VIRKER LINDRENDE:

Bann vekk smertene

En helt ny studie viser at banning kan virke effektivt mot smerte. - Dette er et spennende funn, sier norsk psykolog.

Hayden Panettiere slipper seg løs, og kjefter på en fotograf. Ifølge ny forskning kan det være smertelindrende.
Hayden Panettiere slipper seg løs, og kjefter på en fotograf. Ifølge ny forskning kan det være smertelindrende. Foto: FOTO: Stella Pictures
Sist oppdatert
Redaktør for Tidsskrift for Norsk Psykologforening, Pål Johan Karlsen.
Redaktør for Tidsskrift for Norsk Psykologforening, Pål Johan Karlsen. Foto: Foto: Leif Gabrielsen

I disse dager er banning svært utbredt, men det er særlig i situasjoner der man opplever fysisk smerte at glosene strømmer ut.

For mange er det den første reaksjonen man har og det spiller ikke så stor rolle hva man faktisk roper.

Men nå har forskere ved School of Psychology ved Keele University i England bevist, i en helt ny studie, at denne reaksjonen faktisk kan lindre smertene. Det skriver BBC Health.

- Det er tydelig at banning ikke bare trigger en følelsesmessig respons, men også en fysisk en, sier psykologen Richard Stephens, som er en av forskerne bak studien.

Forsøket ble i utgangspunktet gjort for å bevise at banning har en forsterkende effekt og dermed minsker smertetoleransen, men forskerne ble forbløffet da resultatet viste seg å være stikk motsatt.

Les også: Vi bruker mer smertestillende

Holder lenger med banning

I forsøket ble 64 frivillige studenter testet, ved at de ble bedt om å holde den ene hånden i en bøtte med iskaldt vann så lenge som mulig.

I runde en fikk de lov til å banne, men i runde to fikk de bare lov til å rope ut ord som beskrev ett bord.

Det viste deg at studentene klarte å holde hånda i det iskalde vannet lenger når de bannet, med et gjennomsnitt på to minutter. Da de skrek ut adjektivene om bordet senket gjennomsnittet seg til ett minutt og femten sekunder.

- Forskningen viser at banningen ikke forsterker fokus på smerten, slik man mistenkte på forhånd, men faktisk distraherer oss fra sanseopplevelsen, sier redaktør for Tidsskrift for Norsk Psykologforening, Pål Johan Karlsen, til Klikk.

- Distraksjonen hjelper oss å holde smerten utenfor fokus for oppmerksomheten. Den blokkerer ikke signalet helt, men demper den bevisste opplevelsen. Å rette oppmerksomheten direkte mot smerten, kan derimot forsterke den, sier han.

Kan også telle baklengs

Selv om undersøkelsen viste at trivielle ord ikke var like effektive, tror ikke Karlsen det utelukkende er banning som fungerer.

- Det kan være grunn til å tro at også andre uttrykk vil ha lignende effekt. Prøv for eksempel å telle baklengs fra 10 et par ganger.

Les også: - Kvinner må få banne når de føder

- Er det ett sted som bør gi rom for all mulig ytringsfrihet er det en fødeavdeling, sa jordmor Anne Cathrine Bjørnstad ved fødeavdeling B på Ullevål universitetssykehus etter at det tidligere i år ble nektet en kvinne å banne under fødselen. Det er nå vitenskapelig bevist at banning er en naturlig smertelindrer.
- Er det ett sted som bør gi rom for all mulig ytringsfrihet er det en fødeavdeling, sa jordmor Anne Cathrine Bjørnstad ved fødeavdeling B på Ullevål universitetssykehus etter at det tidligere i år ble nektet en kvinne å banne under fødselen. Det er nå vitenskapelig bevist at banning er en naturlig smertelindrer. Foto: FOTO: Crestock

«Fight for flight» -responsen

Hvorfor akkurat disse ordene er mer effektive en andre er man usikker på. Studiet viste imidlertid at hjertefrekvensen økte da studentene bannet, noe som kunne indikerer at aggresjonen også økte i denne omgangen.

- Ryggmargsrefleksen ved smertefulle opplevelser, er «fight-or-flight»-responsen. Pulsen øker, vi svetter mer, blodet strømmer til i muskulaturen, og kroppen blir «hardere». Det betyr at vi er parate til å slå fra oss - eller rømme. Banningen kan være et naturlig utløp for denne refleksen, mener Karlsen.

- Et annet utløp er jo å grine litt, eller rope: «au, au, au».

- Vær forsiktig

Han advarer likevel mot å la refleksene ta overhånd.

- På kort sikt kan sinnet hjelper oss å håndtere og holde ut smerten. Når vi er inne i «fight-or-flight»-modus, tåler vi større påkjenninger. Faren med denne modusen er at vi lettere tyr til irrasjonelle panikkhandlinger. Vær for eksempel forsiktig med å skjelle ut folk, råder han.

Les også: Menn tåler mer smerte enn kvinner

Denne saken ble første gang publisert 18/07 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også