Neglebiting

En myte at du blir avhengig

Men det er udelikat og gir grobunn for bakterier og infeksjoner.

EKKEL UVANE: Det er ikke spesielt stilig eller delikat å stå med fingrene i munnen hele tiden.
EKKEL UVANE: Det er ikke spesielt stilig eller delikat å stå med fingrene i munnen hele tiden. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Sist oppdatert

Det er vanskelig å slutte å bite negler, men det slettes ikke umulig å bli kvitt den gamle uvanen. Gode grunner til å slutte er det også.

- Neglebiting kan absolutt gi plager i form av såre, flisete, mindre pene negler og neglebånd. Huden rundt blir dessuten sår, og kan også begynne å blø, sier Anja Solhaug.

Hun er kursansvarlig ved NeglAkademiet AS.

Hvorfor biter du?

Sår hud og flisete neglebånd gir grobunn for bakterier og ofte kan det også oppstå infeksjoner. Har du lett for begynne å gnage på fingrene, bør du derfor prøve å slutte. Forsøk aller først å bli bevisst når du biter.

Er det for eksempel når du ser på en spennende film, når du føler deg ukomfortabel eller er engstelig?

Har du funnet årsaken til at du biter, vil det ganske sikkert bli enklere å slutte.

Bruk vanter

- Prøv gjerne å bruke tynne vanter konstant en periode. Det kan også hjelpe å lakke neglene - uansett hvor stygge og nedbitte de er. Lakkede negler kan fremheve følelsen av velvære, og uansett det ser mer stelt ut enn ulakkede, bitte negler, sier Solhaug.

Det kan også være en god idé å få en negledesigner til å sette på kunstige negler.

Plukk på kunstnegler

Ulemper med å bite negler:

  • Neglene fliser seg opp
  • Du får stygge negler
  • Neglebåndene blir stygge
  • Huden rundt blir sår
  • Det gir grobunn for bakterier og infeksjoner

- Det finnes en rekke råd for å slutte å bite negler - med mer eller mindre grad av vellykkethet. Det varierer fra person til person hva som fungerer, men for mange kan det hjelpe å sette på en kunstig negl. Da plukker og biter man på den falske neglen i stedet for sin egen, og den ekte neglen får således muligheten til å styrkes, sier Linda Ødegård ved Clinique Marine.

Hun legger til at det også finnes neglelakk som smaker vondt, og dermed skal ta fra deg lysten til å bite. Denne metoden krever imidlertid gjentatte penslinger gjennom dagen.

Føler deg mer vel

Også Solhaug mener kunstnegler kan være en god idé. Det er bra for neglens utseende der og da og kanskje kan det også virke motiverende å se en flott negl på fingeren.

- En dyktig negledesigner skal kunne lage en illusjon av en normalt utseende negl, og på den måten vil man føle seg vel og forhåpentligvis la være å bite dem av, sier hun.

I tillegg må man selvfølgelig gå og følge det opp ofte den første tiden, så dette er nok måten neglebitere med mest hell kan slutte å bite, mener hun.

Ikke bruk negleforsterker

Solhaug anbefaler også å bruke neglebåndskrem for å holde neglebåndene myke og spenstige.

- Bruk i tillegg negleolje for å holde selve negleplaten fleksibel. Da brekker ikke neglene så lett, de fliser seg ikke opp og ser sunne ut, sier hun.

Negleforsterkere er derimot ingen god løsning. Disse produktene har nemlig motsatt effekt dersom neglene er tørre, sprø og flisete og skal hovedsakelig brukes av personer med myke negler.

Tips når du vil slutte å bite negler:

  • Finn ut hvorfor og når du biter
  • Lakk neglene
  • Prøv å få satt på kunstige negler
  • Bruk tynne vanter de første døgnene

Bruk saks

Husk også at det heller ikke er smart å bite i stedet for å klippe neglene - selv om du unngår å bite deg til blods.

- Dette øker risikoen for betennelse fordi man river med seg en del omkringliggende vev. Man får dessuten ofte en ujevn flate på neglene og man risikerer da å rive av større biter av neglene fordi man hekter seg fast i ting, sier Linda Ødegård.

Stopp i tide

Skulle du likevel falle for fristelsen og sette tennen i neglen, må du passe på å slutte i tide. Som regel kjenner man godt at man har bitt for langt, men med herdede fingertupper er det verre. Det er imidlertid lett å se når man burde ha sluttet.

- Man har bitt for langt ned når man når ned til neglens feste til fingeren, altså når det ikke lenger er noe løs plass mellom fingeren og neglen, sier Ødegård.

Ikke la barna arve uvanen

Forebygging er også viktig når det gjelder neglebiting.

Det er tross alt verken delikat eller hygienisk å sitte med neglene i munnen, og da er det greit å huske at barn ofte arver foreldrenes uvaner.

Også neglebitingen.

- Dette er kanskje fordi man ikke får tilsnakk om man som liten sitter med fingrene i munnen når mor eller far også gjør det. Allerede her kan vi altså være med på å forebygge, sier Solhaug.

Gamle myter

Årsakene til neglebiting kan altså være mange. Noen biter kanskje fordi de er nervøse, men for andre er det rett og slett en uvane.

- Noe som bare er en gammel myte, er at neglene inneholder arsenikk og at man derfor blir avhengig av å bite neglene. Dersom man analyserer en negl, inneholder den imidlertid utrolig mange kjemikalier. Dette kommer av at vi bruker fingrene våre til alt, og at dette trekker ned i negleplaten, sier hun.

Du får normale negler

En annen neglemyte er at hvite prikker på neglene skyldes mangel på kalsium. Dette stemmer ikke, selv om neglenes utseende kan gi en pekepinn på helsetilstanden din. Vanligvis skyldes disse flekkene rett og slett støt eller slag neglene har fått i vekstfasen.

- Cellene har da ikke blitt presset helt flate, og det har dannet seg et lite hulrom i neglen. Dette vil etter hvert vokse ut og bli borte, sier Solhaug.

Og virker de lange, fine neglene veldig fjerne, har eksperten trøst å komme med. Det er lys i den mørke tunnellen.

- Neglebitere får som oftest helt normale, fine negler når de slutter å bite, sier hun.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Kvinnehender er fulle av bakterier

Se hva som skjer når vi løsner BH-en

Sjekk om du har fotsopp

Dette fjerner vorter

Denne saken ble første gang publisert 16/03 2013, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også