Julebakst

Slik blir julebaksten litt sunnere

Sju litt sunnere slag.

KNIP KALORIER: Gjør julekakene litt sunnere i år. Ingen merker forskjell på smaken!

KNIP KALORIER: Gjør julekakene litt sunnere i år. Ingen merker forskjell på smaken! Foto: Vektkonsulentene

Publisert Oppdatert

Skal du også bake i helgen? Her er oppskriftene som sikrer at du ikke går i kalorifella.

Den store julekakebakehelgen er her, og kakeboksene i de tusen hjem fylles opp.

Men kakene må jo ikke være fulle av kalorier.

Her har du syv oppskrifter på julekaker fra Vektkonsulentene.

Kaker som smaker, men som ikke legger seg på rumpa? Ja, takk! Disse er dessuten superenkle å bake.

Like gode, like mye kos, og du kan spise dem med god samvittighet.

Oppskriftene ser du lenger ned på denne siden.

Les også:

Du taper en halv kilo i uken

Gikk ned 20 kilo med mat levert på døren

Gikk ned 63 kilo med personlig trener

Vaniljekranser

Vaniljekranser.

Vaniljekranser. Foto: Vektkonsulentene

Lag hjerter eller kranser, og du har noe søtt og lekkert i kakeboksen.

Til ca 16 stk trenger du:

50 gram mandler uten skall

200 g speltmel

1 ts hjortetaksalt

120 g margarin til steking/baking

120 g sukrin/søtningsmiddel

vaniljefrø

1 eggehvite

Slik gjør du:

Hakk mandlene. Bland mel og hjortetaksalt og smuldre margarinen i. Tilsett de hakkede mandlene, søtningsmiddel og vaniljefrø, og samle deigen med eggehvite.

Sett deigen i kjøleskapet, gjerne natten over.

Form deigen til kranser og bak dem i ovnen ved 225 grader i 6-8 minutter.

Tips: Lag hjerter i stedet for kranser, og pensle bunnen med smeltet mørk sjokolade når kakene er avkjølt.

Næringsinnhold:

129 kcal per 30 g

protein: 9%

karbohydrat. 35%

fett: 56%

Peppernøtter

Krydderet gjør at det dufter deilig av jul i hele huset.

Vektkonsulentene 7 sunne slag

Vektkonsulentene 7 sunne slag Foto: Vektkonsulentene

Du trenger:

200 g speltmel

1 ts hjortetaksalt

litt malt pepper

1/2 ts malt nellik

1/2 ts kanel

10 g mandler uten skall

100 g margarin til steking/baking

50 g sukrin/søtstoff

1 eggehvite

Slik gjør du:

Bland mel, hjortetaksalt og krydder. Hakk mandlene og rør dem i melblandingen sammen med resten av ingrediensene.

Sett deigen kjølig i 1 time.

Trill pølser av deigen, skjær dem i biter og trill til peppernøtter.

Stek midt i ovnen på 160 grader i ca 7 minutter.

Næringsinnhold:

123 kcal per 30 g

protein: 9%

karbohydrat: 41%

fett: 50%

Kransekake

Lekker konfekt, superenkel å lage.

Til 16 stk trenger du:

Vektkonsulentene 7 sunne slag Vektkonsulentene 7 sunne slag fruktpinner kransekake

Vektkonsulentene 7 sunne slag Vektkonsulentene 7 sunne slag fruktpinner kransekake Foto: Vektkonsulentene

200 g mandler uten skall

60 g dadler

2 eggehviter

10 g mørk sjokolade, 70-80%

Slik gjør du:

Hakk mandlene. Rist dem i en tørr stekepanne et par minutter, til de begynner å ta farge.

Hold av noen mandler og dadler, kjør resten i en minihakker til marsipanmasse.

Rør i eggehvitene. Hakk sjokolade sammen med de mandlene og dadlene du holdt av, til en sjokolademasse.

Rull marsipanmassen sammen rundt sjokolademassen og form som en pyramide. Stek i ovnen ved 200 grader i ca 8 minutter. Del i 16 mindre stykker.

Næringsinnhold:

85 kcal per stk

protein: 14%

karbohydrat: 31%

fett: 55%

Fattigmann

En klassiker som ikke har vondt av litt færre kalorier.

Du trenger:

200 g speltmel

Vektkonsulentene 7 sunne slag

Vektkonsulentene 7 sunne slag Foto: Vektkonsulentene

60 g sukrin/søtningsmiddel

litt hjortetaksalt

litt kardemomme

30 g smør/margarin (romtemperert)

1 sammenpisket egg

40-50 g matyoghurt

20 g smaksnøytral kokosolje

Slik gjør du:

Bland mel, søtstoff, hjortetaksalt og kardemomme. Smuldre i smør/margarin med fingrene. Kna inn egg og yoghurt, sett deigen i kjøleskapet i 1 time.

Kjevle deigen tynn. Skjær først lange parallelle striper med 3-4 cm mellomrom med en kniv eller skjærehjul. Skjær deretter skrå snitt på tvers, så det blir ruteformer.

Skjær til slutt et lite hull midt på hvert stykke og vreng kakene.

Smelt kokosoljen og pensle kakene med den på begge sider.

Legg dem på bakepapir og stek i ovnen på 200 grader i ca 10 minutter,

Ha kakene over på glass elle kakeboks når de er helt avkjølt.

Tips:

Ha litt revet sitronskall i deigen.

Næringsinnhold:

111 kcal per 30 gram

protein: 10%

karbohydrat: 52%

fett: 38%

Sandkaker med fyll

Uten fyll er de vanlige sandkaker i kakeboksen, Med fyll blir de en festlig dessert, for eksempel på nyttårsaften.

Til 16 stk trenger du:

200 g speltmel

120 g kaldt smør/margarin

Vektkonsulentene 7 sunne slag

Vektkonsulentene 7 sunne slag Foto: Vektkonsulentene

2 ts sukrin/søtningsmiddel

4 ss iskaldt vann

Krem:

2 dl ekstra lettmelk

20 g puddingpulver

flytende søtningsmiddel/stevia

frukt/bær til pynt

Slik gjør du:

Smuldre smøret helt fint ut i mel og søtningsmiddel, så det ligner grov sand. Hell i vann og samle raskt deigen til en kule. Sett den i kjøleskapet i 30 minutter.

Del deigen i 16 like store kuler og trykk dem ut i muffins/terteformer. Avkjøl dem i 30 minutter, før de stekes i ovnen på 200 grader i 10-15 minutter. La dem avkjøle litt, før de tas ut av formene.

Kok en krem av melk og puddingpulver, smak kremen til med søtningsmiddel og avkjøl den.

Ha 1 ss krem i hver kake ved servering og pynt med frukt eller bær.

Næringsinnhold:

95 kcal per kake med 20 g krem

protein: 7%

karbohydrat: 37%

fett: 56%

Havrekaker

Knasende sprø og gode.

Dette trenger du, til ca 15 stk:

30 g margarin til baking (70% fett)

60 g havregryn

1 eggehvite

Vektkonsulentene julekaker

Vektkonsulentene julekaker Foto: Vektkonsulentene

10 g speltmel

1 ts bakepulver

litt vaniljepulver/noen frø fra vaniljestang

50 g sukrin eller annet søtningsmiddel

Slik gjør du:

Smelt margarinen forsiktig og bland sammen med havregryn og eggehviten i en skål. La blandingen svelle i 5-10 minutter.

Ha i mel, bakepulver og vaniljepulver, og til slutt sukrin, i blandingen.

Sett små topper på bakepapir med en skje. Stek kakene i ovnen ved 200° i 8-10 minutter, til de er lysebrune i kanten.

Avkjøl kakene litt på platen, før de forsiktig løsnes og legges på en rist. Ha dem over i en kakeboks når de er helt kalde.

Tips:

Tilsett kakao i stedet for mel.

Næringsinnhold:

119 kcal per 30 g

protein: 11%

karbohydrat: 39%

fett: 50%

Fruktstenger

Litt annerledes julekonfekt i to varianter som garantert vil falle i smak.

1. Appelsin-sesam, til 8-10 stk trenger du:

100 g tørkede dadler uten steiner

100 g lyse rosiner

100 g tørkede aprikoser

20 g appelsinmarmelade

Vektkonsulentene 7 sunne slag Vektkonsulentene 7 sunne slag fruktpinner

Vektkonsulentene 7 sunne slag Vektkonsulentene 7 sunne slag fruktpinner Foto: Vektkonsulentene

30 g sesamfrø

Slik gjør du:

Kjør alt unntatt sesamfrøene i en minihakker til en masse. Form en avlang pølse og skjær i 8-10 fruktstenger.

Rull fruktstengene i tørristede sesamfrø.

Næringsinnhold:

106 kcal per 30 g

protein: 5%

karbohydrat: 79%

fett: 16%

2. Fiken-kokos, til 8-10 stk trenger du:

200 g tørkede fikener

50 g dadler uten steiner

1 banan

saft og skall av 1 sitron

4 ts tørkede tranebær

70 g kokosmasse

Slik gjør du:

Kjør alt unntatt tranebær og kokosmasse i en minihakker til en masse. Spar litt kokosmasse, elt resten av kokosmassen inn i deigen sammen med tranebærene.

Trill avlange pølser av deigen og rull pølsene i kokosmasse før du skjærer dem i passende biter.

Næringsinnhold:

101 kcal per 30 g

protein: 4%

karbohydrat: 59%

fett:37%

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning