Test av ullundertøy

Dette ullundertøyet bør du velge

I dag finnes ullundertøy som er velegnet, uansett vær og temperatur, men de mest aktive vil nok trenge et par–tre sett for optimal komfort til ulike aktiviteter. Vi hjelper deg å velge.

KROPPEN FULL: Mesteparten av ulla som brukes i moderne undertøy, kommer fra merinosauen. (Foto: Icrebreaker)

KROPPEN FULL: Mesteparten av ulla som brukes i moderne undertøy, kommer fra merinosauen. (Foto: Icrebreaker)

Publisert Oppdatert

Før du kjøper ullundertøy

REN ULL fungerer meget bra til rolige aktiviteter der det å holde seg varm har førsteprioritet. Skal du drive aktiviteter som medfører mye svetting, bør du se på et blandingsprodukt. De tynneste ullproduktene fungerer også godt til f. eks. trening, og når det er skikkelig varmt, kan tynn ull holde kroppen kjøligere enn syntetisk undertøy.

ULL SLITES GANSKE raskt på utsatte områder som knær og albuer og under sekkereimer og trekkseler. Når slitestyrken teller, bør du velge et produkt med en andel kunstfiber.

DE SOM ER AKTIVE gjennom hele året, trenger to-tre ulike sett undertøy, gjerne et sett med netting (ull eller syntetisk), et sett tynt ullundertøy og et mellomtykt (rundt 200 g/m²) eller tykt sett (rundt 400g/m²) som gjerne har innslag av syntetiske fibre. Hva du trenger, vil være avhengig av type aktivitet og om du kan kombinere to lag istedenfor å bruke kun ett.

HVIS UTSEENDET teller, skal du være oppmerksom på at jo stiligere, desto dyrere kan ullplaggene være.

Testproduktene er delt inn i tre kategorier: Lettvektere, mellomtykke og tykt ullundertøy. Testartiklene finner du ved å klikke deg inn på gruppene nederst i artikkelen.

Les mer: Forskjellen på ull og bomull i turklær

Det eneste kriteriet for denne testen var at modellene skulle inneholde minimum 50 % ull, og at langermet skjorte og lange bukser skulle være tilgjengelig. Vi har testet totalt 15 modeller, og ullinnholdet varierer fra 50 % til 100 %. I tillegg er det et ganske stort spekter med tanke på vekt (gram/m²). Selv om de tykkeste modellene egner seg absolutt best på de kaldeste vinterdagene, er flere av disse godt egnet som mellomlag på kjølige sommerkvelder.

Merinoull

I dag er det stort sett merinoull som brukes i undertøy, og omkring halvparten av verdens ullproduksjon kommer fra merinosauen eller krysninger av den. I det siste har det vært reist spørsmål om hvordan sauene som produserer denne ulla blir behandlet. Selv om flere leverandører garanterer at deres ull ikke kommer fra mishandlede sauer, er ikke dette et moment vi har vektlagt i denne testen. Dette kan imidlertid sjekkes ut av hver enkelt kjøper. Merinoull er tynnere og mykere enn ull fra sauen her hjemme, og er derfor mer behagelig å ha inn mot kroppen. Vanlig saueull er billigere, og brukes gjerne i mellom- og ytterplagg.

Les mer: Ullmoten høsten 2009

Fordeler og ulemper

Ull har dårligere slitestyrke enn kunstfiber, og tåler ikke like høy temperatur i vaskemaskinen. I tillegg har rene ullplagg en tendens til å krympe noe, og etter hvert mister de fasongen. Ull holder også på fukt, noe som ikke alltid er like behagelig.

Ulla har imidlertid god motstand mot smuss. Den beholder isolasjonsevnen selv om den er fuktig, og kan ta opp mye fukt før den kjennes våt. En annen kjærkommen effekt er at ullplagg ikke lukter på samme måte som undertøy av kunstfiber - noe som er kjekt om en treffer folk etter noen dager i fjellet.

Også testet:

Aclima Warmwool

Lanullva ullundertøy

Woolpower Full Zip Jacket

Vask og stell

Det er selvsagt en forutsetning for et vellykket resultat at en følger vaskeanvisningen på plagget. Alle plaggene i denne testen skal tåle maskinvask, på noe ulike temperaturer. En test utført av SIFO i 2003 (vi har ikke funnet noe nyere) viser også at en relativt ny vaskemaskin med ullprogram er generelt mer skånsomt for ulla enn håndvask.

Det finnes vaskemidler som er spesielt beregnet på ull. Ut fra samme test fra SIFO kom Milo best ut. Da var vaskeeffekt, dimensjonering og pris tatt med i vurdering. Ut fra dette er det altså ingen hensikt i å koste på det dyreste av spesialvaskemidler for vask av ullskjorta.

Les også: Stor test av 17 skalljakker

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning