Kontaktlinser

Kontaktlinsene fra bakvendtland

Nattlinser som tryller.

NATTLINSER: Når kveldsstellet er ferdig, settes de på. Så sover du en god natts søvn, og tar dem av deg når du står opp neste morgen.

NATTLINSER: Når kveldsstellet er ferdig, settes de på. Så sover du en god natts søvn, og tar dem av deg når du står opp neste morgen. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Publisert Oppdatert

Så å si alle får dårligere syn i 40-50-årsalderen. Da kan nattlinser som gir deg bedre syn dagen etter, være et godt alternativ.

Men hva er egentlig nattlinser?

- Det er linser som du setter på øyet når du legger deg, og tar ut når du våkner neste morgen. Linsen er skapt for å brukes når du sover, men går også an å bruke på dagtid, selv om det er unødvendig.

Det er en velprøvd linse, spesielt tilpasset ditt øye, sier Catarina Ericson, som er optiker med 28 års erfaring.

Hun driver øyeklinikken C-Optik i Kalmar i Sverige.

Nattlinser gir midlertidig fasongforandring

Hva skjer når du har nattlinsene på om natten?

- Det formes et lite væskekammer med tårer mellom kontaktlinsen og hornhinnen. Det lufttrykket som øyelokket og linsen påfører hornhinnen, gjør hornhinnen midlertidig flatere. Dette skjer ved at små deler av hornhinnens celler forandrer tykkelse. Dette gir den samme fasongforandringen som laserkirurgi for nærsynthet, men bare midlertidig, altså minst et døgn, sier optometrist Ingebret Mojord hos Mojord & Thoresen i Fredrikstad.

Han har 35 års erfaring som kontaktlinsespesialist og har arbeidet med natterapi siden 1996.

Uansett hva slags linser eller briller du bruker, må du passe på å holde styrken oppdatert i forhold til synet ditt. Når brillene eller linsene begynner å bli gamle eller ha feil styrke, gjør du deg selv en bjørnetjeneste ved å ikke avlegge optiker eller øyelege et besøk. Nå har en studie vist at for lav styrke hos nærsynte fører til at disse blir mer nærsynte enn de med fullkorrigert styrke.

Fordeler med nattlinser

Hvilke fordeler har nattlinser?

- Du slipper å få tørrhet og ubehag på dagtid, noe som ikke er uvanlig med vanlige kontaktlinser, og du slipper å miste dem. De egner seg i stedet for bruk av vanlige kontaktlinser, briller eller synskorrigerende kirurgi, sier Mojord.

Bonus er kontroll over nærsyntutviklingen din, noe som kan være viktig på de yngre nærsynte. At du blir svaksynt av å lese i dårlig belysning er bare en myte, og ikke noe å være redd for.

- Du behøver ikke å bytte kontaktlinser så ofte ettersom holdbarheten til nattlinsene er lengre enn vanlige. Dette fordi de ikke tiltrekker så mye belegg fra tårene, sier Ericson.

Best mot nærsynthet og skjeve hornhinner

Hvem passer dette for?

- Nærsynte opp til cirka -6,0, i styrke (Dioptrier), men mest forutsigbar suksess for de med -4,0. Og de med skjeve hornhinner -2,5 D, hvis den flateste delen av hornhinnen er horisontalt, sier Mojord.

NÆRSYNT: De som kan bruke nattlinser er nærsynte inntil cirka -6,0, og de med skjeve hornhinner inntil -2,5.

NÆRSYNT: De som kan bruke nattlinser er nærsynte inntil cirka -6,0, og de med skjeve hornhinner inntil -2,5. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

- Det er mindre forutsigbare resultater for langsynte og alderslangsynte, og da utføres det vanligvis ikke.

Spenningshodepine, også kalt tensjonshodepine er vanlig ved uklart syn hvor man hele tiden må anstrenge seg for å se klart.

Tar dem på om natten

Hvordan brukes nattlinsene?

- Når kveldsstellet er ferdig, settes de på. Så sover du en god natts søvn, og tar dem av deg når du står opp neste morgen, sier han.

Hvor mye koster det?

- Kostnadene er ca. kr 5500 med full synsundersøkelse, tilpasning, oppfølging i ett år og kontaktlinser, sier Mojord.

Ikke ny teknologi

- Moderne nattlinser har mange navn. Det mest vanlige er ortho-keratologi eller OK-linse. De har vært på markedet siden tidlig 90-tallet og fenomenet har vært kjent siden 1940-tallet. Vi startet i 1996, og vår første pasient bruker dem fortsatt, forteller Mojord.

I Norge er det ifølge Mojord kun noen få optikere som tilpasser slike kontaktlinser.

Hvorfor ikke flere gjør dette, er ukjent. Det krever noe ekstra instrumentering og noe mer kunnskap enn en vanlig kontaktlinsespesialist innehar, men metoden er anerkjent i alle fagkretser.

Utbredelsen er likevel størst i Nederland og i Asia.

Les også:

Sjekk din biologiske alder

Tegnene som betyr legebesøk

Slik ser en synshemmet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning