Bruk selvbruner som solbeskyttelse

Jo brunere du er av selvbruning, jo bedre beskyttet er du mot sola.

SUNN FARGE: En sunn og jevn brunfarge er det alle trakter etter. Dessverre blir farge på oss nordmenn ofte rød og usunn.
SUNN FARGE: En sunn og jevn brunfarge er det alle trakter etter. Dessverre blir farge på oss nordmenn ofte rød og usunn. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Sist oppdatert

- Norge ligger på verdenstoppen i antall tilfeller føflekk - og hudkreft. Dette har i stor grad sammenheng med nordmenns solingsvaner, hvor man ofte legger vettet igjen hjemme i jakten på de få solstrålene som kommer i løpet av en kort sommersesong, sier Irene Midttveit, hudpleier hos Isaksen & Co As.

For å unngå hudkreft og andre skader av sola er det viktig å vite hva UV-strålene gjør med huden din, og beskytte den på riktig måte.

Bruk selvbruner

Før man går ut i sola er det viktig å forberede huden, sånn at den er klar til å beskytte deg mot UV-strålene. Det mange ikke vet, er at selvbruningskremer er en veldig god måte å forberede huden til sommersol på.

- Vitenskapelige studier har nemlig bevist at selvbruner beskytter mot solens ultrafiolette stråler. Jo mer farge huden får av selvbruneren, jo bedre er beskyttelsen, sier Annkarin Svendsen, eier av Karl Johan Hudpleie og Pureshop.

I tillegg gir det deg en god farge på forhånd, sånn at behovet for å slikke sol minsker, og du sparer huden din for store doser Uv-stråler.

- Det er ikke noe farlig ved å bruke selvbruner, men solens UV-stråler har derimot en kreftfremkallende virkning, understreker Svendsen.

En selvbruner skal selvfølgelig ikke erstatte solkrem, men kan være en god forberedelse.

Bruk også en skrubb på hele kroppen noen dager før du går ut i sola. Da blir brunfargen jevnere og varer lenger.

Gunstig virkning på fet hud

Tips i sola

- Dekk huden din med lett tøy på og hold deg i skyggen mest mulig.

- Unngå solen mellom klokken 12 og 15.

- Bruk alltid solkrem når du er i solen!

- Bruk en aftersun krem etter at du har oppholdt deg i solen.

- Store solbriller beskytter ikke bare øynene dine men også huden rundt.

- Bruk en fuktmaske om natten ca. en gang om uken

Kilde: Annkarin Svendsen, Karl Johan Hudpleie.

Sol og saltvann tørker ut huden din, og ødelegger balansen i huden. Dette svekker den evne til å beskytte deg mot solstrålene, og derfor er det viktig å alltid smøre seg med solkrem.

- Solen kan ha en gunstig virkning på en fet hudtype. Denne hudtypen blir ofte mindre fet om sommeren, og urenhetene forbedres. Men dette betyr likevel ikke at du skal droppe å beskytte med solkrem, sier Svendsen.

Noen kan bli kvisete av å bruke solkrem i ansiktet, men det finnes mange gode solkremer som er spesielt utviklet til huden i ansiktet. Det gjelder å finne den rette, ikke droppe å bruke det.

- Det er best å starte å sole seg i korte intervaller til å begynne med, og samtidig unngå solens stråler midt på dagen når sola står høyest på himmelen, tipser Midttveit.

To typer solbeskyttelse

En annen ting som det er viktig å tenke på, er at det finnes to typer solbeskyttelse som brukes i solkrem. Det er fysisk filter og kjemisk filter.

- Solprodukter ned kjemisk filter vil trekke ned i huden, og beskytte mot UV-strålene derfra. Fysisk solfilter, Titandioksid, vil legge seg som en hinne utenpå huden, og reflektere solstrålene fra hudoverflaten, forklarer Midttveit.

Solprodukter med kjemisk solfilter vil lagres i kroppen vår, og i naturen. Fysisk solfilter derimot er naturbasert, og partiklene i Titandioksid er så store at det ikke vil klare å trenge ned i huden, og vil dermed ikke lagres i kroppen vår.

Se hvordan huden din aldres av sola.

Pass på faktoren

REFLEKTERE: Soler du deg i vannkanten er det ekstra vitkig å bruke en god solkrem, siden vannet reflekterer sola og gir mer effekt.
REFLEKTERE: Soler du deg i vannkanten er det ekstra vitkig å bruke en god solkrem, siden vannet reflekterer sola og gir mer effekt. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Hvilken faktor man skal velge på solkremen er alltid et problem, og man ender ofte opp med litt lavere enn man hadde tenkt. Saken er faktisk den at man sjelden trenger noe mer enn faktor 15.

- En vannfast solkrem med faktor 15 er en god allroundkrem, sier Svendsen.

Svendsen understreker også at faktor 30 beskytter ikke dobbelt så godt som faktor 15.

- En faktor 15 stopper 93,3 prosent av UV-strålene, mens en faktor 30 kun stopper tre prosent mer, forklarer hun.

Det er allikevel lurt å bruke en faktor 30 eller høyere når du skal til sørligere strøk, hvor UV-indeksen er høyere enn hjemme i Norge. Og ikke glem å smøre leppene.

Avkjøl huden

- Soling har en uttørkende effekt på huden, og derfor er det viktig å tilføre huden rikelig med fuktighet i form av en after sun eller body lotion etter man har vært i sola, sier Midttveit.

Siden sola ofte gjør huden irritert og sår, er det lurt å smøre seg med en krem som har en beroligende og nedkjølende effekt på huden.

- Har man blitt solbrent er Aloe vera perfekt. Den vil dempe og lege solbrentheten, og ha en kjølende effekt, tipser Midttveit.

Ikke sol deg dagen etter om du har blitt solbrent. La huden din hvile i skyggen, eller ha på deg klær.

Les også:

Slik unngår du solskader av sminke

Sjekk om du har hudkreft

Slik blir du kvitt dårlig ånde

Denne saken ble første gang publisert 28/07 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også