Psykologi

Ta kontroll over spisingen

Noen mekanismer jobber mot deg i kampen mot kiloene. Bli klar over dem, så kan du vinne!

PÅ AUTOPILOT: Hender det at hånden går i skytteltrafikk mellom snacksbollen og munnen, uten at du tenker over det?
PÅ AUTOPILOT: Hender det at hånden går i skytteltrafikk mellom snacksbollen og munnen, uten at du tenker over det? Foto: Illustrasjonsfoto: Thinkstock
Sist oppdatert

I kampen mot kiloene er det mange faktorer som spiller inn. Kosthold. Trening. Antall kalorier vi får i oss.

Alt dette vet vi jo.

Så hvorfor er det da så vanskelig å bli kvitt de ekstra kiloene? Hva er det vi glemmer?

Ubevisst spising

Ofte er det lett å glemme at psyken vår spiller inn, og at innarbeidede mønstre og vaner kan være nettopp så innarbeidet at vi ikke er klar over dem.

Vektkonsulentene har spurt doktorgradsstipendiat i psykologi, Hege Gade. Hun mener at hvis vi skal lykkes med å gå varig ned i vekt, må vi bli bevisst hvordan vi spiser - altså spisemønsteret vårt.

Bare da kan man endre sine (u)vaner og mønstre.

Hege Gade
Hege Gade Foto: Petter Berg HM Foto

- Fra forskning og behandling kjenner vi til at noen av oss er preget av det som kalles ubevisst eller impulsstyrt spising, forteller Gade.

- Ubevisst spising er når vi selv faktisk ikke er klar over at vi stadig putter noe i munnen. Det kan være at vi gomler osteskiver mens vi smører matpakker, «prøvesmaker» middagen mens vi lager den eller hiver innpå peanøtter eller annet snop som er tilgjengelig hjemme eller på jobb.

Siden denne spisingen ofte er ubevisst, vil vi ikke alltid være klar over eller huske at det er det vi har gjort. Men selv om ikke hjernen husker det, får magen og tarmene det med seg. Kaloriene blir jo ikke glemt, og dette spisemønsteret kan være noe av forklaringen på hvorfor vi legger på oss, mener Gade.

Øvelse gjør mester

Hege Gade (51)

Er doktorgradsstipendiat i psykologi ved Senter for sykelig overvekt, Sykehuset i Vestfold.

Forsker på personlighet og spiseadferd hos pasienter med sykelig fedme.

Holder kurs for både helsepersonell og næringsliv i endring av levevaner. Ble i 2007 kåret til Årets foreleser ved BI Drammen.

Gikk selv ned 40 kilo, og har skrevet bok om det. Den kom først ut under navnet "Fett", men ble gjenutgitt i 2009 under navnet "Slik ble jeg slank".

Gift, to barn.

Lurer du på om du er blant dem som bedriver ubevisst spising? Her er Gades tips til hvordan du kan finne ut av det, og i så fall kvitte deg med uvanen:

  • Velg deg ut én dag du spesielt skal legge merke til hver eneste gang du putter noe i munnen.
  • Er spisingen knyttet til et måltid? Er det mens du lager mat? Mens du ser på TV eller er på data'n? I bilen?
  • Så bestemmer du deg for å være ekstra obs på disse situasjonene og forsøke å kutte ut eller redusere spisingen. Dette krever en sterk grad av bevissthet fra din side, og at du faktisk øver deg på ikke å putte noe i munnen i disse situasjonene.

Nye mønstre er nye vaner, og det er dessverre slik at du må øve en stund for at den nye atferden skal bli en ny og bedre vane.

Bare MÅ ha den!

Psykologisk er det også andre mekanismer som jobber mot oss i kampen mot vekten. Gade vil trekke fram impulsstyrt spising, et spisemønster som kan minne litt om den ubevisste spisingen. Denne spisingen er ikke planlagt, og hører ikke til et vanlig måltid.

- Personer som har en tilbøyelighet til å la seg styre av impulser i matveien, har det tøffere i dag enn for femti år siden. Vi vasser jo i et hav av kaloririke fristelser! sier Gade.

- Jeg lo godt av en humørfylt pasient som en dag kom et hjertesukk: "Du skjønner; Hege - softisen bare ropte på meg fra torvet, og da måtte jeg jo bare ha den!" Det er sikkert mange som kan kjenne seg igjen i denne situasjonen. Det er stemmebånd og lyd i denne softisen eller sjokoladen når vi først får øye på den.

Gade påpeker ar mange butikke i dag er konstruert på en slik måte at innkjøp skal friste oss til å handle mer - gjerne innkjøp du overhodet ikke har planlagt.

- Deilige bakevarer, is og sjokolade «byr seg frem» og det kan være vanskelig å si nei til seg selv. Tilbud som «få fem nystekte rosinboller for prisen av to» hjelper ikke akkurat...

FRISTELSER: De er overalt, og vi må gjøre noen grep om vi skal klare å stå imot.
FRISTELSER: De er overalt, og vi må gjøre noen grep om vi skal klare å stå imot. Foto: Illustrasjon: Thinkstock
Softisen ropte på meg, skjønner du...

Ikke gå i fella

Så hvordan unngår vi å la oss styre av impulsene?

Her er Hege Gades tips:

  • Ikke vær for sulten på matbutikken eller bensinstasjonen.
  • Rydd i kjøleskap og skuffer, så ikke de verste kaloribombene er for lett tilgjengelig når man har mer lyst på potetgull enn knekkebrød og frukt.

Denne saken ble første gang publisert 06/09 2013, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også