Fjerning av tatovering

Se denne tatoveringen bli fjernet

Som 18-åring fikk Catrine (36) sin første tatovering. Det tok tre år å fjerne den.

TATOVERING. Catrine Gustavsen tatoverte en drage på det ene brystet da hun var 18. Det var en omfattende prosess å få den fjernet.
TATOVERING. Catrine Gustavsen tatoverte en drage på det ene brystet da hun var 18. Det var en omfattende prosess å få den fjernet. Foto: FOTO: Privat
Sist oppdatert

Noen farger sitter godt

Det er forskjell på hvor godt de ulike fargene sitter. Grønt og lyseblå er vanskeligst å fjerne, mens svart og rødt blir borte lettere. Det er også forskjell fra til person til person hvor godt fargen sitter i huden.

Kilde: Tone Ørnholt ved Oslo kosmetiske lasersenter

Den første tiden var Catrine Gustavsen veldig stolt over dragen sin. Den strakte seg fra brystvorten og omtrent ti centimeter oppover brystet, og hun ville gjerne at alle skulle se den.

- Men med årene forandret både dragen seg og jeg meg. Jeg begynte å skamme meg over den, og da jeg fikk barn for fem år siden var jeg veldig redd for at noen skulle se den for eksempel når jeg ammet, sier hun.

Mange kommentarer

Det å kle på seg en utringet topp eller kjole ble etter hvert helt uaktuelt. Dragen tittet frem, og den var et så stort blikkfang at den måtte bli kommentert.

- Selv ville jeg jo ikke snakke om den, så da ble det til at jeg unngikk å kle meg slik at den syntes. Den passet heller ikke inn med slik jeg ønsket å bli oppfattet. Jeg er ikke i mot tatoveringer generelt, og har tatoveringer både på leggen og håndleddet som jeg er fornøyd med, men dragen betydde ingenting for meg og var kun til frustrasjon, sier hun.

Lyst på tatovering? Slik blir den vellykket.

KNUSER: Fjerning av tatoveringen foregår ved at fargestoffet blir knust. Etterpå må kroppen gjøre jobben.
KNUSER: Fjerning av tatoveringen foregår ved at fargestoffet blir knust. Etterpå må kroppen gjøre jobben. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen HM Foto

Måtte bort

SMERTE: Sykepleier Camilla Wessel jobber med Catrine Gustavsens tatovering. Behandlingen er smertefull, særlig i starten.
SMERTE: Sykepleier Camilla Wessel jobber med Catrine Gustavsens tatovering. Behandlingen er smertefull, særlig i starten. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen HM Foto

Da Catrine rundet 30 bestemte hun seg for at det var på tide å gjøre noe med tatoveringen. Dragen måtte bort fra brystet, nesten koste hva det koste ville.

- Jeg begynte å lete på nettet etter informasjon om fjerning med laser. Det sto mye om arr, og jeg bestemte meg for at jeg ville gjøre dette slik at det kunne bli bra. Det betydde mange behandlinger, men jeg syns det var greit å bruke litt tid på dette, sier hun.

Valget falt etter hvert på Oslo kosmetiske lasersenter, og for tre år siden startet behandlingen.

Veldig vondt

- Nå har jeg gått til behandling hver 6-8 uke i tre år - kun med unntak av sommeren. Man behandler nemlig ikke solbrun hud, og huden har dessuten godt av å hvile. Nå er dragen nesten ikke synlig lenger, sier hun.

Likevel regner hun med å måtte bruke inntil et år til før hun er helt i mål. Det verste er imidlertid over - også med tanke på smerte.

- Det er 100 ganger vondere å fjerne en tatovering enn å ta den, så derfor er det kjempeviktig å tenke seg nøye om før man lar seg tatovere. Jeg holdt pusten mens de hold på de første gangene, og de som jobber der måtte snakke med meg hele tiden for å få meg til å tenke på noe annet, sier hun.

