteiner, kutikula-skjell. Når disse ødelegges går det fort utforbakke med håret, sier Mørk som også er redaktør for nettstedet Huddoktor.no.

Et skadet skjellag kan forbedres når det får tid til å regenerere seg, men kan trolig ikke repareres helt.

- Det er litt som med huden ellers også, de som har kviser gjør ofte for mye ting i huden, og en del av de som har hårproblemer, de gjør for mye i hodebunnen eller i håret, sier Langeland.

Visste du forresten at huden er en av tingene som kan avsløre din biologiske alder? Sjekk dette.

De største hårsyndene

Hodebunnsproblemer

Seborrhoisk dermatitt (avflassende eksem) og psoriasis (en kronisk inflammatorisk hudsykdom som gir tykke skjelldannelser) er to vanlige hodebunnsproblemer som kan føre til flass, og derfor også kløe/kloring.

Pediculosis capitis (hodelus) og dermatofytosis capitis (soppinfeksjon i skalpen) går innunder infeksjoner som også kan medføre kløe/kloring.

Kløe/kloring kan forårsake friksjon, som kan være skadelig for hårrøttene, dersom man gjør dette i uttalt grad over lengre tid.

Kilde: Huddoktor.no

Gjøre minst mulig med håret, det vil altså si at noen hårfrisyrer og eller hårbehandlinger skader håret?

- En frisyre som kan skade håret er permanenten som deretter gres eller tuperes bakover for å gjøre håret luftig. Den kan føre til hårtap på sikt, fremhever Mørk.

Hudlege Jon Langeland vil også advare mot tupering i seg selv.

- Når man tuperer håret hakker man opp den fine overflaten på håret slik at det ser flisete og dødt ut. Disse skjellagene skal ligge som pene takstein nedover, og gjør man veldig mye sånt med håret og gir småtraumer på hårene, er ikke det bra, påpeker Langeland.

- Stramme hårfrisyrer kan skape en friksjon som ødelegger hårrøttene, og kan på den måten være en medvirkende årsak til at håret ditt eldes før tiden, ifølge Mørk.

Dette har et eget navn, traksjonsalopeci, som er hårtap på grunn av langvarig traksjon (dragning/trekking) i håret som ofte skyldes en frisyre som for eksempel stramme hestehaler eller fletter, og som kan få hårfestet til å rykke stadig bakover. Det samme ses ved hyppig bruk av stramme hårruller.

- Kløing og kloring i hodebunnen kan dessuten medføre friksjon som kan føre til hårtap, påpeker Mørk.

Mange myter..?

HÅRSYNDER: Stramme hårfrisyrer og hyppig bruk av stramme hårruller kan slite håret unødig.

HÅRSYNDER: Stramme hårfrisyrer og hyppig bruk av stramme hårruller kan slite håret unødig. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Når det gjelder hva som skader håret permanent og ikke bare mens man holder på, finnes det mange myter, skal vi tro trikologene Tor Verner Meyer og Lars Eivind Os.

(Trikologi: Læren om hår og hodebunn, red.anm.)

- Noen av de vanligste mytene er at man mister mer hår av å bleke, farge, tupere, permanentkrølle, føne og bruke hårspray i det, sier Lars Eivind Os, daglig leder av International Hairstudio i Oslo, selv trikolog med spesialisering innen laserterapi av ulike hårtapssykdommer.

- Ovennevnte kan utvilsomt gjøre at håret som er utenfor kroppen, altså det vi kan se, oppleves og ser tynnere ut, men det er viktig å huske på at håret er dødt materiale. Hårsekkene er ikke i stand til å merke om håret blir bleket, farget eller permanentert. Hårsekkene skades ikke av dette, og håret vil vokse ut like tykt og sterkt igjen, sier Os.

Han får støtte av trikolog Tor Verner Meyer, daglig leder av Tops Apollo Senter i Bergen, hovedforhandleren i Norge av trikologibehandling.

- Hårsekkkene ligger 3-5 millimeter under huden i hodebunnen, så derfor trenger ikke løsemidler ned i hårsekkene. Dette påvirker altså kun det ytre håret, og skader ikke håret permanent. Det er kun hårskaftet som blir ødelagt, sier Verner Meyer.

- Jeg tror det er grunn til å være skeptisk

Hudlege Jon Langeland stiller seg skeptisk til dette resonnementet.

- At varmebehandling ikke kan ha effekt på hårrøttene for eksempel er jeg ikke sikker på om man har rett i, sier han.

- Jeg tror det er grunn til å være skeptisk til alt for mye varmebehandling i selve hodebunnen. Å avvise kategorisk at det kan påvirke håret holder ikke mål. Dette vet vi ikke helt sikkert, derfor kan vi heller ikke utelukke at det kan ha en negativ effekt, sier han.

Selv det å holde på i hårtuppene, for eksempel med varmetenger, fraråder han.

- At kjemiske løsemidler ikke trenger ned i hårsekkene for eksempel ved bleking kan man heller ikke uten videre vite. Man kan til og med få et opptak av hårfargemiddel i kroppen når man driver med dette. Så det ville jeg ikke følt meg for trygg på og heller tatt det motsatte standpunktet og vært litt forsiktig, sier Langeland.

Hårfargemidler kan gi toksiske og allergiske reaksjoner, ifølge Langeland.

Unngå småskader

- Det er blitt sånn at man skal gjøre så voldsomt mye med håret, og det er ikke bra, understreker hudlege Jon Langeland.

- Man kan se ut som en ballong i fjeset av allergiske reaksjoner etter hårfarging. En av de hyppigste sykdommene i frisørsalongen er dessuten håndeksem, en god indikator på at det som drives med i salongene i dag ikke er sunt for huden, og da kan det nok også noen ganger være skadelig for håret, understreker hudlege Jon Langeland.

BLEKING: Hudlege Jon Langeland er skeptisk til kjemiske behandlinger av håret, og savner flere frisørsalonger som tilbyr mindre skadelige produkter og behandlinger.

BLEKING: Hudlege Jon Langeland er skeptisk til kjemiske behandlinger av håret, og savner flere frisørsalonger som tilbyr mindre skadelige produkter og behandlinger. Foto: Illlustrasjonsfoto: Istockphoto.com

Det samme gjelder innen hudpleie.

- Man driver ikke så mye konserverende, men gjør mange radikale ting, sier han.

Langeland ønsker seg at frisører skal tilby mer konserverende behandlinger.

Både kjemiske og ikke-kjemiske behandlinger forårsaker traumer og skader på hårene. .

Tar man pause fra ting som gjøres mest ute på hårene, som tupering, kjemisk bleking og annen aktiv behandling, så kan likevel håret komme seg fort.

- Men de fleste synes det er for slitsomt å vente, for det vil jo eventuelt medføre en periode der de ser ikke ut i måneskinn. Da vil de heller se ut som Doris Day hele tiden, sier hudlege Jon Langeland.

5 tips til deg som vil ta vare på håret:

Dette er det viktigste, mener ekspertene:

1. Gjør minst mulig med håret; unngå kjemiske behandlinger og stopp i hvert fall hvis det skjer en strukturendring med økt brekkasje av håret!

2. Unngå permanentbehandling så sant det er snakk om «en siste utvei», denne frisyren kan gi hårtap.

3. La langt hår henge fritt og unngå stramme signaturfrisyrer som «trekker» i håret og kan føre til hårtap.

4. Ta hodebunnsproblemer på alvor, kløing og kloring kan faktisk skape friksjon som kan medføre hårtap.

Hudlege Jon Langeland påpeker at han har sett lite til hårtap hos sine pasienter med psoriasis i hodebunnen som både har brukt kortisonsalver og klødd seg mye, og stiller seg mer skeptisk til hodebunnsmassasjer.

Merk også at det finnes sykdommer der man får kviser i hodebunnen som følge av betennelser, noe som kan føre til cicatriciell alopeci eller arrdannende hårtap. Betennelsen kan skade hårrøttene og få håret til å forsvinne i et stort område, og dette kommer aldri tilbake.

5. Velg børster med lang avstand mellom tennene, og husk balsam, anbefaler hårekspert Cato Mørk.

I dag er det mange som hevder at et kosthold som ikke er optimalt tilstopper hårsekkene og dreper hårvekst, men dette er det ikke faglig hold i, ifølge hudlegene Cato Mørk og Jon Langeland - med mindre man lider av alvorlig under- eller feilernæring.

Spør hudlege Jon Langeland om det du lurer på om hud og hår her.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Avføringen avslører deg

Slik finner du din biologiske alder

Slik blir du kvitt pigmentflekkene

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning