Ungkarslivet

Ungkar bli ved din fest

En amerikansk studie viser at ungkarer lever minst like godt som gifte.

UNGKARSLYKKE: Det glade ungkarsliv er i følge en amerikansk undersøkelse ingen ulempe i forhold til å mestre livets utfordringer.

UNGKARSLYKKE: Det glade ungkarsliv er i følge en amerikansk undersøkelse ingen ulempe i forhold til å mestre livets utfordringer. Foto: Foto: Colourbox

Publisert Oppdatert

En psykologisk studie fra USA viser at ungkarer ikke har noen grunn til å haste ut av sin eneboertilværelse. Rent bortsett fra at de av og til kan føle seg litt mindre tilfredse, er deres liv like så godt som sin gifte eller samboende brødre.

"Hvis man ser på de av de aldri-gifte som har kontroll over sitt liv og er selvhjulpne, har de det faktisk bedre følelsesmessig enn personer som er gifte," sier lederen av undersøkelsen, Jamila Bookwala, assosiert professor i psykologi ved Lafayette College i Pennsylvania, til abcnews.go.com.

Les også: Singelgenerasjonen

Livsmestring

Over 1500 amerikanere mellom 40 og 74 år har i følge nettstedet fpn.dk deltatt i undersøkelsen, og 105 av dem hadde aldri giftet seg. Noe som tydeligvis ikke har noen vesentlig betydning på deres livsførsel og -mestring. De hadde rett nok et litt snevrere sosialt nettverk og mindre støtte fra familien, men deres liv var minst like rikt som de giftes.

I følge Jamila Bookwala avliver undersøkelsen myten om at det skulle være noe galt med personer som aldri gifter seg. Kanskje de bare er litt smartere enn sine hymnesmidde brødre?

I følge fpn.dk er den evige ungkaren, forutsatt at han mestrer sin livssituasjon, i bedre stand til å klare seg enn de som er i et ekteskap eller samboerskap. Begrunnelsen er at de gifte har en innbyrdes avhengighet.

Les også: - Single er ulykkelige

Ungkarer på Facebook

På Facebook finnes et nettverk for ungkarer. Det har som formål å anerkjenne ungkarer og spellemenn som en seriøs folkegruppe i Norge. De ønsker å unngå "stigmatisering ved dating på jobb og liknende (Sekretærer og butikk jenter)", som de skriver. De ønsker også innføre forbud mot barnebidrag, og gjøre alkoholen billigere.

Singellivets fordeler

- Denne undersøkelsen strider mot mange andre undersøkelser som viser at ekteskap og samboerforhold er best for den mentale helsen, sier forsker Tone Hellesund ved UNI Rokkansenteret ved Universitetet i Bergen til Klikk.no. Hun er likevel ikke overrasket over at den amerikanske undersøkelsen konkluderer med at ungkarer og single synes å ha det bra i sin tilværelse.

- Folk ønsker seg parforhold men ser at også at singellivet byr på mange fordeler.

Hellesund er heller ikke forundret over undersøkelsens konklusjon om at de ugifte er mer selvstendige og mestrer hverdagen bedre enn de gifte.

- De single har jo ikke noe parforhold å gjemme seg bak og er vant til å måtte klare seg selv .

- Dette er nok en typisk amerikansk undersøkelse med et individualistisk perspektiv. I Norden har vi et mer sosiologisk perspektiv, og i en slik kontekst kan en slik undersøkelse være interessant, sier daglig leder Ulf Rikter-Svendsen i Reform ressurssenter for menn til Klikk.no. Han henviser blant annet til en tidligere, norsk undersøkelse som viste at flere menn enn kvinner forblir barnløse. Rikter-Svendsen lurer på hva som skjer med disse barnløse ungkarene når de blir eldre og man ikke har en nær familie rundt seg.

Les også:

Tips til løsninger for skilte foreldre

Hotte ungkarer

Slik får du en god singel-jul

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning