Drømmer gjør livet spennende

Av og til kan du bli forbauset.

DRØMMER LYVER IKKE: - Drømmer kan være uttrykk for noe du tenker og føler, ofte i forhold til andre mennesker. Drømmer lyver ikke, sier klinisk psykolog Paul Jan Brudal.
DRØMMER LYVER IKKE: - Drømmer kan være uttrykk for noe du tenker og føler, ofte i forhold til andre mennesker. Drømmer lyver ikke, sier klinisk psykolog Paul Jan Brudal. Foto: Foto: Crestock
Sist oppdatert
En drøm er en måte å leve på, en måte å realisere seg selv på

Blir du nysgjerrig på drømmene dine, kan du få et interessant liv, mener psykolog-ekteparet Lisbeth og Paul Jan Brudal.

Kan være vendepunkt i livet

Ekteparet fra Bærum utenfor Oslo kan mer om drømmer enn de fleste. Begge er spesialister i klinisk psykologi, med lange merittlister. De to psykologene har blant annet skrevet flere fagbøker, og den siste har de utgitt sammen; "Drømmens psykologi". Selv om det er en fagbok, kan den lett leses av alle oss som bare har "alminnelig" interesse for drømmer.

- Vi drømmer hver natt, livet igjennom. Mange drømmer er bare glimt av noe du opplevde dagen før, og du trenger ikke å bruke krefter på å forstå dem. Men noen drømmer kan være veldig sterke og kanskje representere et vendepunkt i livet. Mange mennesker oppgir at en drøm har vært deres sterkeste livserfaring, forteller Paul.

Siden de er eksperter på feltet, opplever ekteparet ofte at folk mer enn gjerne forteller dem om sine egne drømmer. Mange vil gjerne ha en tolkning.

- Vi bruker helst ikke ordet "tolke". Vi snakker heller om å forstå en drøm, understreker Paul.

Varm melk mot mareritt

- Vårt lille barnebarn på seks år ringte oss fordi han hadde mareritt og ikke fikk sove. "Jeg går opp og ned som en berg-og-dal-bane, og det kiler i magen," fortalte han. Vi snakket lenge sammen, og så foreslo vi at moren skulle lese noe hyggelig for ham, og at han kunne drikke en kopp varm melk med honning. Da ville nok de skremmende drømmene forsvinne. Og det gjorde de, forteller Lisbeth Brudal (73).

DRØMMEBOK: Psykolog-ekteparet Lisbeth og Paul Jan Brudal fra Bærum har skrevet boka "Drømmens psykologi" sammen.
DRØMMEBOK: Psykolog-ekteparet Lisbeth og Paul Jan Brudal fra Bærum har skrevet boka "Drømmens psykologi" sammen. Foto: Foto: Fagbokforlaget.no

- Man trenger ikke å tolke en slik drøm, fortsetter ektemannen Paul Jan Brudal (69).

Les også: Min hverdag med sosial angst og store drømmer (fra forumet)

- Barnebarnet vårt hadde kjørt berg-og-dal-bane på Tusenfryd dagen før, og det hadde vært fryktelig skummelt. Dessuten skulle han begynne på skolen dagen etter, og det var også litt skremmende. Dette var en typisk traumedrøm. Angsten skulle bearbeides - og så hjalp det å snakke om det.

Økt selvinnsikt

- Hva er en drøm, og hva kan drømmene gjøre for oss?

- En drøm er en måte å leve på, en måte å realisere seg selv på, sier Lisbeth.

- I drømmene trer vi fram for oss selv. En drøm blir en påminnelse om noe inni deg - om sterke følelser og behov som du i våken tilstand ikke alltid er klar over at du har. Drømmene kan hjelpe deg til å bli kjent med deg selv, slik at du kan oppnå økt selvrealisering. Drømmene kan for eksempel fortelle deg at du trenger forandringer i livet, og de kan gi deg økt selvinnsikt, slik at du kan gjøre disse forandringene.

Tanker i bilder

- Hver drøm er egentlig en liten film som du regisserer selv, sier Paul.

- Om dagen er vi verbale og logiske, men om natten har vi et billedspråk. En drøm er tanker i bilder. Den er bilder på noe som opptar deg for tiden. Den kan være uttrykk for noe du tenker og føler, ofte i forhold til andre mennesker. Drømmer lyver ikke. De kommer frem med sitt budskap. Du får en melding som av og til forbauser deg.

- Hvis du lærer å bruke drømmene dine, blir livet mer spennende.

Les mer:

Ikke bare søte drømmer

Klikk/Helse

Denne saken ble første gang publisert 14/12 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også