Cellulitter og strekkmerker:

Dette blir du aldri kvitt

Kvinner kaster bort tusenvis av kroner på behandlinger som ikke virker.

CELLULITTER: Rundt 90 prosent av alle kvinner sliter med appelsinhud på rumpe og lår.
CELLULITTER: Rundt 90 prosent av alle kvinner sliter med appelsinhud på rumpe og lår. Foto: FOTO: Stella
Sist oppdatert
RYNKETE LÅR: Kjendiser er ingen unntak fra regelen, det er Mischa Barton et godt bevis på.
RYNKETE LÅR: Kjendiser er ingen unntak fra regelen, det er Mischa Barton et godt bevis på. Foto: FOTO: Stella

Det finnes et bredt utvalg av produkter som angivelig skal gjøre underverker mot cellulitter og strekkmerker.

I håpets ånd bruker kvinner tusenvis av kroner på alt som lover glatt og stram hud, beklageligvis er dette til liten nytte.

Ingenting hjelper

Odd Petter Elvenes er spesialist i plastisk kirurgi, og ansatt som overlege ved Tromsø Private Sykehus, han har ingen tro på de utallige vindunderkurene som det reklameres for.

- Nei det er ingenting som hjelper mot verken cellulitter eller strekkmerker, sier overlegen, og legger til at svaret har visse modifikasjoner.

Det handler om gener

Cellulitter er en ujevn fordeling av fett. Dette kan se ut som skallet på en appelsin, hvilket er grunnen til at det kalles appelsinhud.

Det tilbys mange ulike behandlinger og kremer som ofte har en stiv pris, likevel kan de ikke skilte med garantier.

- Fettsuging kan endre cellulittene, men kan ikke garantert fjerne dem. Går man opp i vekt kan cellulittene bli verre, og går du ned i vekt kan de bli bedre. Men alt i alt handler det om hvilke gener man har blitt utdelt, sier Elvenes.

Ingen garanti

Det kan være hormonelle faktorer som spiller inn på utviklingen av cellulitter. En kvinnes hormoner styrer ofte sirkulasjonen av blod, fett og lymfedrenasje. Det oppstår ofte når kvinner gjennomgår hormonforandringer, som pubertet, graviditet, overgangsalder eller når man går på p-piller.

De kremene som inneholder antioksidanter eller er betennelsesdempende, er de som angivelig er mest effektive for behandling av cellulitter. Dette er fordi de stimulerer blodsirkulasjonen.

Siden cellulitter sitter under huden, hvordan kan det hjelpe å smøre noe utenpå? De må behandles både fra innsiden og fra utsiden, og likevel kan det ikke garanteres at de vil forsvinne.

Blir mindre synlig

Et strekkmerke er sprukken underhud, et synlig resultat av at huden har blitt strekt ut. Utviklingen av strekkmerkene er en naturlig prosess, og vil alltid bedres med tiden.

- Det ser alltid verst ut når det er nytt. Som alle andre sår vil det gradvis gro seg finere, uavhengig av om du smører deg med krem eller ikke, sier Elvenes.

Begrenset suksess med laser

Behandlinger som lymfedrenasje, massasje og ulike kremer påstår å kunne rette opp disse kvinneproblemene. Men overlege og avdelingsleder på Universitetssykehuset i Nord-Norge, Dagfinn Moseng, presiserer at det ikke har påvist noen effekt.

- Det finnes tradisjonelt ikke noen behandling som vil fjerne strekkmerkene helt. Fargelaser har vært benyttet på noen mindre typer, men med begrenset suksess, sier Moseng.

Han forteller at det antas å ligge en viss genetisk faktor bak utviklingen av strekkmerker, men at det også kan være påvirket av hormoner.

- Strekkmerker kommer ofte i forbindelse med pubertet eller svangerskap, eller ved omfattende bruk av hormonpreparater. Også bruk av lokale cortison-preparater på huden over lengre tid, kan utløse denne tilstanden, forteller avdelingslederen.

All effekt har en bieffekt

Det er et bredt tilbud av kosmetiske behandlinger på ulike klinikker, men dette er ofte en dyr affære. Selv om strekkmerker selvfølgelig kan opereres bort, er det viktig å huske på at all plastisk kirurgi etterlater arr.

Spørsmålet blir derfor om arret er et bedre alternativ enn det du hadde i utgangspunktet?

Plastiske kirurger kan gjøre så mangt, men de kan ikke stoppe tidens tann. Det er alltid lurt å tenke seg godt om før man legger deg under kniven.

Les også:

Proteiner fra fisk bli middel mot rynker

Kom i form på stuegulvet

Kjendisenes mislykkede operasjoner

Denne saken ble første gang publisert 02/02 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også