De første behandlingene er nemlig vondest, og smerten avtar etter hvert som det blir mindre farge igjen.

Trodde du at kvinner har høyere smerteterskel enn menn? Sjekk ut denne og andre myter om kvinnekroppen.

Nesten ikke arr

FJERINING: Catrine Gustavsen får fjernet en tatovering på venstre bryst ved Oslo kosmetiske lasersenter. Behandlingen gis av sykepleier Camilla Wessel.
FJERINING: Catrine Gustavsen får fjernet en tatovering på venstre bryst ved Oslo kosmetiske lasersenter. Behandlingen gis av sykepleier Camilla Wessel. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen HM Foto

Prislappen er hun fornøyd med selv om det er dyrt å angre. Hun fikk en fastpris på arbeidet som lå mellom 10 000 og 15 000 kroner. Til sammenligning kostet det rundt 500 kroner å ta tatoveringen for snart 20 år siden.

Ikke for gravide

Man kan ikke fjerne tatoveringen sin med laser mens man er gravid. Har du begynt å fjerne tatoveringen før du blir gravid, må du derfor ta en pause til etter at babyen har kommet.

Kilde: Tone Ørnholt, Oslo kosmetiske lasersenter

- Men det har føltes helt greit både å bruke tid og penger på dette. Jeg er veldig fornøyd med resultatet og har nesten ikke arr, og nå kan jeg endelig gå i pene kjoler igjen uten å skamme meg over at jeg har en drage på brystet, sier Catrine.

Les også om bloggeren Maren Kristianes erfaring med brasiliansk voks.

Vanlig å fjerne

Ifølge Tone Ørnholt ved Oslo kosmetiske lasersenter er Catrine Gustavsen langt fra alene om å ønske bort tatoveringer tatt i ungdomstiden. Det er mange som angrer, og stadig flere går til det skritt å fjerne gamle tatoveringer.

- De mest vanlige er de med navn, datoer, de svært synlige samt tatoveringer som er tatt i beruset tilstand. Det som virket som en god idé da man var 20, føles kanskje ikke like smart når man er 40, sier hun.

Forsiktig prosess

Hun forteller at man må regne med 10-15 behandlinger for å fjerne en tatovering, og i dag vil prislappen ligge på 15-20 000 kroner.

- Det er svært viktig at behandlingene ikke tas for ofte og at arbeidet gjøres forsiktig slik at det blir minst mulig arr, sier hun.

Rent praktisk knuses fargemolekylene og deretter må kroppen få tid til å rydde opp selv.

Prosessen fortsetter også etter at man forlater klinikken, så en del vil merke at tatoveringen blekes betydelig i perioder de ikke kommer til behandling.

Kvinner har mange erogene soner. Sjekk ut hvor de er.

Hjemmelagde tatoveringer

- Etter fullført behandling kan man regne med at tatoveringen er helt borte. Man oppnår gode resultater når man tar seg god tid, og det syns de fleste er greit når de har gått rundt og vært misfornøyde med tatoveringen sin i flere år, sier Tone Ørnholt.

Hun legger til at også hjemmelagede tatoveringer lar seg fjerne, og ofte sitter ikke disse så dypt i huden som de som er tatt av profesjonelle tatovører.

TID: Det er en langvarig prosess å fjerne en tatovering. Det kreves mange behandlinger, og mellom hver gang skal det gå tid slik at man unngår arr.
TID: Det er en langvarig prosess å fjerne en tatovering. Det kreves mange behandlinger, og mellom hver gang skal det gå tid slik at man unngår arr. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen HM Foto

- Vi fjerner en del av disse også, for det kan være litt vanskelig å bli tatt seriøst når man sitter der med "F uck you" over fingrene sine, sier hun.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Sjekk om du kan gi blod

Derfor trenger ansiktet egen krem

Alt om kvinnens skjulte underliv

Dette gjør fylla med kroppen din

Denne saken ble første gang publisert 09/11 2012, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også