De 10 viktigste hudreglene

1. Unngå produkter som tørker ut huden.

2.Unngå fuktighetskremer med mineraloljer, lanolin og alkohol.

3.Peel huden forsiktig et par ganger i uken for å fjerne døde hudceller som tetter porene.

4.Vær alltid nøye med hygienen. Husk rene hender før du tar deg i ansiktet. Det gjelder også før du skal rense huden med produkter eller skal legge på fuktighetskrem.

5.Ikke klem eller plukk på kvisene - det gjør vondt verre, og bakteriene spres.

6.Unngå stress, drikk mye vann og begrens inntak av koffein og nikotin.

7.Har du fått medisiner eller A-vitaminsyre krem mot akne av legen, bør du unngå alt av eksfoliering, som peeling og voksing.

8.Husk at aknehud er sensitiv hud. Bruk derfor milde produkter til huden.

9.Bruk kremer og renseprodukter som regulerer talgproduksjonen, løser opp tilstopping av porene og som virker bakteriedrepende.

10.Vær mye ute i frisk luft og sørg for å mosjonere.

(Kilde: hudpleier Elisabeth Lein Oksvik)

Det er en jungel av alternativ for deg som sliter med tette porer og betente talgkjertler, eller arr etter problemer med dette i tenårene.

- I dag finnes heldigvis mange muligheter for å komme problemene til livs, blant annet produkter til hjemmebruk som er spesielt rettet mot akne, behandlingsmetoder i hudpleieklinikker og andre terapiformer, forteller hudpleier Elisabeth Lein Oksvik ved Beths Beauty Center i Oslo.

Del

Daglig stell

Første skritt for å få bukt med problemhuden er daglig stell av huden. Renslighet er et absolutt must. Renseprodukter spesielt for aknehud åpner og renser porene slik at de blir tømt for talg.

Det er viktig å være ren på fingrene så du ikke påfører huden bakterier - kvinner har mange flere bakterier på hendene enn menn. Pass også på å tørke av hendene på riktig måte etter vask.

I tillegg er bør du fjerne de døde hudcellene med peelinger. De døde hudcellene virker tilstoppende på porene, og en mild peeling med jevne mellomrom vil få huden til å puste bedre og øke blodsirkulasjonen.

Gå til hudpleier

- Hos en hudpleier kan man få en dyprens av huden, slik at porene blir talgfrie. Behandlinger som peeler vekk de døde hudcellene og som øker sirkulasjonen, kan også være effektive. I tillegg finnes en rekke behandlinger med lys og lasere som hjelper mot akne. Hvis akneproblemene er av alvorligere art, bør man alltid konsultere en hudlege, sier Oksvik.

Hudpleieren mener at den vanligste feilen vi gjør når vi vil kvisene til livs, er å bruke produkter som virker uttørkende.

På den måten binder vi fuktighet til huden og tetter porene, noe som fører til at akneproblemene blir verre.

Milde hjemmeprodukter

- Jeg pleier alltid å anbefale kunder at de bruker milde hjemmeprodukter, og at de av og til benytter en peelende og fuktighetsgivende maske. Kanskje kan du også vurdere å gjøre en kjemisk peeling av huden. Slike behandlinger kan ha god virkning, spesielt om man har aknearr. Men uansett hvilken metode du velger, må du være forberedt på at det vil ta tid før huden er frisk og fin igjen, sier Oksvik.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Alt om huden

Aldringen begynner etter tenårene

10 millioner bakterier i tannbørsten

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!