Mens noen kun svetter når de trener, har andre en svetteproduksjon som er større enn det som trengs for å regulere kroppstemperaturen.

Hva skyldes svette?

Kroppen svetter for å regulere temperaturen , og i seg selv er ikke svetten illeluktende.

Den består av vann, salter og andre luktfrie stoffer, og det er først når svetten brytes ned av bakterier på huden at det dannes stoffer som lukter vondt.

Svetten lukter heller ikke noe før svettekjertlene påvirkes av hormonene i puberteten.

Hvordan forebygger man svetting?

Daglig vask under armene med såpe og vann er første bud. De fleste av oss vil unngå ubehagelig lukt dersom vi bruker en deodorant eller antiperspirant etter kroppsvasken.

Dersom du svetter mye på hendene, føttene eller fra nakke og rygg kan man bruke en antiperspirant som krem eller i sprayform. Bruk dessuten klær som puster.

Slik behandles kraftig svetting:

I en del tilfeller kan svettingen bunne i underliggende problemer som angst, overgangsalder, stress og høyt blodtrykk.

I slike tilfeller bør dette problemet behandles slik at man ser om det hjelper. Er det ikke noe underliggende problem, finnes det tabletter som hemmer svettingen. Man kan også behandle med iontoforese, en metode som kun brukes på hender og føtter og innebærer at lavspenningselektrisitet tilføres svetteområdet.

Svetter du mye under armene kan Botox være en løsning.

Tilbake til tabu-oversikten

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!