Skallethet

Kur mot hårtap

Nå er forskerne et skritt nærmere en kur mot skallethet. De har funnet to gener som gir en dramatisk økning i tap av hår hos menn.

TIDLIG SKALLETHET: Forskere har funnet to genetiske varianter av kromosom 20. Sammen med X-kromosomet øker de sannsynligheten for blank isse i ung alder.

TIDLIG SKALLETHET: Forskere har funnet to genetiske varianter av kromosom 20. Sammen med X-kromosomet øker de sannsynligheten for blank isse i ung alder. Foto: Foto: Crestock

Publisert Oppdatert
ÅRSAKEN IDENTIFISERT: Nå gjenstår bare å lage en tilfredsstillende behandling.

ÅRSAKEN IDENTIFISERT: Nå gjenstår bare å lage en tilfredsstillende behandling. Foto: Illustrasjon: Roar Melin

For menn med begge gen - arvestoffer - er sannsynligheten for tidlig skallethet sju ganger så høy som for andre. En av sju menn er bærere av denne kombinasjonen.

Det er hovedårsaken til mannlig skallethet, der håret tynnes fra vikene i en m-form.

Arvelig fra mor

En av tre menn mister håret på denne måten før de fyller 45 år. Studier viser at minst åtte av ti tilfeller er arvelige. Ekspertene visste at en genetiske variant som er ansvarlig for hårtap, ligger i X-kromosomet, noe som betyr at risikoen er arvet fra morens side av familien.

Les også: Slik eldes du

Men nå har altså forskerne funnet to genetiske varianter på kromosom 20, som er knyttet til skallethet. Disse, når de er til stede hos menn som også har X-kromosomet, øker sannsynligheten for blank isse.

Mer effektive

Professor Tim Spector ved King's College i London, som jobbet på DNA-studien av mer enn 1125 menn, sa det kunne bidra til å identifisere menn i risikosonen lenge før hårtapet viste seg. Dermed kan de også tilby en behandling.

Det er ingen tvil om at vitenskapen kan lage forebyggende terapier som er langt mer effektive enn behandling når hårtapet for lengst har satt inn.

15 prosent av alle menn

Professoren var for øvrig overrasket over at så mange menn bærer denne genkombinasjonen som fører til blank isse i ung alder. Vi snakker om 15 prosent av alle menn.

Nå er altså årsaken identifisert, og neste skritt er å finne en tilfredsstillende behandling. Snart er forhåpentligvis hår en selvfølge for enhver norsk mann - så sant vedkommende ønsker det!

Les mer:

Vi Menn - Ny viten

Klikk Helse/mann

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning