TEST: Suunto Spartan Ultra Titanium

Er en pulsklokke til 7500 kroner verdt pengene?

Vi har testet den i to måneder for å finne svaret.

LUKSUS MED SKRAMMER: Dyr og lekker er den, men Suunto Spartan Ultra burde vært mer komplett før den kom i salg. Siden det er en smartklokke, kan du som kjøper den bli ventende i månedsvis på helt nødvendige oppdateringer av programvaren.
LUKSUS MED SKRAMMER: Dyr og lekker er den, men Suunto Spartan Ultra burde vært mer komplett før den kom i salg. Siden det er en smartklokke, kan du som kjøper den bli ventende i månedsvis på helt nødvendige oppdateringer av programvaren.
Sist oppdatert

Om testen

Suunto Spartan Ultra Titanium er testet på løping, terrengsykling og gåturer, i løpet av en periode på to måneder.

Testkriterier (med vekting):

Utforming og brukervennlighet (40%) - meny, innstillinger, dimensjoner og praktisk bruk

Teknisk kvalitet (40%) - GPS-signaltid, stabilitet i pulsmåling og tekniske finesser

Planlegging og analyse (20%) - samkjøring med mobil og pc, valg for øktplanlegging og -analyse

Testpanel

Klokka er testet av Tron Høgvold, redaksjonssjef i Hjemme-PC, og Morten Solli, testjournalist i Klikk.no.

Kanskje burde vi ha skrapet klokken mot ujevn granitt, kastet den mellom klatrevegger eller svømt til havets bunn og forsøkt å ripe i den med havsand. Spartan Ultra Titanium er nemlig ikke bare flaggskipet i den nye toppmodellserien Spartan fra Suunto.

Dette er verdens dyreste pulsklokke - pris 7499 kroner. Den har titan i ramma og safir-glass. Den bør tåle en støyt.

Selv de rimeligere utgavene av Spartan Ultra ligger på over 5000 kroner. Til sammenligning går Polars toppmodell V800 for rundt 3500, mens Garmin Fenix 3 Sapphire (også den med safirglass) koster litt under 5000 kroner. 

Bedre glass enn menyer

Inntrykket av materialkvaliteten er da også veldig godt. Det virker som bunnsolid, godt håndverk. Og klokka ser veldig bra ut. Dessverre er dette også det beste vi har å si om Suunto Spartan Ultra.

Du finner pulsklokker til under en firedel av prisen med bedre brukermeny.

For det viktigste, hvor brukervennlig og intuitivt klokka fungerer under trening, er dessverre ikke optimalt. 

Trenger oppdateringer

Suunto Spartan er en av markedets mest avanserte treningsklokker. Vantett på 100 m dyp, masse funksjoner for løping og sykling. Det finnes over 80 sportsprofiler for alt fra havsvømming til vektløfting og langrenn.  Og siden dette er en smartklokke, kan du naturligvis synke den med mobilen for vanlige smartklokkefunksjoner som alarmer, varlser, epost og sms.

Det kommer påfyll av nye funksjoner. Etter hvert. Så hva er galt?

Jo, klokka er i salg uten at verken skreddersøm av sportsprofiler eller pulssonevisninger er integrert ennå - det kommer i software-oppdateringer nærmere jul. Oppdateringene er allerede utsatt. Det er funnet bugs i gps-funksjonene (ikke registrert under denne testingen). Det gjør at testingen ikke kan bli komplett. Forbedringer må på plass før Suunto Spartan Ultra innfrir forventningene prisen gir.

Her er våre vurderinger etter testing i rundt to måneder: 

Utforming og brukervennlighet - 3

Klokken har tre knapper, men også en berøringsfølsom fargeskjerm, der du kan bla gjennom menypunktene. Berøringsskjermen fungerer fint, og du kan “sveipe” deg gjennom menyene, om du foretrekker det. Responsen oppleves som relativt treg, altså tiden det tar fra du rører på et menypunkt til ønsket handling utløses.

Skal du ha en pause i økta, må du ty til knappene. Berøringskjermen virket ikke til dette da vi testet.

I starten er det lett å gå seg bort i menyene. Særlig lette vi etter "tilbakeknappen". Vi måtte spørre leverandøren, for bruksanvisningen sa ingenting om at dette er knappen i midten, bare du holder den inne lenge nok. Før det satte vi i gang økter og aktiviteter uforvarende.

I påvente av oppdateringer fra Suunto er det ikke mulig å tilpasse sportsprofilene, og heller ikke mulig å personifisere hva du vil vise stort og smått under økta. Sånt er viktig, for eksempel mulighet til å vise færre elementer i skjermen når det er mørkt. Baklyset er justerbart og godt nok.

Vi håper også pausevisningen kan justeres etter hvert. Hvis du nå pauser økta, som under manuelle intervaller, får du ingen annen informasjon enn hvor lang tid det har gått. Det vanskeliggjør intervalltrening i pulssoner eller etter tidsbestemte pauser.

Teknisk kvalitet - 6 

GPS-en på klokka får støtte av det russiske Glanoss-satelitt-systemer for ekstra god signaleffekt. Vi opplever at GPS-en er rask og responsiv.

Barometrisk høydemåling er et stort pluss. Klokka har også en trackback-funksjon, som letter orienteringen. En annen finesse er akselerometeret, som muliggjør distanse- og fartsmåling på tredemølle. Funksjonen var ikke helt presis da vi testet, med en feilmargin på opp mot 15-20 prosent.

Pulsmålingen (via belte) er noe av det mest presise vi har vært sett. Testing med korte intervaller i høy fart viser at pulsvisningen responderer meget raskt. Det gjør det mulig å finstille øktene på høyt detaljnivå.

Planlegging og analyse - 4

På klokka får du økta oppsummert greit, inndelt i automatiske runder (laps) som du kan tilpasse lengden på. For løping for du f.eks opp km-tid og snittpuls. Det er en grei oppsummering, men begrenset i forhold til hva du får eksempelvis på Polar V800. På pc-versjonen av Movescount får du flere detaljer. Der kan du også få se en “film” av økta. Kult!

Tilpasning av sportsprofiler er ikke tilgjengelig, men skal komme i en oppdatering nærmere jul.

Vi mener det er helt avgjørende med full skreddersøm av visninger, altså hva du vil at klokka skal informere om mens du trener.

Dette er så sentralt at det er rart Suunto har klokka i salg før det er på plass. Vi får da heller ikke testet hvor godt tilpasningene fungerer.

Synking på apptjenesten Movescount fungerer raskt og greit, men selve tjenesten kan virke noe forvirrende. For eksempel greide vi ikke selv etter nitidig leting i menyer og atskillig hodekløing å planlegge en enkel intervalløkt og overføre til klokka. Dette er relativt intuitivt i de tilsvarende tjenestene fra Polar og Garmin.

Oppsummering

Denne klokka blir nok bedre med tiden. For Ambit-serien finnes det en drøss gode apper som dekker alle tenkelige behov (intervallprogrammer, personlig coaching, tilpassede pulssoner, etc), denne typen integrasjon i Spartan vil hjelpe på. Drøyt 80 sportsprofiler er selvsagt imponerende. Men mulighetene og funksjonene for å personifisere, tilpasse og planlegge kan og må bli langt bedre.

Denne saken ble første gang publisert 26/10 2016, og sist oppdatert 29/06 2017.

Les også