Rio Grande på Ildlandet

Verdens beste sjøørretelv

Vi Menn ble med seks fluefiskere fra Bergen lot seg friste til å prøve lykken i Rio Grande på Ildlandet i Argentina.

RUGG: Kim Andre Hovde med sitt livs sjøørret.

RUGG: Kim Andre Hovde med sitt livs sjøørret. Foto: Atle Skjelde

Publisert Oppdatert
FANTASTISK HØLER: Bergenserne disponerer over 20 prima høler, avmerket på kartet.

FANTASTISK HØLER: Bergenserne disponerer over 20 prima høler, avmerket på kartet. Foto: Atle skjelde

Rio Grande på Ildlandet

Er det mulig? Jeg må klype meg i armen!

Kim André Hovde, Jørn Wickman, Kjell Hitland, Espen Sandstø og Olaf Furre gliser fra vegg til vegg der de står ved bredden av elva Rio Grande i Argentina.

Lang reise til pampasen

Reisen til verdens ende har naturlig nok vært lang: Først etter en 17 timers flytur fra Bergen til Buenos Aires; hotellovernatting og en ny tretimers flytur til byen Rio Grande samt et par timers bilkjøring langs en grusvei, kan bergenserne strekke beina på pampasen.

Sjøørret, kondorer og guanacho

Noen synes kanskje med rette det er galskap å reise 16 000 kilometer for å fiske sjøørret. Andre fryder seg som unger. Arbeidskameratene fra byen mellom de syv fjell kan i alle fall konstatere at været er noenlunde som hjemme: Storm og regn.

Der slutter imidlertid likheten, for i det fjerne svever kondorer, verdens største rovfugler med vingespenn på opptil 3,2 meter. Langs elva beiter store flokker med guanacho; en slags lama. Magellangås, hauker, strutseliknende fugler, bever. Og der tusler en rev av gårde.

Det blir nesten for mye av det gode.

Verdensrekord

Henter du fram globusen og lar pekefingeren gli ytterst til sørspissen av det søramerikanske kontinent, kommer du til øygruppa Ildlandet (Tierra del Fuego). En øygruppe som er delt broderlig mellom Argentina og Chile. Her ligger også verdens sørligste by - argentinske Ushuaia.

Snittvekt på fem kilo!

Sannsynligvis er det mindre kjent at verdens beste sjøørretelv slynger seg over Ildlandet - den rundt 120 kilometer lange Rio Grande.

Ingen annen elv i verden kan oppvise ørret med ei snittvekt på utrolige fem kilo. Og da er det bare naturlig at verdensrekorden for fluefanget sjøørret stammer nettopp herfra - en fisk på over 16 kilo.

Les mer:

10 sleipe slukknep

Tips til sjøørretfiske om vinteren

FAST FISK: Kom Andre Hovde med fast fisk i verdens beste sjøørretelv.

FAST FISK: Kom Andre Hovde med fast fisk i verdens beste sjøørretelv. Foto: Atle Skjelde

Stormfulle høyder

GUANACHO: En slags lama som beiter langs Rio Grandes bredder.

GUANACHO: En slags lama som beiter langs Rio Grandes bredder. Foto: Atle skjelde

Ja, i løpet av ei fiskeuke vil det så å si garantert bli landet eller mistet fisk over den magiske 10-kilosgrensa.

Men smaker det, så koster det. I høysesongen i februar må du regne med å hoste opp rundt 60 000 kroner for en ukes fiske; alt inkludert.

- Dere må fiske dypt og sakte, lyder guidenes oppfordring. Jo da. Etter kort tid melder Jørn Wickman om fast fisk. Han lander turens første sjøørret, en trillrund fisk på 6,6 kilo!

Uka starter lovende: I løpet av to dagers fiske perser samtlige sjøørretfiskere. To gigantfisker klarer dessuten å smette unna like før de havner i håven.

Hele fiskeuka pisker vind opp i storms styrke over slettelandskapet, men mot kveldene løyer det heldigvis litt. Noe som passer utmerket, for det er i skumringen sjøørreten biter som aller best i de drøyt 20 hølene stangsvingerne disponerer.

Opplevelser for livet

Å fiske på Ildlandet tærer på kreftene. Godt da at om kveldene venter herremåltider og argentinsk rødvin av ypperste merke i lodgen.

Tredje natta skjer det som absolutt ikke må skje: Vi bråvåkner av voldsomme tordenskrall, hagl og styrtregn. Sideelva Radman flommer brunfarget inn i Rio Grande.

Dette skjer kanskje to ganger i løpet av den fire måneder lange sesongen, får vi opplyst. Du snakker om uflaks! Resultatet er at siktedypet i Rio Grande reduseres til noen få centimeter, og fisket går derfor i kjelleren. Først mot slutten av fiskeuka klarner elva. Nå kniper Kim André turens to største sjøørreter; nydelige fisker på 8,5 og 8 kilo.

50 fisk på ei uke

Opptellingen viser at vi har landet rundt 50 sjøørreter i løpet av uka. Tar vi med fisker som har slitt fortommer og fisker som har sluppet taket, kommer vi opp i rundt 80.

Dermed gjenstår bare den lange flyturen hjem. Galskap? Nei da. Opplevelser for livet!

Les mer:

RIO GRANDE: Stor elv, store gutter og store biler..

RIO GRANDE: Stor elv, store gutter og store biler.. Foto: Atle skjelde

Laksefiske hele året i Vänern

Fiske på Sognefjellet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning