Hudfarge - Mørk eller lys?

Slik har din hudfarge forandret seg

Dine forfedre hadde antagelig en helt annen hudfarge enn deg.

RASK ENDRING: Selv om du eventuelt er hvit i dag, kan dine relativt nære forfedre ha hatt en langt mørkere hudfarge. Eller vice versa.
RASK ENDRING: Selv om du eventuelt er hvit i dag, kan dine relativt nære forfedre ha hatt en langt mørkere hudfarge. Eller vice versa. Foto: Foto: Colourbox.com
Sist oppdatert

Finn din egentlige hudfarge

Her er fremgangsmåten for å finne den reelle, upåvirkede hudfargen din:

  • Løft albuen mot taket og ta en titt på huden på innsiden av overarmen. Denne delen av kroppen utsettes praktisk talt aldri for sol.
  • Den fargen du da ser, er det forskerne kaller grunnfargen din, skal vi tro professor Nina Jablonski fra Penn State Department of Anthropology i USA.

- Men den fargen du har i dag, er neppe den samme som forfedrene dine hadde, understreker Jablonski.

Selv om både du, mammaen og pappaen din har en hudfarge i dag, kan din tipp-tipp-tipp-tipp oldefar ha hatt en helt annen hudfarge enn dere.

Og ikke fordi han var fisker og stakk innom bygda til din tipp-tipp-tipp-tipp oldemor...

100-200 generasjoner

Tradisjonelt har forskerne trodd at hudfarge har endret seg sakte i befolkningen, men skal vi tro den amerikanske antropologen Nina Jablonski, hadde dine forfedre bare 100 til 200 generasjoner bakover i tid, en helt annen hudfarge enn deg, ifølge National Public Radio.

- Dette er en veldig rask forandring - det er kun snakk om et øyeblikk historisk sett, sier antropologen, som leder Penn State Department of Anthropology.

Les også: Fet av fete foreldre

Nye metoder

Forfedrene til befolkningen i sørlige deler av India og Sri Lanka skal for eksempel ha vært langt lysere enn de er i dag. Siden de flyttet sørover fra nordlige områder fikk de en mørkere pigmentering, sier Jablonski, som tror det samme kan ha skjedd mange andre folkegrupper.

Noe av bakgrunnen for påstanden om de raske endringene i hudfarge, er nye metoder som tas i bruk for å sjekke når spesielle geografiske grupper fikk den hudfargen de har i dag.

Mørke blir lysere og omvendt

Forandringen i hudfarge har med melanin å gjøre, nærmere bestemt det mørke pigmentet i huden.

Nivået av dette pigmentet skal ha endret seg sakte, men sikkert når forskjellige folkegrupper flyttet på seg, for å tilpasse seg lysforholdene i det nye området.

Visste du...

  • at huden trenger UV-stråler for å produsere D-vitaminer
  • at folk med mørk hud trenger fem - seks ganger mer sol enn hvite før de får nok D-vitamin.
  • at svart hud tåler opptil ti ganger mer sol enn hvit hud før den blir brent.
  • at det mørke pigmentet i huden heter melanin.
  • at kvinner vanligvis har litt lysere hudfarge enn menn, innenfor samme folkegruppe.

Kilder: www.npr.org, www.nrk.no

Dermed kan folkegrupper som tidligere hadde mørk hudfarge ha blitt lysere, og en folkegruppe med lys hudfarge kan ha fått mørkere hud.

Les også: Han bør ligne på pappa

Sjimpansehud

Menneskehuden og dens farge ser alltid ut til å ha forandret seg, noe de fleste forskerne er enig i.

Skal vi si heldigvis - med tanke på at mange forskere tror mennesket hadde hår og hud som sjimpansene langt tilbake i tid, nærmere bestemt lys hud under svart hår, forteller Lege Johan Moan til NRK.

Foretrekker mørke menn

I dag varierer menenskets hudfarge fra helt lys til helt mørk. Og skal vi tro forskning gjort av Universitetet i Toronto, har kvinner og menn forskjellige preferenser for hvilke hudfarger vi ser på som mest attraktive.

Den kanadiske studien viste nemlig at kvinner foretrekker menn med mørk hud, blant annet fordi det assosieres med sex, virilitet, mystikk og fare.

Menn derimot, foretrekker kvinner med lys hud - som assosieres med uskyld, renhet, sårbarhet og jomfruelighet, ifølge The Independent.

Les også: Tvillinger med ulik hudfarge

Klikk Helse

Denne saken ble første gang publisert 05/02 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også