Skjønnhetsmaten!

Et høyt inntak av C-vitamin og linolsyre og lite fett og karbohydrater er gunstig for å holde huden frisk og sterk lengre. Røyking og sol er hudens verste fiende.

SKJØNNHET FRA NATUREN: Det er ikke bare hva vi smører på huden som gir oss en frisk og smidig hud. Minst like viktig er hva vi spiser og hvordan vi lever.

SKJØNNHET FRA NATUREN: Det er ikke bare hva vi smører på huden som gir oss en frisk og smidig hud. Minst like viktig er hva vi spiser og hvordan vi lever. Foto: FOTO: Crestock

Publisert Oppdatert

Ja til C-vitamin

Ifølge en studie presentert i tidsskriftet "The American Journal of Clinical Nutrition" har C-vitamin flere biologiske roller i huden, blant annet deltar det i produksjonen av bindevev (kollagen), i regenerasjonsprosessen og i sårtilheling av huden.

For lite C-vitaminer kan derfor være forbundet med rynkete og tørr hud. Studien viser også at et høyt inntak av mat som inneholder linolsyre (en umettet fettsyre) er gunstig med hensyn til å forhindre tørr og tynn hud hos kvinner.

Fettsyre

Linolsyre er det samme som omega-6 fettsyre, og er en essensiell fettsyre som kroppen ikke kan produsere selv. Man vet at for lite av denne fettsyren kan gi tørr og flassete hud.

Også omega-3 er viktig for huden, ikke minst for denne syrens antiinflammatoriske egenskaper. Få derfor i deg mye fet fisk, nøtter og rapsolje!

Antioksidanter

C-vitaminkilder

Appelsiner, tomater

Linolsyre kilder:

Soyaolje, rapsolje, mørkegrønne bladgrønnsaker, nøtter, fisk og fiskeolje.

Mye tidligere forskning er gjort på bruken av antioksidanter, som beskytter kroppens celler. Antioksidantene motvirker skader fra såkalt frie radikaler, som utvikles i høy grad når man røyker eller utsettes for mye og sterk sol.

Huden inneholder naturlig ulike antioksidanter som C- og E-vitamin, samt koenzym Q10, som et forsvar mot frie radikaler. Når vi er i solen sluser kroppen mer antioksidanter til huden og da gjelder det å ha fylt på.

Man antar at antioksidanter hjelper til å bremse hudens aldring, og det har man også sett i forsøk som hovedsakelig har omfattet virkningen av hudkremer tilsatt antioksidanter.

Dårlig hud av mangler

Når det gjelder B-vitaminer finnes det ikke så mye forskning, men sikkert er det at mangel på vitaminet kan gi hudsykdommer som pellagra (grov hud), annulær stomatitt (såre sprekker i munnvikene), samt gjøre huden solømfientlig. De fleste vitaminmangler kan gi hudforandringer i en eller annen form. I dag brukes mye A- og D-vitamin, sink og fettsyren GLA (gammalinolensyre) i behandlingen av en rekke hudplager.

Unngå karbohydrater

Også mye fett og karbohydrater i kosten ser ut til å ha en negativ virkning på hudens aldring. Studien viste også at lavt inntak av protein og A-vitamin kan øke hudens skjørhet og dermed gi et rynkete utseende.

Likevel er det trolig miljøet som påvirker hudens aldring mest. Sol, forurensning, røyking og stress er alle faktorer som setter i gang reaksjoner som igangsetter dannelsen av rynker. Den underliggende årsaken er da såkalte frie radikaler. I tillegg har lav kroppsmasseindeks, stoffskiftet og menstruasjon eller ikke noe å si for hudens aldring.

(Kilde: Pasienthåndboka, lege Stig Bruset)

Les mer i klikk.no

Helse

Kosthold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning