Clear eyes

Dette gjør Clear Eyes med øynene dine

Kan i verste fall gi varig skade på synet.

KAN GI VARIGE SKADER: Produktene kan hos noen personer medføre en trykkstigning inne i selve øyet, og i verstefall føre til varige skader på synet.
KAN GI VARIGE SKADER: Produktene kan hos noen personer medføre en trykkstigning inne i selve øyet, og i verstefall føre til varige skader på synet. Foto: FOTO: Getty Images
Sist oppdatert
IKKE LOV I NORGE: Clear eyes er ikke et godkjent produkt i Norge, sier overlege ved Statens legemiddelverk Sigurd Hortemo.
IKKE LOV I NORGE: Clear eyes er ikke et godkjent produkt i Norge, sier overlege ved Statens legemiddelverk Sigurd Hortemo. Foto: FOTO: Statens legemiddelverk

Allergi, søvnmangel og alkohol er alle ting som kan gjøre øynene røde og hovne.

- Ved for eksempel allergi, infeksjon eller skade vil blodkarene i slimhinnen som ligger utenpå det hvite i øyet utvide seg, og blodgjennomstrømningen øke, forklarer øyelege og spesialist Grunde Dalsøren fra Orbita øyelegesenter.

Når dette skjer vil også slimhinnen gjerne svulme litt opp, og øynene vil etter hvert bli røde.

I slike tilfeller er det flere som tyr til øyedråpene som kalles Clear eyes redness relief.

Ikke lov i Norge

- Clear eyes inneholder virkestoffet naphazolin som får årene i slimhinnen i øyne og nese til å trekke seg sammen. Ved bruk av produktet vil øynene derfor fremstå hvitere og klarere, forklarer overlege Sigurd Hortemo fra Statens legemiddelverk.

Ifølge Hortemo inngår virkestoffet i en lang rekke godkjente øye- og nesedråper i mange land. Legemidler som inneholder naphazolin er imidlertid ikke til salg over disk i Norge.

- Naphazolin og lignende legemidler er ikke et godkjent virkestoff i Norge, sier han.

Det finnes imidlertid godkjente legemidler i Norge som inneholder virkestoff som tilhører samme familie som naphazolin.

- Øyedråpen Spersallerg inneholder tetryzolin, og vil ha samme effekt som Clear eyes.

Fraråder kjøp på internett

Hortemo mener det er greit å bruke produkter som for eksempel Clear eyes, så lenge du er frisk og bruken er kortvarig. Han vil likevel anbefale deg til å kjøpe produkter som er godkjent av Statens legemiddelverk.

Dette er Clear Eyes

-  Clear Eyes inneholder virkestoffet naphazolin som får årene i slimhinnen i øyne og nese til å trekke seg sammen. Ved bruk av produktet vil øynene derfor fremstå hvitere og klarere.

- Naphazolin er ikke et godkjent virkestoff i Norge, og det anbefales ikke å bruke Clear Eyes eller lignende produkter mer enn tre dager i strekk, da dette kan føre til at plagene du behandler blir varig verre.

- Naphazolin og lignende legemidler kan påvirke hjerteaktiviteten, og skal heller ikke brukes ved øyelidelsen som kalles grønn stær.

Kilde: Overlege Sigurd Hortemo fra Statens legemiddelverk.

- Vi anbefaler at folk bruker legemidler som er godkjent i Norge.

Dersom du er i utlandet og finner øyedråper med naphazolin på apoteket, er det imidlertid tillatt å ta dette med til Norge – for eget bruk, vel og merke.

- Men vi fraråder kjøp på internett – undersøkelser viser at du ofte ikke får det reklamen lover, sier Hortemo.

Skeptisk

Grunde Dalsøren er skeptisk til bruken av Clear eyes og lignende produkter.

- Når effekten av slike produkter går ut, kan du noen ganger oppleve å få en rebound-effekt hvor blodkarene utvider seg mer enn hva som var utgangspunktet, og øyet etterpå fremstå enda rødere, forklarer han.

Vanligvis vil en slik effekt være forbigående, men Dalsøren anbefaler likevel å være forsiktig ved bruk av Clear eyes og lignende produkter.

- Noe av virkestoffet kan tas opp i kroppen og påvirke andre steder. Det kan være uheldig for eksempel ved ulike hjerte- og karsykdommer, advarer han.

Ifølge Dalsøren kan produktene i enkelte tilfeller også medføre en trykkstigning inne i selve øyet.

- Det kan igjen skade nervevevet i øyet og i verste fall gi varig skade på synet. 

Ikke røde uten grunn

Optiker og produktassistent i Synsam Josefin Nordlund, støtter Dalsøren.

- Blodkar i øyet utvider seg når blodet trenger å komme igjennom fortere, for eksempel ved oksygenmangel. Så, dersom øynene blir røde er dette som regel et tegn på at kroppen kompenserer for et problem, forklarer hun.

Ifølge optikeren er røde øyne er en måte for kroppen å signalisere at den har problemer, som inflammasjon, infeksjon eller tørre øyne.

- Tar du bort disse signalene, kan det føre til alvorlige konsekvenser for øynene og synet ditt, advarer Nordlund.

Denne saken ble første gang publisert 04/08 2015, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også