Vurdering av skredsekker

Skredsekkene kan redde livet ditt

Vi har vurdert markedets mest solgte modeller.

SKREDSEKK: BCA Float 18 kan etterfylles, men pass på at du kobler den rett, ellers vil den ikke løse seg ut.
SKREDSEKK: BCA Float 18 kan etterfylles, men pass på at du kobler den rett, ellers vil den ikke løse seg ut. Foto: FOTO: Produsenten
Sist oppdatert

Skredsekk på flyet

  • Å ta med skredsekk på flyet kan være komplisert. Flyselskapenes regler forbyr å med de komprimerte gassene som fins i flere av produsentenes patroner, og utløserhåndtaket i ABS-systemet har en mindre kruttladning som kan skape problemer.
  • Det internasjonale samarbeidsorganet for flytransport (IATA) gir generell tillatelse til å ta med skredsekk med airbag og utløserenhet om bord. Men avgjørelsen er i siste instans opp til sikkerhetskontrollen på flyplassen.

Slik gjør du det:

  • Skriv ut avsnittet manualen til IATA og ta med deg når du sjekker inn, og send skredsekken med innsjekket bagasje og ikke som håndbagasje.
  • Sjekk at ebeholderen og eventuelt utløserhåndtaket er utkoblet.
  • Det er også viktig at de ulike delene ligger samlet, slik at personalet ser at det er snakk om en skredsekk.
  • Vær ute i god tid, og be om å få snakke med en overordnet dersom du støter på problemer.

Kilde: IATA/ABS Skredsekker

Egentlig er det veldig enkelt: Den beste måten å overleve et skred på, er å unngå å bli tatt. Din skredkunnskap er derfor den viktigste utrustningen.

Blir du tatt av skred kan du ikke gjøre mye for å styre hva som skjer, det er en kamp om livet der sekunder avgjør utfallet.

En skredsekk med airbag vil øke muligheten vesentlig for å overleve. I tillegg bør du ha en skikkelig skredsøker, søkestang og en snøspade som virkelig duger.

Sammen med ekspert Mårten Johansson ved Åre Lavincenter har vi sett nærmere på de mest solgte skredsekkene og vurdert de ulike systemene.

Se de ulike skredsekkene nederst i saken.

Skredsekken redder liv

Skredsekkenes funksjon hviler på samme prinsipper som når du rister en pose müsli; de største bitene med minst tetthet havner lengst opp i blandingen.

Det samme skjer om du utløser airbagen i sekken. Den gjør deg mye større i forhold til vekten din, og holder deg i de aller fleste tilfeller på overflaten i stedet for at du presses ned under flere tonn med snø, der sjansen for å overleve reduseres drastisk.

Ifølge skredsekkleverandøren ABS overlever 97 prosent av alle skredoffer med airbagsekk, og blir funnet på overflaten av snøen, mens 67 prosent overlever uten skredsekk. Det er vanskelig å få fullverdig oversikt over effekten, men tallene tyder på at systemet virkelig fungerer.

Aldri sikker med skredsekk

En skredsekk beskytter deg derimot ikke fra å slå bort i trær eller steiner, eller å bli dratt utfor klipper. Dessuten er de temmelig dyre.

Du kan aldri være helt sikker i et skredutsatt område, selv med den nyeste utrustningen på ryggen. Det er likevel ingen tvil om at sjansen for å overleve forbedres vesentlig med en skredsekk.

Oppdatert 20. mars 2012: Fem personer mistet livet i stort skred i Kåfjord mandag 19. mars. Ifølge opplysninger på VG Nett, brukte alle skredsekk. Ifølge Norsk Folkehjelp, ble ofrene funnet svært dypt - fra 4,8 til åtte meter nede. Norsk Folkehjelps talsmann omtaler dette som "helt ekstremt".

Vitnesbyrd

Snowboardproff Xavier de la Rue har opplevd skrekken:

- Jeg ble tatt av et gigantisk snøskred i Wallis i Sveits i 2008 som trakk meg to kilometer. Det var bare ren flaks at jeg slapp levende fra det, og en del av flaksen var at jeg hadde en skredsekk som jeg utløste, og som holdt meg flytende.

- Jeg har alltid skredsekk når jeg ferdes i bratt terreng. Det betyr ikke at jeg tar mer risiko når det gjelder beslutninger i fjellet, men hvis noe går galt, vil jeg være så godt rustet som mulig.

Sjekk videoen under:

</p> <p> <strong> <a href="http://www.facebook.com/klikkhelse">Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook</a> </strong> </p> <p> <a href="Meld%20deg%20p%E5%20v%E5rt%20nyhetsbrev%20og%20f%E5%20ukentlige%20oppdateringer%20p%E5%20epost">Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost</a> </p> <h4> <strong>Les også:</strong> </h4> <p> <a href="http://www.klikk.no/emne/sn%F8skred">Alt om snøskred og skredutstyr</a> </p> <p> <a href="http://www.klikk.no/helse/dinkropp/friluft/article560055.ece">Glimrende skisekk med pustesystem</a> </p> <p> <a href="http://www.klikk.no/helse/dinkropp/friluft/article591448.ece">15 knallgode drikkesekker</a> </p> <p> <a href="http://www.klikk.no/helse/dinkropp/friluft/">Derfor er skihanskene verdt 2900 kroner</a> </p> </div>

Denne saken ble første gang publisert 28/02 2012, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også