Varmt vann fra springen

Du visste nok at du ikke bør drikke varmt vann fra springen

Men det er mer å passe på som kanskje er mindre opplagt.

LA DET RENNE: Selv om vannet er kaldt, bør du la det renne en stund før du fyller glasset.
LA DET RENNE: Selv om vannet er kaldt, bør du la det renne en stund før du fyller glasset. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Sist oppdatert

Du har sikkert hørt at du ikke bør drikke varmt vann fra springen, men visste du at det kan være like skadelig å bruke det varme vannet etter å ha kokt det?

Tungmetaller, som kan være farlig for noen, forsvinner nemlig verken i vannkokeren eller i stekeovnen hvis du bruker varmtvann i bakevarene dine. Dessuten kan varmtvannet inneholde legionellabakterier.

Anbefalte temperaturer

- Menneskeheten har i løpet av evolusjonen lært at varmt vann alltid har større risiko for å bære med seg sykdomsfremkallende bakterier eller andre sykdomsfremkallende mikroorganismer enn kaldt vann har, sier Wolfgang Uhl.

Han er forskningsleder ved seksjon for Systemer og Teknologi ved Norsk institutt for vannforskning (NIVA).

Uhl forteller at det i flere drikkevannsforskrifter over hele verden derfor er anbefalt at alt drikkevann skal være kaldt.

- Enkelte forskrifter har også maksimumstemperatur for drikkevann i springen, legger han til.

Bakterier i vannet

Uhl sier videre at drikkevanntemperaturen også har en viss estetisk betydning.

- Folk flest anser ikke varmt vann som like velsmakende som kaldt vann. Viktigst er det likevel at bakterier kan vokse i vann som holder en temperatur som egner seg for drikking, sier han.

Han legger til at bakterier også kan vokse på rørveggene mellom varmtvannstanken og kranen, samt at varmt springvann kan ha høyere konsentrasjon av metaller enn kaldt vann har.

- Det å drikke varmt vann fra springen, anbefales derfor ikke. Skal du bruke vannet i matlaging og trenger å koke det, er det jo dessuten mer energieffektivt å ta kaldt vann fra springen, sier Uhl.

Legionellabakterier

Professor ved Institutt for vann- og miljøteknikk ved NTNU, Sveinung Sægrov, bekrefter dette. 

- Vann fra varmtvannssystemet oppholder seg lenger i rørsystemet og har generelt lenger kontakttid med rør og armatur enn kaldt vann, der gjennomstrømmingen er vesentlig raskere, sier Sægrov.

Han forteller at rør og armatur inneholder tungmetaller, og at en liten del av disse kan løses opp i vann.

- Tungmetaller kan akkumuleres i kroppen og i noen tilfeller kan de gi uheldige bivirkninger. I sjeldne tilfeller kan vann fra varmtvannssystemet også inneholde meget farlige legionellabakterier, sier han.

Varmtvannsberederen bør derfor alltid holde en temperatur som er høy nok til at disse bakteriene dør.

Hjelper ikke med koking

Tungmetallene blir eventuelt værende i vannet, og det hjelper derfor heller ikke å koke det.

Dette vil kun føre til at du blir kvitt eventuelle bakterier i vannet.

Det å fylle opp vannkokeren med varmt vann fra springen, for at tevannet skal koke raskere, er derfor ingen god løsning.

- Det er av samme grunn heller ikke greit å bruke lunkent vann fra springen når du baker, selv om baksten skal inn i ovnen etterpå. Vannet inneholder fortsatt en liten mengde tungmetaller og kan også være infisert av bakterier, sier han.

Kobber i vannet

Forsker i vannhygiene ved Folkehelseinstituttet, Vidar Lund, har tidligere uttalt til klikk.no at hovedgrunnen til at du ikke bør drikke varmt vann fra springen er at det er en større utlekking av kobber i vannet som kommer fra varmtvannsberederen.

I mange varmtvannsberedere er det ifølge Lund kobber, og det er også vanlig å bruke kobberrør til stikkledinger og fordeling av vann inne i bygninger.

Når vannet brukes jevnlig, er kobberkonsentrasjonene i vannet normalt lave, det vil si under 0,1 milligram per liter, men dersom drikkevannet har stått noen tid i ledningene vil det som regel ha betydelig høyere konsentrasjoner.

Kan føre til diaré

- Hvorvidt det varme vannet er helseskadelig eller ikke, kommer an på konsentrasjonen av kobber, men det er en grunn til at varmtvann ikke skal være drikkevann, fortalte Lund.

For høy konsentrasjon av kobber kan blant annet gi diaré, og barn er særlig utsatt for dette.

Høye kobberkonsentrasjoner gir for øvrig vannet en bitter smak.

La vannet renne

Det er vann fra varmtvannssystemer som ikke skal brukes, så det hjelper ikke at det kun er litt varmt vann i vannet for at det skal være lunkent. 

- Også vann fra kaldtvannssystemet kan være litt oppvarmet med det samme du åpner kranen, sier Sægrov.

Dette skyldes stillestående vann i innendørs anlegg, som har lengre kontrakt med ledninger og armatur.

- Vi bør derfor vente et par minutter til kaldt vann renner ut av kranen før det brukes til drikke eller matlaging, sier han.

Denne saken ble første gang publisert 09/01 2016, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også